Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Hand stories: το πρώτο Ελληνικό youtube κανάλι που μεταδίδεται στην Ελληνική Νοηματική...

Hand stories: το πρώτο Ελληνικό youtube κανάλι που μεταδίδεται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

0

“Γεια χαρά! Είμαι η Μπρικένα Γκίστο και σας καλωσορίζω στο κανάλι μου, το πρώτο κανάλι στην Ελλάδα που μεταδίδεται αποκλειστικά στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Η ομάδα μου κι εγώ σας προσκαλούμε στο «Hand Stories», το οποίο θα στεγάσει κάθε ιδέα, κάθε άνθρωπο και κάθε ιστορία με γέφυρα επικοινωνίας την υπέροχη αυτή γλώσσα.

Σκοπός μας είναι η διάδοση της ΕΝΓ και επιθυμία μας να φέρουμε κοντά ανθρώπους που είτε την γνωρίζουν είτε επιθυμούν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν.
Το κανάλι έχει τέσσερις θεματικές ενότητες:
Α. Παραμύθια, ιστορίες και τραγούδια για παιδιά
Β. Θέματα που αφορούν τον άνθρωπο σήμερα
Γ. Συζητήσεις / συνεντεύξεις με όσους επιθυμούν να μοιραστούν την ιστορία τους
Δ. Γνωριμία με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ)
Και όοοοολα αυτά στην Ελληνική Νοηματική, μην ξεχνιόμαστε 😉 Αναμένουμε και τις δικές σας προτάσεις, γιατί μαζί θα δημιουργήσουμε αυτή τη νέα μεγάλη παρέα. Το ταξίδι έχει ξεκινήσει κι έχει πολλούς προορισμούς. Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας. Φύγαμεεεεε!”

Με αυτήν την περιγραφή η εμπνεύστρια και δημιουργός του πρώτου ελληνικού youtube καναλιού που χρησιμοποιεί αποκλειστικά την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, η Βrikena Gishto καλωσορίζει τους διαδικτυακούς επισκέπτες της.

Για την εκπληκτική της αυτή ιδέα, τις θεματικές του καναλιού, τα μηνύματα που θέλει να περάσει στο κοινό και τους στόχους και τα όνειρά της για αυτή την προσπάθεια της μίλησε στην Μαρά Άννα Τανάγια στο publiSHIT magazine:

-Το πρώτο κανάλι αποκλειστικά στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα! Πώς σου ήρθε αυτή η ιδέα και με ποιους την μοιράστηκες;

-Το Μάρτιο που μας πέρασε ξεκίνησε ένα πολύ όμορφο ταξίδι με την παράσταση «Λαλιές του Κόσμου θαυμαστές» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, στην οποία συμμετείχα ως ηθοποιός κι έκανα και την απόδοση ενός από τα τραγούδια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Δημιούργησα, λοιπόν, ένα βίντεο με το τραγούδι αυτό και το μοιράστηκα με τους φίλους μου στο Facebook. Μ’ εξέπληξε ευχάριστα η αποδοχή του κι έτσι άρχισε μέσα μου να γεννιέται η ιδέα της δημιουργίας ενός καναλιού στο YouTube, με βίντεο που θ’ απευθύνονταν σε παιδιά.

Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη, την οποία μοιράστηκα με τους κοντινούς μου ανθρώπους και την Άννα Γαϊτανή, δασκάλα μου στη σχολή Νοηματικής Γλώσσας «Κρατύλος» στην Αθήνα καθώς και με τη φίλη μου Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, διερμηνέα της ΕΝΓ. Επικρότησαν την ιδέα, μ’ ενθάρρυναν και προσφέρθηκαν να με βοηθήσουν.

Λίγους μήνες μετά, στη Σκιάθο, το συζήτησα με την Eli Delta, σκηνοθέτη και φωτογράφο, καθώς και με τον Παναγιώτη Καψάλα, προγραμματιστή. Ζήτησα τη γνώμη τους, ενθουσιάστηκαν κι έτσι δημιουργήσαμε μία μικρή ομάδα καταλήγοντας στο Hand Stories, το οποίο θα είχε διάφορες θεματικές και θα απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες.

