Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Η επέλαση των ψαράδων

Η επέλαση των ψαράδων

0
skorpios

skorpios

Γράφει ο Άγγελος Δουβίτσας.

Και είναι γεγονός. Είναι αλήθεια η πώληση του Σκορπιού σε ξένα χέρια ,μετά από συζητήσεις ,κουβέντες επί κουβέντων και παραφιλολογία μηνών και ετών για τη τύχη του καταπράσινου παραδείσου των ξέφρενων γλεντιών και της χλιδής που απλόχερα πουλούσε σε media και εφημερίδες της εποχής η οικογένεια Ωνάση.

Και ο νέος ιδιοκτήτης αυτού…. Ένας ” ψαράς” στο όνομα ,για πολλούς πανίσχυρος και παντοδύναμος ,με περιουσία αστρονομική και πολλά κέφια για πολλές αγοραπωλησίες. Ο άνθρωπος με το όνομα σιδηρόδρομο ,Ντμίτρι Ριμπαλόβλεφ, αποκαλείται στην πατρίδα του ο άρχοντας της ποτάσας ,οπαδός της ολιγαρχίας και πραγματικός φεουδάρχης για αντιπάλους και πολιτικούς εχθρούς ,σωτήρας και επενδυτής για τους έχοντες ανάγκη τα εκατομμύρια του. Και στοργικός χαζομπαμπάς , κανείς θα έλεγε, καθώς ικανοποιεί απλόχερα ,όπως φαίνεται, τα θελήματα της κόρης του, αγοράζοντας της νησί και στη τιμή του ενός δώρο και άλλο(το νησάκι Σπάρτη),όταν άλλοι παίρνουν για δώρο στην κόρη τους…. .μία κούκλα ,άντε ένα φόρεμα ή κόσμημα ,άμα είναι στην ηλικία της νεαράς Ριμπαλόβλεβα.

Ο γιατρός ,λοιπόν, κάνει την κίνηση ρουά ματ και μπαίνει σφήνα στις επενδύσεις στα ελληνικά νησιά , χτίζοντας τα δικά του θέρετρα και κάνοντας επίδειξη πλούτου και δύναμης…. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλάζει μετά από 50 χρόνια( ο Ωνάσης αγόρασε το Σκορπιό το 1963 έναντι 3,5 εκατομμυρίων δραχμών ,τινάζοντας τη μπάνκα στον αέρα εκείνα τα χρόνια, και γράφοντας τις πρώτες χρυσές σελίδες της δικιάς του μυθικής εξοχικής έπαυλης που άφησε εποχή, τινάζοντας τις μετοχές του ιδίου και φυσικά του νησιού ,που τον φιλοξενούσε τα καλοκαίρια ,στα ύψη, με τη Λευκάδα να αποκτά τρομακτικών διαστάσεων διαφήμιση σε ολόκληρο τον κόσμο). Το Νυδρί ,των βραδινών βολτών της παρέας του Ωνάση και των συχνών πυκνών επισκέψεων για μπάνιο και διασκέδαση ,αποτέλεσε το πιο αξιοσημείωτο μέρος του νησιού για βραδινές τσάρκες και ξεφάντωμα…… και όλα αυτά λόγω της λατρείας του Έλληνα μεγιστάνα και κροίσου για το νησί.

Τα εκατομμύρια στο πέρασμα των χρόνων σκορπίστηκαν στους πέντε ανέμους , το όνομα Ωνάση χαράχτηκε από μαύρες τραγωδίες και ο μυθικός Σκορπιός θάφτηκε με τη φήμη του και τις αναμνήσεις στα νερά του Ιονίου, αποτελώντας μια έρημη, παρατημένη και εγκαταλελειμμένη ατραξιόν του φανταχτερού παρελθόντος….. και με αυτό και η αυτοκρατορία του ονόματος των Ωνάσηδων…
Η περιβόητη χρυσή κληρονόμος ,Αθηνά, δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ τη βαριά κληρονομιά του παππού της και ως αποξενωμένη και αποκομμένη από τα ελληνικά ήθη και συναισθήματα, πούλησε στην πρώτη ευκαιρία το νησί της οικογενείας και το καμάρι του παππού της ,αποκόβοντας και το πιο μικρό δεσμό που μπορεί να είχε με την πατρίδα.

