Αρχική Top Stories Πάρκο Οδικής Ασφάλειας στη Λευκάδα

Πάρκο Οδικής Ασφάλειας στη Λευκάδα

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου 

Είναι γεγονός και σε όλους γνωστό, αγαπητοί μου αναγνώστες, πως η ανάπτυξη στο νησί μας από παλιά, σαφώς και έγινε όχι με την προοπτική μιας σύγχρονης πόλης, αλλά με τη λογική της εξυπηρέτησης κάθε πικραμένου! Σ’ όλα τα μέρη του κόσμου, προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού τις υποδομές τους. Τις φροντίζουν, τις προσέχουν και τις αναδεικνύουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Για πολλά χρόνια, η Λευκάδα, έχει φθίνουσα πορεία, σχεδόν σ’ όλους τους τομείς! Ίσως, τώρα, φτάσαμε στον πάτο – δεν πάει παρακάτω – για ν’ αρχίσουμε ξανά να σεβόμαστε περισσότερο το τι έχουμε, τι θέλουμε και πως το θέλουμε. Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτή τη στιγμή, δε βλέπουμε την «κατρακύλα τη μεγάλη» στην οποία βρισκόμαστε, γιατί μας έχει τυφλώσει ο νεοπλουτισμός, ο φιλοτομαρισμός και η αυτοπροβολή μας, πολιτική και μη!

Κάπου εδώ, λοιπόν, είναι που μένουμε μετεξεταστέοι! Οι άρχοντες, τοπικοί κι άλλοι, δεν φαίνονται πρόθυμοι να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, αλλά ικανοποιούνται να μας διαφημίζουν μέσα από τρομερές ελλείψεις, μισοτελειωμένα και κακώς κατασκευασμένα έργα, προβληματικές κι ανύπαρκτες υποδομές, αδιαφορία και συχνά, εγκατάλειψη. Άλλωστε, στις σύγχρονες και προοδευτικές κοινωνίες – όχι βέβαια στη δική μας – και στους οργανωμένους φορείς, υπάρχουν οι κατάλληλοι και υπεύθυνοι άνθρωποι σε κατάλληλες και υπεύθυνες θέσεις! Κι αυτό, γιατί κάποιοι έχουν τα «κότσια», παραμερίζοντας μικροπολιτικές «ασθένειες» και πρακτικές του παρελθόντος, να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Επιθυμούμε και θέλουμε, όλοι μας, φαντάζομαι, να γίνει η πόλη μας καλύτερη, ανθρωπινότερη και προσιτή για όλους μας! Αν, λοιπόν, αυτό θέλουμε, πρέπει όλοι μας, μα όλοι μας να βάλουμε τα δυνατά μας. Να ξεφύγει η Λευκάδα απ’ τη μιζέρια, να φύγει απ’ το κακό παρελθόν της και να κοιτάξει κατάματα με θάρρος και τόλμη, το παρόν και το μέλλον της. Το ζητούμενο, όμως είναι, αν κάποιοι, έχουν τη διάθεση, το όραμα και τον άμεσο σχεδιασμό, να τραβήξουν μπροστά! Βάζοντας το κάρο στη σωστή του θέση! Και βέβαια, να εμπεδώσουν με τον πιο δυνατό κι αποτελεσματικό τρόπο, όλα αυτά που έχει ανάγκη το νησί για ν’ ανταπεξέλθει απ’ αυτή τη δύσκολη και τραυματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει χρόνια τώρα!

Η πικρή αλήθεια, είναι, πως τα προβλήματα είναι πολλά! Αρκετά είναι εκείνα τα μέρη της πόλης και του νησιού συνολικά, που εμφανίζουν ολοφάνερα ίχνη αδιαφορίας και εγκατάλειψης απ’ τις αρχές τους. Προσοχή, όμως, εκλεκτοί μου αναγνώστες! Δεν πρέπει να μείνουμε στο χτες, γιατί δεν υπάρχει μόνο το χτες. Αλίμονο, αν μείνουμε κολλημένοι στο χτες και δεν κοιτάξουμε με ελπίδα και προοπτική, το σήμερα και το αύριο! Του τόπου μας και κατ’ επέκταση το δικό μας και των παιδιών μας! Και φυσικά, όλα πολλές φορές δεν γίνονται μόνο με τα χρήματα αλλά και με την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ξεκολλήστε, λοιπόν, όλοι εσείς που έχετε τις τύχες της Λευκάδας και των νησιών της στα χέρια σας – κυρίως όμως στο μυαλό σας – απ’ την αδράνεια και την ατολμία, γιατί ποτέ δεν θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι!