-Είδα το πρώτο βίντεο και πραγματικά είναι πολύ καλαίσθητο. Τι θεματικές θα περιλαμβάνει το κανάλι;

-Χαίρομαι γι’ αυτό, επιθυμούσαμε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο οφείλεται κυρίως στην Eli Delta, μια εξαιρετική καλλιτέχνη, που έχει τη δική της ιδιαίτερη ματιά. Όσον αφορά στις θεματικές, θα είναι τελικά τέσσερις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει παραμύθια, ιστορίες και τραγούδια για παιδιά, η δεύτερη θ’ αναφέρεται σε διάφορα θέματα που μας προβληματίζουν, η τρίτη θα περιλαμβάνει συζητήσεις με ανθρώπους που θέλουμε να γνωρίσουμε και επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας την ιστορία τους και τέλος μία θεματική θα είναι αφιερωμένη στην ίδια τη γλώσσα∙ εδώ θα γνωρίσουμε το αλφάβητο, λέξεις και φράσεις, καθώς απευθυνόμαστε σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σφαιρικά την κουλτούρα των Κωφών.

-Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις και ποιοι είναι οι ιδανικοί θεατές;

-Θα ήθελα μέσω αυτής της δημιουργίας αρχικά να προσελκύσω τους θεατές στον υπέροχο κόσμο της Ελληνικής Νοηματικής! Να ξεκινήσει ένα όμορφο ταξίδι, όπου θα επιβιβάζονται όσοι επιθυμούν ν’ αφήσουν πίσω την άγνοια και ν’ ανακαλύψουν τον κόσμο που διαπλάθεται με τα χέρια. Ιδανικοί θεατές είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να γνωρίζουν, να μαθαίνουν, να καλλιεργούνται.

-Μου κάνει εντύπωση πως πρόκειται για το πρώτο κανάλι που θα μεταδίδεται αποκλειστικά στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Υπάρχει ένα κενό προφανώς, το οποίο φαντάζομαι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επικοινωνία των κωφών ανθρώπων. Ποιο είναι το feedback που έχεις;

-Κρίνοντας απ’ την τηλεόραση, η ενημέρωση της Κωφής Κοινότητας περιορίζεται στα ολιγόλεπτα δελτία ειδήσεων που μεταδίδονται με παράλληλη διερμηνεία. Επίσης, οι ελληνικές ταινίες που προβάλλονται δεν έχουν συνήθως υπότιτλους και δεν υπάρχει κάποια εκπομπή εκπαιδευτικού ή καλλιτεχνικού περιεχομένου με διερμηνεία στην ΕΝΓ ή με Κωφό παρουσιαστή – Κωφή παρουσιάστρια και υπότιτλους. Η πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία είναι περιορισμένη, ενώ η όποια δραστηριοποίηση έγκειται στις πρωτοβουλίες της ίδιας της Κοινότητας. Εύχομαι το Hand Stories να συμβάλλει στην ψυχαγωγία των Κωφών ανθρώπων, αλλά και όσων γνωρίζουν ή ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη γλώσσα αυτή, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος κενού.

-Διαβάζω στην περιγραφή πώς το “Hand Stories” φιλοδοξεί να στεγάσει «κάθε ιδέα, κάθε άνθρωπο και κάθε ιστορία με γέφυρα επικοινωνίας την υπέροχη αυτή γλώσσα». Μίλησε μας για την πορεία που ονειρεύεσαι για το κανάλι σου.

-Ένας από τους λόγους που το κανάλι δεν είναι προσωποκεντρικό, είναι ακριβώς αυτή η περιγραφή. Το Hand Stories «θα στεγάσει κάθε ιδέα, κάθε άνθρωπο και κάθε ιστορία», καθώς είναι ανοιχτό σε προτάσεις και νέες ιδέες. Όποιος θέλει να μοιραστεί την ιστορία του είναι ευπρόσδεκτος στο κανάλι. Μελλοντικά, θα ήθελα η παρέα του Hand Stories να μεγαλώσει. Έτσι, μια θεματική ίσως να την αναλαμβάνει κάποιος άλλος, να προστεθούν θεματικές ή ακόμα να συναντηθούμε με ανθρώπους του εξωτερικού που κάνουν κάτι ανάλογο και να δημιουργηθεί μία κοινότητα με όσους έχουν κοινούς στόχους και οραματισμούς.

-Η αρχή σου είναι εντυπωσιακή! Υπάρχει κάποιο σχόλιο που σου έκανε περισσότερο εντύπωση ή σε συγκίνησε;

-Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μεγάλη αποδοχή απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες. Όσον αφορά στα σχόλια, τα διαβάζω όλα. Πραγματικά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Δεχτήκαμε μεγάλη αγκαλιά και χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτό.

