Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Δεν υπάρχει αφελής οφειλέτης!

Δεν υπάρχει αφελής οφειλέτης!

0
gioblakis

gioblakis

Γράφει ο Ευάγγελος Γιομπλιάκης.

Το ΄χουμε ξαναπεί, από εμπειρία, στις πιο πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική στο θέμα της Είσπραξης των Ληξιπρόθ. Οφειλών – πόσο μάλλον εκπαίδευση επί του θέματος.

Αντιθέτως, οι Οφειλέτες, λόγω . . ιδιότητας, γίνονται οξυδερκείς και μεθοδικοί! Εκπαιδεύονται στον “άτακτο πόλεμο,” παρά στην απευθείας αντιπαράθεση με τον “τακτικό στρατό” του Πιστωτή. Τεχνηέντως τον οδηγούν στο πεδίο μάχης που γνωρίζουν καλά. Τον εξαναγκάζουν να πολεμήσει με τους δικούς του όρους, ελέγχοντας ταυτόχρονα ικανότητες και επιμονή.

Αντί να ακολουθήσουν το Σενάριο Είσπραξης που έχει κατά νου ο Πιστωτής, το καταστρατηγούν πιέζοντάς τον για αθέτησή του. Τον πιέζουν να “ιδρώσει” για την είσπραξη, σπέρνοντας αμφιβολίες και αγανάκτηση. Αλλωστε, όσο περισσότερο καθυστερεί η είσπραξη, τόσο επιβαρύνεται η οφειλή με περισσότερα και αδικαιολόγητα έξοδα.

Οι τακτικές που χρησιμοποιούν για την αποσταθεροποίηση των επιδιώξεων του Πιστωτή, είναι διακεκριμένες, αρκετές και μάλιστα προβλέψιμες. Ολες οι προσπάθειες συνίστανται στο να αποδειχθούν πως υπάρχουν ικανότητες και η επιμονή δε φθείρεται. Ετσι:

1. Η τακτική της  Γάτας & Ποντικού. Ναι, αλλά.Ανταποκρίνονται, αλλά αποφεύγουν άμεση επικοινωνία. Τηλεφωνούν, αλλά όταν δε είστε στο γραφείο. Αφήνουν μηνύματα, αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Σας τρελλαίνουν, σας αγανακτούν, σας αποδυναμώνουν.

2. Μικρές πληρωμές έναντι Οφειλής. Μαζί με μηνύματα, όπως: “Αυτά μπορώ να σας δώσω αυτή τη στιγμή. Περισσότερα αργότερα. Ή θα σας στέλνω όσα μπορώ κάθε μήνα.”

3. Ποντάρουν στον απρόβλεπτο παράγοντα: το συναίσθημα. Ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις όπου ο ίδιος ο επιχειρηματίας εμπλέκεται στη διαδικασία(κακώς), αποκτάτε έναν κακό σύμβουλο, το Θυμό. Σύροντας λοιπόν τον Πιστωτή εκτός εαυτού, τον εξαναγκάζουν να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, χρόνο ή χρήμα απ΄ ότι αξίζει στην πραγματικότητα η ίδια η οφειλή – ειδικά στα μικρά ποσά.

4. Δεν αντιδρούν. Τακτική που βολεύει όλους όσους χρωστούν μικρά ποσά. Αργά ή γρήγορα θα βαρεθείτε και θα τα εγκαταλείψτε. Το κυριώτερο δε σας δίνουν την ευκαιρία να εξαγριωθείτε: να φωνάξτε στην καλύτερη περίπτωση.

5. Μη τήρηση Υποσχέσεων. Υπόσχονται πρόθυμα, μόνο που δεν πληρώνουν στις συμφωνηθείσες προθεσμίες. Μπλοφάρουν με τις πολλές και εύλογες δικαιολογίες γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απογοητευτείτε. Θέλετε να πιστεύετε πως θα πληρωθείτε γι΄ αυτό και είστε περισσότερο ευάλωτοι στις δικαιολογίες.

6. Αγνόηση μεσαζόντων κι απευθείας συνεννόηση με Πιστωτή. Ετσι, υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση του υπευθύνου και τον θέτουν εκτός παιχνιδιού. Συνήθως ο Πιστωτής, επιχειρηματίας, είναι περισσότερο ευάλωτος. Η ίδια τακτική ακολουθείται και με τον ίδιο Πιστωτή επικαλούμενοι άλλους, όπως Λογιστή, ή αυτοσχέδιων κολλημάτων. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αγανάκτηση και εγκατάληψη.

7. Επικαλούνται δικαιώματα. Είναι πολύ καλά πληροφορημένοι μέσω των δικών τους Δικηγόρων.

8. Διατείνονται πως έχουν Εξυβριστεί. Απειλούν για μηνύσεις εάν δε σταματήσουν οι οχλήσεις. Εάν μάλιστα έχουν παρεμβληθεί “τρίτοι,” τότε πρέπει να αποδείξτε πως δεν είστε ελέφαντας.

9. Βάζουν Δικηγόρο να τους αντιπροσωπεύσει. Ανατρέπουν την όλη διαδικασία εμπλέκοντας Δικηγόρο. Ετσι, γίνεται δύσκολο να διαπραγματευτεί απευθείας ο Δικαιούχος Πιστωτής και δημιουργείται αμφιβολία ως προς την δυνατότητα είσπραξης του ποσού. Αυτό εξουδετερώνει τυχόν τακτικές είσπραξης και ενδιαφέρον για συνέχιση του κυνηγητού.

Μ΄ αυτούς και άλλους τρόπους, περιμένουν υπομονετικά να ανατεθεί αλλού η είσπραξη του ποσού(Δικηγόρους ή εισπρακτικές εταιρείες), όπου είναι περισσότερο εύκολο να διαφύγουν μέσω διακανονισμού, δικαστικής απόφασης, κλπ. Προσβάλλουν την ίδια τη νομιμότητα της οφειλής, προτάσσουν την ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων ή φροντίζουν να εξαλείψουν τα ίχνη τους.

Όλα εξαρτώνται από τη φαντασία του οφειλέτου, από το να μην πληρώνουν, μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση ή να ανατεθεί η υπόθεση σε Δικηγόρο που απλώς στέλνει εξώδικα χωρίς και ο ίδιος να πιστεύει σ΄ αυτά! Μπλοφάρουν, ποντάροντας στην κρίση πανικού που προκαλούν εσκεμμένα.

Να θυμάστε πως το πόσο αποτελεσματικές είναι οι παραπάνω τακτικές εξαρτάται από σας τους ίδιους. Εάν δεν έχετε συγκεκριμένη τακτική αντίδρασης, είναι βέβαιο πως θα πέσετε θύμα, αργά ή γρήγορα.  

Ευάγ. Α. Γιομπλιάκης, Μ.Β.Α
Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Οι ανωτέρω πληροφορίες δεν αποτελούν Νομικές Συμβουλές. Για ανάλογες αποφάσεις συμβουλευτείτε το Δικηγόρο σας.

Προηγούμενο άρθροΤι αλλάζει στους αιγιαλούς
Επόμενο άρθροΤα ζώδια από την Ζαΐρα