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζω, ότι τόσο ο υπογράφων, όσο και η εφημερίδα μας, «Τα Νέα της Λευκάδας», μέσα απ’ την αρθογραφία μας, τις παρεμβάσεις μας αλλά και τις προτάσεις μας, έχουμε προβάλλει κι αναδείξει τα πολλά και χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε και εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει το νησί μας. Και είναι πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητο, πως έχουμε  συμβάλλει με μεγάλο ή μικρό τρόπο στην επίλυσή τους!    

Έτσι και τώρα, με την πρόταση που θ’ αναπτύξω παρακάτω, στόχος του υπογράφοντος και της εφημερίδας, είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Λευκάδα! Ένα πάρκο που λείπει απ’ το νησί, όταν σ’ όλο τον κόσμο θεωρείται ως αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα θεωρείται ακόμα ως πρωτοποριακή δομή και λειτουργία! Κι όταν ακόμα – ακόμα, η δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!

Κι όλα αυτά, την ώρα που η ασφάλεια στους δρόμους αποτελεί ζητούμενο στην Ελλάδα, την ώρα που σε ευρωπαϊκό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο διοργανώνονται τεράστιες εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και υπευθυνότητας, η Λευκάδα πρωτοπορεί αρνητικά! Πως; «Καθαρίζοντας» στο συγκεκριμένο θέμα, με το μοίρασμα λίγων ενημερωτικών φυλλαδίων και των καθιερωμένων δελτίων τύπου περί της κυκλοφοριακής αγωγής! Κυρίως, με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς! Η Ελληνική πολιτεία, λοιπόν, στο θέμα της οδικής διαπαιδαγώγησης απ’ τη μικρή ηλικία, δυστυχώς, δεν κάνει τίποτα απολύτως! Με αποτέλεσμα η άμεση ευθύνη να πέφτει στους δήμους και στους δασκάλους των δημοτικών σχολείων! Πως όμως; Με ποια οργάνωση; Με ποιους εξειδικευμένους δασκάλους και όχι μόνο; Με ποιες υποδομές; Όταν σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Αγγλία και Γερμανία, τα μαθήματα της κυκλοφοριακής αγωγής ξεκινάνε απ’ το δημοτικό, για να μην πω ακόμα και απ’ το νηπιαγωγείο!

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να γίνει κύριε Δήμαρχε, το πρώτο καλό βήμα εκ μέρους σου, και εκ μέρους ολόκληρης της Δημοτικής Αρχής, με τη δημιουργία ενός Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Λευκάδα! Ένα έργο, που δεν χρειάζεται πολλά λεφτά, παρά μόνο όραμα και βούληση. Και που θα μας βρείτε συνοδοιπόρους και αρωγούς στην προσπάθειά σας αυτή! Που θ’ αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας, των μελλοντικών γενιών της Λευκάδας, αλλά και εμάς των ιδίων. Γιατί μέσα απ’ τη ματιά και τα θέλω των μικρών μας φίλων, γινόμαστε όλοι μας καλύτεροι! Καλά είναι τα «φαρομανητά», οι διάφορες και υπερβολικές κοπές πίτας, οι πάμπολλες κι αχρείαστες ενίοτε εκδηλώσεις, όπου χάνεται ο σκοπός και ο στόχος τους κάθε χρόνο, αλλά ο πολιτισμός και η πρόοδος ενός τόπου φαίνονται και είναι αλλού! Σε τέτοιες, ακριβώς, οραματικές σκέψεις, πρωτοβουλίες κι αποφάσεις που πάνε έναν τόπο μπροστά! 

Προηγούμενο άρθροΌλοι στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Οκτώβρη
Επόμενο άρθροΜιχάλης Παπουτσόπουλος: Μορφή του Κλασσικού Αθλητισμού και του Ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’50 στη Λευκάδα