-Μίλησε μου για την εμπειρία του πρώτου γυρίσματος στη Σκιάθο. Θα ήθελα λίγο απ’ το backstage.

-Κάναμε δύο πολύ ενδιαφέροντα γυρίσματα, που είχαν και τα απρόοπτά τους, όπως συμβαίνει συνήθως. Παρόλα αυτά, ήταν πολύ όμορφη εμπειρία. Το ραντεβού μας ήταν στις 5 το πρωί για να προλάβουμε το επιθυμητό φως για τις λήψεις, οπότε οργανωνόμασταν σχεδόν όλη τη νύχτα και δεν κοιμηθήκαμε καθόλου. Λίγες μέρες αργότερα, συναντηθήκαμε για το μοντάζ, το οποίο ανέλαβε κυρίως η Eli. Όταν ήρθε η ώρα για μουσική intro -outro, επικοινωνήσαμε με τον Κώστα Γάκη, ο οποίος με μεγάλη χαρά προθυμοποιήθηκε να συμπληρώσει αυτό το δημιούργημα και κάπως έτσι σταδιακά καταλήξαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

-Είσαι κάτοχος επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Τι σε ώθησε να μάθεις αυτή τη γλώσσα και πώς θα την περιέγραφες με λέξεις;

-Πριν δύο χρόνια σκηνοθέτησα την παράσταση «Λίκνο» στο θέατρο Blackbox στη Θεσσαλονίκη, βασισμένη σε κείμενα του Τριαντάφυλλου Σιδερίδη, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ απ’ την Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου. Αυτή η πρώτη επαφή με τη γλώσσα, μέσω της Κωνσταντίνας, μου δημιούργησε μία ιδιαίτερη περιέργεια να γνωρίσω αυτόν τον κόσμο και έτσι επικοινώνησα με το ΚΕΝΓ Θεσσαλονίκης, όπου και ξεκίνησα εντατικά μαθήματα.

Η γλώσσα αυτή έχει τη δύναμη να προσφέρει πρωτόγνωρες συγκινήσεις. Είναι πρωτίστως μία εικονοκεντρική γλώσσα· μετατρέπει τις λέξεις, τους ήχους, τις γεύσεις σε εικόνες και παράλληλα μας συνδέει κατά κάποιο τρόπο με την παιδική ηλικία, όταν η επικοινωνία ήταν μη λεκτική, όταν διαθέταμε μόνο τα σήματα του σώματος για να εκφραστούμε και να επικοινωνήσουμε.

Η σημερινή περίοδος είναι και αυτή μια περίοδος βαθιάς αποξένωσης και θα μπορούσα να πω πως η Ελληνική Νοηματική μπορεί ν’ αποτελέσει αυτόν τον πολυπόθητο κρίκο επικοινωνίας, επαφής, συνδιαλλαγής. Είναι δεδομένο πως η φύση του ανθρώπου θα τον καλεί πάντα στην επαφή με το διπλανό του.

-Είσαι ηθοποιός και σκηνοθέτης, ενώ παράλληλα σπουδάζεις στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής. Υπάρχει κάποια ιδιότητά σου που υπερτερεί έναντι των υπολοίπων ή όλα συνδέονται μ’ έναν δημιουργικό τρόπο;

-Όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία για εμένα. Θα ήθελα ν’ ασχοληθώ με το τρίπτυχο Θέατρο – Παιδική Ηλικία – Εκπαίδευση και σ’ αυτό το πλαίσιο σκέψης να εντάξω και τη Νοηματική Γλώσσα.

-Μπορούμε να σου στέλνουμε ιδέες και σκέψεις για το κανάλι. Κι αν ναι, πού και πώς;

-Φυσικά και μπορείτε, η διάδραση είναι κάτι που επιδιώκουμε ως ομάδα. Θα μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook Hand Stories, στο YouTube και στο e-mail μας: gslhandstories@gmail.com.

Πηγή

Επιλογή κειμένου : Σκλαβενίτη Χρυσούλα

 

Προηγούμενο άρθροΝέο τμήμα αγωνιστικού βάδην από τον Γυμναστικό Σύλλογο Λευκάδας
Επόμενο άρθροΤόμας Έντισον