Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Οι νέοι και ο τόπος μας…

Οι νέοι και ο τόπος μας…

0
https://www.mylefkada.gr/2012/December/massalas.jpg

massalas

του Χρήστου Β. Μασσαλά.

Η χώρα μας έγινε τόπος περιφερόμενων απελπισμένων νέων. Οι προοπτικές ουσιαστικής και πλήρους απασχόλησής τους είναι ανύπαρκτες και η δημιουργία προϋποθέσεων για μετριασμό του προβλήματος της ανεργίας στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η αύξηση της απασχόλησης και η αξιοποίηση του εθνικού ταλέντου θα προέλθει μόνο από την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για καινοτόμες δράσεις και την ενσωμάτωση της γνώσης σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες.

Ο ρόλος των επενδύσεων στην ανάπτυξη της χώρας είναι σημαντικός, αλλά η αλλαγή της φυσιογνωμίας της και η θωράκισή της στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις, που είναι η εγγενής ασθένεια του καπιταλισμού, θα προέλθει από την αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων, που είναι γνωστές και πολλές, και από την αλλαγή του αξιακού μας συστήματος.

Η αποτύπωση των αναγκών της χώρας που μπορούν να καλυφθούν από τις παραγωγικές μας δυνατότητες είναι υποχρέωση του κράτους που διαθέτει τους αναγκαίους μηχανισμούς και τη σχετική πληροφορία.

Είναι παράλογο να εισάγονται προϊόντα που παράγουμε σε αφθονία από απομεμακρυσμένες χώρες, όπως παράλογο είναι το να μην προτιμάει ο λαός τα προϊόντα της χώρας του. Μάλιστα, σε περίοδο κρίσης όλοι πρέπει να προσαρμόζουμε τις προτιμήσεις μας στις εποχιακές διατροφικές δυνατότητες του τόπου μας και να απαιτούμε τη συνεχή βελτίωσή τους με το βλέμμα στις εξαγωγές.

Η εμμονή στην αγορά προϊόντων που ξέρουμε πόσο κοστίζουν αλλά δεν ξέρουμε τί αξίζουν, η κυριαρχία του εφήμερου, η ιδιώτευση, η έλλειψη εμπιστοσύνης(μεταξύ των πολιτών και των πολιτών προς τους πολιτικούς), η απώλεια της αλληλεγγύης, η διαφθορά και η μη αφομοίωση της έννοιας του πολίτη επιδεινώνουν την έτσι κι αλλιώς δραματική κατάσταση της χώρας.

Τι περιμέναμε από τους κυβερνώντες;
α) την καταγραφή των εισαγόμενων προϊόντων και τις αντίστοιχες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας,
β) την καταγραφή των μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγω εγκατάλειψης και το σχεδιασμό αξιοποίησής τους,
γ) τις δυνατότητες σε καλλιέργειες προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικό προσανατολισμό,
δ) την απαιτούμενη εκπαίδευση για την κάθε καλλιέργεια,
ε) τους μηχανισμούς μεταφοράς, μεταποίησης και παραγωγής γνώσης για βελτίωση των καλλιεργειών,
στ) την προώθηση της πρωτοπορίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
ζ) την καθιέρωση της χώρας ως διεθνούς κέντρου κλασικών σπουδών,
η) την έρευνα αγορών των προϊόντων μας,
θ) τον προσανατολισμό, την οικονομική ενίσχυση και την επιστημονική καθοδήγηση των νέων σε δράσεις με περιεχόμενο και προοπτική.

Οι παραπάνω ενέργειες, το προφανές καθήκον των κυβερνώντων, ενσωματώνουν την αγάπη για τον τόπο μας, το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο και τη δυνατότητα να υπηρετήσει το εθνικό ταλέντο την πατρίδα του.

Αν σκεφτούμε πρώτα τις δικές μας δυνατότητες και τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας, τα προβλήματα των νέων θα μετριαστούν και η χώρα θα ξαναβρεί την αξιοπρέπειά της…

Ο. καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης
E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr

Προηγούμενο άρθροΟι ανοικτές θέσεις εργασίας για τη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΦωτορεπορτάζ του Φ. Θερμού από την παρέλαση του Φεστιβάλ