Αντιδράσεις και αμφιβολίες πολλές ,κυρίως από νοσταλγούς των χρυσών εποχών Ωνάση ,τοπικούς άρχοντες εκεί στο Νυδρί και Μεγανήσι, ανθρώπους που έζησαν στο πετσί τους τη γενναιοδωρία και την αγάπη του δικού τους Αριστοτέλη για το νησί. Φόβος , πολλές φορές, για να είμαστε και σωστοί ,δικαιολογημένος, για το αν ο έτερος κροίσος σεβαστεί την ελληνική παράδοση ,έθιμα του νησιού και αν τυχόν μετατρέψει το δικό τους Σκορπιό σε κακόφημο στέκι ασύδοτης ακολασίας και ακραίων καταστάσεων ,ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών της κόρης με φίλους και συναφούς του είδους…
Από την άλλη, όμως, αγαπητοί, σκέφτομαι το κατά πόσο αξιοποιήθηκε και ο Σκορπιός τα τελευταία χρόνια από την κληρονόμο… καθόλου. Δεν ένοιαξε και ιδιαίτερα την Αθηνούλα το κατά πόσο ο Σκορπιός μπορεί να εκμεταλλευτεί, και προς όφελος της ίδιας ,αλλά και για τον τουρισμό της Λευκάδας ,τονώνοντας τα ταμεία του νησιού..Κατά πάσα πιθανότητα ,ο ρώσος μεγιστάνας ,θέλοντας ,ως τσάρος ,να χτίσει το νέο εξοχικό παλάτι και να δημιουργήσει το δικό του παραμύθι , θα ξεφορτώσει καράβια πλουσίων και εφοπλιστάδων φίλων του να επισκεφτούν το νησί και να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές χαλάρωσης ,κάνοντας ,όπως θα λέγαμε και στην argo ,ζωή και κότα στην Λευκάδα των καταγάλανων νερών και της διασκέδασης…..

Εν ολίγοις ,Ρώσοι και λοιποί ευκατάστατοι και νεόπλουτοι(η αλήθεια αυτή είναι) θα κάνουν ενέσεις χρήματος και διαφήμισης σε Νυδρί και λοιπές περιοχές ,στα πλαίσια κοσμικών πάρτυ και βολτών της οικογενείας των Ριμπολόβλεβ με παρέες και φίλους. Συμπολίτες μας ( θέλω να πιστεύω) θα αποκτήσουν κάποιο μεροκάματο ,δι’ όλου ευκαταφρόνητο σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς , δουλεύοντας στο Σκορπιό και αναλαμβάνοντας το έργο της αναστήλωσης και αναζωογόνησης του νησιού .Από αρχιτέκτονες και εργάτες μέχρι σερβιτόρους, ναύτες, οδηγούς και νυχτοφύλακες, στις υπηρεσίες των νέων ιδιοκτητών. Και ,ναι ,η αλήθεια είναι, ότι το καθεστώς Ωνάση ήταν και θα είναι καλύτερο, αφού ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν Έλληνας και αγαπούσε σα να ήταν η πατρίδα που τον γέννησε, τη Λευκάδα….. Και ναι είναι άσχημο να ξεπουλάς σα να είσαι άπληστος και φιλάργυρος του θανατά τον τάφο του παππού σου και της μάνας σου και τα όνειρα γενιών και γενιών. Αλλά….

Καθόμαστε καμιά φορά να σκεφτούμε το κατά πόσο Ελληνίδα στη ψυχή και όχι στο όνομα είναι η 28χρονή Αθηνά? Που ζει ? και αν έχει μείνει κάτι να της θυμίζει άρωμα Ελλάδας? Πόσο βοήθησε στον τουρισμό του νησιού και στην θετική διαφήμιση του, με το να αφήνει έναν από τους θησαυρούς της Λευκάδας έρημο ,εγκαταλελειμμένο ,παρατημένο στη μοίρα του .Και φυσικά ,να μη στηρίζει και να διαφημίζει ,έστω με την απλή παρουσία της στο νησί και τις διακοπές της , την τοπική οικονομία και τουρισμό.

Όχι, ότι πρέπει να ευλογήσουμε τα γένια του ξανθού γένους και τις (θεέ μου φύλαγε) πιο τρελές επιθυμίες των κακομαθημένων στα λεφτά και χλίδα Ρώσων. Να είμαστε υποχρεωμένοι, δηλαδή, να κάνουμε λόγο για νέα Μάλια και Κάβο, με ξένα πλουσιόπαιδα σε ”ξέφρενες νύχτες” και αλκοολχυσίες μέχρι θανάτου . Με τα σωστά μέτρα και σταθμά, όμως ,ίσως, ο Σκορπιός να αποκτήσει ξανά περασμένα μεγαλεία, το ίδιο και οι άδειες τσέπες μεροκαματιάρηδων, άνεργων και φίλων ιδιοκτητών μικροεπιχειρήσεων του νησιού που αυτές τις ζεστές μέρες περιμένουν να κάνουν την απόσβεση τους….

Αλλά ,παν μέτρο άριστον …..και πάνω από όλα η αξιοπρέπεια μας ,όπως σωστά τόνισε και ο σοφός λαός.
Δικό σας εκ βαθέων
Αγγελος Δουβιτσας
Ο ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ

Προηγούμενο άρθροΟ Τάσος Γαζής για τον νέο τουριστικό οδηγό του Δήμου
Επόμενο άρθροΟ καθηγητής Γιώργος Κοντoγιώργης στην Λευκάδα