Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Πόσα χαμένα χρόνια πια, θα μετράει η Λευκάδα …!

Πόσα χαμένα χρόνια πια, θα μετράει η Λευκάδα …!

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Δεν έχει στεγνώσει για τα καλά το μελάνι που χύθηκε και χύθηκε πολύ (δικαιολογημένα μάλιστα), για το μείζον θέμα με το υπό ίδρυση και λειτουργία τμήματος πανεπιστημιακής σχολής στη Λευκάδα, κι έχω την αίσθηση, αγαπητοί μου αναγνώστες, πως το ανωτέρω θέμα, μόλις τώρα ανοίγει! Και μάλιστα, ανοίγει έχοντας πολύ δρόμο μπροστά του! Και για μας τους Λευκαδίτες, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ακριβείς, σ’ αυτά που λέμε και κάνουμε, συνιστά πολύ αγώνα, συντονισμένη και ενιαία πρακτική αλλά και στοχοπροσήλωση στις ενέργειες και δράσεις μας!

Η τελευταία, πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Ιόνιου Πανεπιστημίου, έρχεται να βάλει ξανά τα πράγματα στο τραπέζι των συζητήσεων, θα έλεγα μάλιστα απ’ την αρχή, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα παλαιά και υπό νέα ίδρυση τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο!

Ας δούμε, λοιπόν, εκλεκτοί μου αναγνώστες, τι λέει κατά γράμμα η απόφαση της Συγκλήτου!

Η Σύγκλητος με την απόφασή της στην 7η Συνεδρίασή της (4-12-2019), ξεκινάει αναφέροντας τα εξής : « Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4559/2018 τα Τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΠΑ) με έδρα τη Λευκάδα και Εθνομουσικολογίας (ΤΜΕΘ) με έδρα το Ληξούρι θα ενεργοποιούνταν ακαδημαϊκά όταν η Σύγκλητος του Ι.Π. θεωρούσε ότι συνέτρεχαν οι κατάλληλες ακαδημαϊκές συνθήκες και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και πάντως όχι αργότερα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022». Συνεχίζει λέγοντας, πως, «Σημειώνεται ότι η ίδρυση των δυο αυτών τμημάτων δε συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που είχαν συνταχθεί από την αρμόδια Δι-ιδρυματική Επιτροπή που διερεύνησε την ενσωμάτωση του πρώην Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ούτε είχε βεβαίως εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου». Και καταλήγει, με το «ρεζουμέ» της όλης απόφασης – υπόθεσης, που λέει πως, «Αντιθέτως, η Σύγκλητος του Ιδρύματος είχε εκφράσει – πριν την ψήφιση του Ν.4559/2018 – τους προβληματισμούς της σχετικά την ίδρυσή τους, η οποία, εκτός των άλλων, θα  συνεπαγόταν τη  διάθεση σημαντικών πόρων και κυρίως ανθρώπινου δυναμικού (διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού) εις βάρος των υπολοίπων Τμημάτων του Ιδρύματος, τα οποία είναι βιώσιμα και η λειτουργία τους εμπίπτει στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό τους». Έρχεται μάλιστα να επισφραγίσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τα ανωτέρω, λέγοντας πως «επιμένει  στην ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών με έδρα τη Λευκάδα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί εν τω μεταξύ θέματα, όπως το στεγαστικό και η πρόσληψη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ».

Δια βάζοντας κανείς, με καθαρή ματιά και χωρίς κομματικές ή άλλου είδους μικροπολιτικής σκοπιμότητας προσεγγίσεις, το μείζον αυτό θέμα, διαπιστώνει αβίαστα πως όσον αφορά το νόμο     4559/2018, τα Τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΠΑ) με έδρα τη Λευκάδα και Εθνομουσικολογίας (ΤΜΕΘ) με έδρα το Ληξούρι, είναι ξεκάθαρο, από τον ίδιο το νόμο πως τα τμήματα αυτά  αποτελούσαν μια καθησυχαστική, εκτονωτική, προεκλογική υπόσχεση, της τότε κυβέρνησης. Η οποία ανά πάσα στιγμή μπορούσε ν’ αναιρεθεί ή / και να ματαιωθεί, όπως και τελικά έγινε! Η αναίρεση, ή η επ’ αόριστον αναβολή της, έχει το σπέρμα της μέσα στην ίδια τη διατύπωση της … της ίδρυσης του συγκεκριμένου τμήματος : « υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί εν τω μεταξύ θέματα, όπως το στεγαστικό και η πρόσληψη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού». Πόσο πιο καθαρά να το πουν !… πατριώτες μου; Το τμήμα αυτό δεν υπάρχει, δεν υφίσταται!

Και για την αρνητική αυτή εξέλιξη, κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς (Βουλευτής, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, συλλογικοί φορείς, κόμματα κ.α.),τότε δεν αντέδρασε! Κανείς δεν φρόντισε να διαμαρτυρηθεί και ν’ αντικρούσει, τα περί μη δικαιοσύνης και ισομερούς χωροκατανομής πανεπιστημιακών τμημάτων στα Ιόνια Νησιά! Κανείς δεν αντέδρασε, σε μια απόφαση που όπως αποδεικνύεται, υπήρξε και είναι μειωτική και εξοντωτική για τη Λευκάδα. Γιατί, τελικά, και εκ του αποτελέσματος κρίνεται, πως η Λευκάδα είναι αυτή που λείπει από τον Πανεπιστημιακό χάρτη των Ιόνιων Νησιών! Γιατί, αυτός ο χάρτης είναι άδικος, ανισομερής και ισχυρά μεροληπτικός σε βάρος της Λευκάδας. Γιατί, τότε κάποιοι πανηγύριζαν, περηφανεύονταν και υποστήριζαν το αντίθετο! Πως δηλαδή, η Λευκάδα, πέτυχε την ίδρυση ενός νέου τμήματος – και ενός παραρτήματος που είναι σχεδόν εξαφανισμένο – και τελικά ήρθε το χειρότερο αναστολή (μήπως και κατάργησή) του συγκεκριμένου τμήματος;

Η Πολιτεία, πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και τώρα πάλι, δεν νοιάστηκε για τη Λευκάδα. Το θέμα, όμως είναι, η Λευκάδα τι έκανε και τι κάνει. Από τους στο κοντινό παρελθόν, κατά καιρούς «ιθύνοντες» στη Λευκάδα, δεν βρέθηκε ούτε ένας να εξηγήσει στην Πολιτεία, να ζητήσει και να πείσει για τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση της Λευκάδας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Που είναι οι «Αρχές», οι Τοπικοί Άρχοντες», αλλά και οι άλλοι φορείς της πόλης να πράξουν το αυτονόητο για τη Λευκάδα μας;  Χάσαμε αρκετές ευκαιρίες στο παρελθόν, από ολιγωρία, απάθεια, «ανικανότητα», δεν ξέρω ακριβώς, ξέρω όμως ότι, έως τώρα και με το νέο Πανεπιστημιακό χάρτη, σχεδόν όλη η Ελλάδα γέμισε από Σχολές – Τμήματα, εκτός από τη Λευκάδα. Αλήθεια, με ποιά κριτήρια ; … Δεν μας έδωσαν τίποτα … μας πήραν δύο τμήματα που είχαμε … και μας έδωσαν ένα τμήμα με νέα ονομασία, αλλά χωρίς εμπράγματη σημασία … Έχουμε, δηλαδή, νομούς «ευνοούμενους» και νομούς αγνοούμενους» … Εδώ, για να μιλήσω ποδοσφαιρικά, δεν χάσαμε μόνο έναν αγώνα και μείναμε στην Α’ εθνική, αλλά δεχτήκαμε μια ταπεινωτική ήττα, τα χάσαμε όλα και υποβιβαστήκαμε στη Β’ εθνική … …!

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Λευκαδίτες, Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί, Εκπαιδευτικοί Φορείς, Κοινωνικοί Σύλλογοι, Πολιτικοί εκπρόσωποι, απλοί πολίτες της Λευκάδας, μας αδικούν, μας περιφρονούν και μας αγνοούν! Θα έλεγα μάλιστα, προκλητικά! Ακόμα δεν είναι αργά να πάρουμε ότι μας ανήκει δικαιωματικά, ή τουλάχιστον να έχουμε αξιοπρεπή μεταχείριση με τους άλλους Ιόνιους συμπολίτες μας. Και φυσικά, όχι λιγότερη ή και καθόλου!

Ας διαμαρτυρηθούμε όλοι, ειρηνικά, ατομικά και ομαδικά, στον τοπικό βουλευτή, στους τοπικούς άρχοντες και στην κεντρική εξουσία! Ας προετοιμάσουμε, ένα πλαίσιο και δράσεις, για μια άλλη βιώσιμη και ρεαλιστική προοπτική, με σχέδιο και ενωτική κινητοποίηση. Κάτω απ’ το πρίσμα της ίδρυσης και εξακτίνωσης ενός σύγχρονου, καινοτόμου, αναπτυξιακού και με ευρύ πεδίο εφαρμογής, ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος άρρηκτα συνδεμένου με τη Λευκάδα και τις ανάγκες της!

Και εδώ, δεν θα κάνω κάτι άλλο, απ’ το να δανειστώ μερικά αποσπάσματα, απ’ την πρόσφατη αρθρογραφία ενός ανθρώπου που ανάλωσε κι αφιέρωσε όλη τη ζωή στην εκπαίδευση! Και δεν είναι άλλος, απ’ τον πρώην Βουλευτή Λευκάδας και Πανεπιστημιακό, Ξενοφώντα Βεργίνη. Έναν διακεκριμένο επιστήμονα, που πέρα από την άκρως μακρόχρονη και επιτυχημένη του πολιτική διαδρομή, συνέβαλε τα μέγιστα και στο χώρο της εκπαίδευσης όχι μόνο στη Λευκάδα, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα! Με εισηγήσεις, με προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο – ακόμα κι όταν η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν στην κυβέρνηση! Αλλά και απ’ την ενεργή και συνεχή αρθρογραφία του σε τοπικά, περιφερειακά και πανελλήνια έντυπα και εφημερίδες και την παρουσία του σε τηλεοπτικούς δέκτες. Έτσι, διαβάζοντας το πρόσφατο άρθρο του στα «Νέα της Λευκάδας», με τίτλο: «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Λευκάδα: Ευθύνες, Παραλήψεις και Προοπτικές», δεν νομίζω πως υπάρχει κανείς που δεν συμφωνεί με τις καθαρές, συγκροτημένες, τεκμηριωμένες  και εφαρμόσιμες προτάσεις του, για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για τη Λευκάδα και την απόκτηση Πανεπιστημιακού Τμήματος ή Τμημάτων στο νησί μας. Και θα ξεκινήσω, απ’ το απόσπασμα του άρθρου του, στο σημείο εκείνο, όπου ο κ. Βεργίνης, αναφέρεται στις δύο επιστολές που έστειλε το 2013!

Μία, στον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο (21.02.2013) και μία, προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά (5.03.2013), και έλεγε τα εξής .

«Με επιχειρήματα ακαδημαϊκής δεοντολογίας και κοινωνικοοικονομικού και πολιτιστικού περιεχομένου, τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά και νομικής πληρότητας ζητούσα όχι μόνο τη μη κατάργηση των ΤΕΙ αλλά και την ανάπτυξη της συλλογικής συνείδησης.

Οι ενέργειές μου και φυσικά άλλων ανθρώπων και φορέων είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το νέο τμήμα ΤΕΙ με τρεις κατευθύνσεις:

  • Διοίκηση Επιχειρήσεων
  • Πληροφοριακά Συστήματα
  • Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας

Σπουδές, με γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με την ιστορία, τα ενδιαφέροντα και την αγορά εργασίας του τόπου.

Και συνέχισε, πηγαίνοντας στο δια ταύτα, στην επόμενη μέρα δηλαδή, λέγοντας, πως :

«Πρέπει να υπάρξει εμπεριστατωμένο Σχέδιο και Στρατηγική σε ό, τι αφορά την δημιουργία του Νέου Χωροταξικού Χάρτη Παιδείας.

Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι ο τόπος θέλει έργα πνοής και φροντίδα καθημερινότητας, γιατί η Λευκάδα σήμερα όπου και αν πας -όπως λέει και ο ποιητής- σε πληγώνει.

Για το θέμα της εκπαίδευσης, πρότασή μου είναι να συγκροτηθεί ΑΜΕΣΑ Ειδική Επιτροπή, η οποία θα συλλέξει στοιχεία σε συνεργασία με επιστημονικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς φορείς του τόπου, προκειμένου να προωθήσει απόψεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας και άλλους συναρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης.

Η Επιτροπή αυτή να παραμείνει ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, επικουρώντας και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αγαπητοί μου αναγνώστες, πως τ’ ανωτέρω λεχθέντα και προτεινόμενα, απ’ τον Ξενοφώντα Βεργίνη, δείχνουν το δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε όλοι μας, αν θέλουμε αύριο στον πανεπιστημιακό χάρτη της Ελλάδας, η Λευκάδα μας να βρίσκεται σε περίοπτη θέση και να έχει αυτά που αξίζει και δικαιούται!

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, ας είμαστε ειλικρινείς και στοιχειωδώς σοβαροί. Νομίζω, ότι μαζί με τις προκλήσεις, καιρός είναι να τελειώνουν και οι φαρισαϊσμοί! Κι ας το ακούσουν, κι ας το αντιληφθούν όλοι στα Κέντρα Εξουσίας απ’ την Κέρκυρα μέχρι την Αθήνα, ώστε να βρούμε άμεσα κοινό βηματισμό κι αποδοτικό έδαφος συνεργασίας για την ανόρθωση, την ανάταση της Λευκάδας! Η εποχή που δεχόμαστε τα πάντα αδιαμαρτύρητα, η εποχή που η Λευκάδα θεωρούταν ο «φτωχός συγγενής», ανήκει στο παρελθόν, τελείωσε. Είμαστε εδώ με προτάσεις, με ανάστημα, με δυνάμεις, για ισότιμη συνεργασία για τον Τόπο μας και το Μέλλον του. Η κοινωνία της Λευκάδας και των νησιών της, δεν μπορεί πια να συμβιβάζεται στο κατώτερο δυνατό επίπεδο! Δεν μπορεί να ζει μέσα σ’ έναν παραλυτικό ρόγχο εξουθένωσης της. Πρέπει ν’ αντιδράσει και ν’ αναπτύξει μια νέα δυναμική! Πρέπει να δημιουργήσει  μαζί μας, και κυρίως με εκείνους τους Λευκαδίτες συμπατριώτες μας, που και γνώση έχουν και την εμπειρία έχουν, αλλά ταυτόχρονα, έχουν την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να πραγματώσουν τα θέλω μας για μια νέα προοπτική για τη Λευκάδα για τα παιδιά μας … … Ο καθένας, λοιπόν, ας βγάλει τα συμπεράσματά του κι ας αναμετρηθεί με τις ευθύνες και το μπόι του!

Πόσα χαμένα χρόνια πια, θα μετράει η Λευκάδα … …!

 πηγή :Τα Νέα της Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΤα πρώτα κάλαντα από την μπατίνα του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας στον Αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Κτενά
Επόμενο άρθροΑυτά τα Χριστούγεννα …!