Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Θερμομόνωση

Θερμομόνωση

0

Πώς λειτουργεί; 

Για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της μόνωσης, είναι βοηθητικό να καταλάβουμε τη ροή θερμότητας, η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικούς μηχανισμούς: την αγωγιμότητα, τη συναγωγή και την ακτινοβολία. 

Η αγωγή είναι ο τρόπος με τον οποίο η θερμότητα κινείται δια μέσου των υλικών, όπως όταν ένα κουτάλι που τοποθετείται σε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι μεταφέρει θερμότητα μέσω της λαβής του στο χέρι σας. Η συναγωγή είναι ο τρόπος με τον οποίο η θερμότητα κυκλοφορεί μέσω υγρών και αερίων και είναι ο λόγος για τον οποίο ο ελαφρύτερος, θερμότερος αέρας ανεβαίνει και ο ψυχρότερος, πυκνότερος αέρας βυθίζεται στις χαμηλότερες περιοχές. Η ακτινοβολούμενη θερμότητα ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή και θερμαίνει οτιδήποτε στερεό στο πέρασμά της που απορροφά την ενέργειά της.

Τα περισσότερα κοινά μονωτικά υλικά λειτουργούν επιβραδύνοντας τη ροή αγώγιμης θερμότητας και τη ροή θερμότητας με συναγωγή. Τα φράγματα ακτινοβολίας και τα ανακλαστικά συστήματα μόνωσης λειτουργούν μειώνοντας την αύξηση της ακτινοβολούμενης θερμότητας. Για να είναι αποτελεσματικά, η ανακλαστική επιφάνεια πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με έναν χώρο αέρα.

Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό, η θερμότητα ρέει από τις θερμότερες προς τις ψυχρότερες περιοχές μέχρι να μην υπάρχει πλέον διαφορά θερμοκρασίας. Στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα, η θερμότητα ρέει απευθείας από όλους τους θερμαινόμενους χώρους διαβίωσης προς τις παρακείμενες μη θερμαινόμενες σοφίτες, τα γκαράζ, τα υπόγεια και κυρίως προς το ύπαιθρο. Η ροή θερμότητας μπορεί επίσης να μετακινηθεί έμμεσα μέσω εσωτερικών οροφών, τοίχων και δαπέδων και γενικά όπου υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ψύξης, η θερμότητα ρέει από τους εξωτερικούς χώρους προς το εσωτερικό του σπιτιού.

Για να διατηρηθεί η άνεση, η θερμότητα που χάνεται το χειμώνα πρέπει να αντικατασταθεί από το σύστημα θέρμανσης και η θερμότητα που κερδίζεται το καλοκαίρι πρέπει να απομακρυνθεί από το σύστημα ψύξης. Η σωστή θερμομόνωση του σπιτιού σας θα μειώσει αυτή τη ροή θερμότητας παρέχοντας μια αποτελεσματική αντίσταση στη ροή της θερμότητας.

Υλικά μόνωσης

Τα υλικά μόνωσης καλύπτουν το φάσμα από ογκώδη υλικά ινών, όπως υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας, κυτταρίνη και φυσικές ίνες, μέχρι άκαμπτες αφρώδεις πλάκες και φύλλα. Τα ογκώδη υλικά αντιστέκονται στη ροή της αγώγιμης θερμότητας σε μια κοιλότητα κτιρίου. Οι άκαμπτες αφρώδεις πλάκες παγιδεύουν αέρα ή άλλο αέριο στα κελιά τους για να αντισταθούν στη ροή θερμότητας. Τα ιδιαίτερα ανακλαστικά φύλλα στα φράγματα ακτινοβολίας και τα ανακλαστικά συστήματα μόνωσης αντανακλούν την ακτινοβολούμενη θερμότητα μακριά από τους χώρους διαβίωσης, καθιστώντας τα ιδιαίτερα χρήσιμα σε ψυκτικά κλίματα. Διατίθενται επίσης άλλα λιγότερο συνηθισμένα υλικά, όπως τσιμεντοειδείς και φαινολικοί αφροί και περλίτης.

Τύποι θερμομόνωσης

Για να επιλέξετε την καλύτερη θερμομόνωση για το σπίτι σας από τους πολλούς τύπους που κυκλοφορούν στην αγορά, θα πρέπει να γνωρίζετε πού θέλετε ή πρέπει να εγκαταστήσετε τη μόνωση και ποια τιμή R θέλετε να επιτύχει η εγκατάσταση. Άλλες εκτιμήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα, το κόστος κύκλου ζωής, το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, τον ενσωματωμένο άνθρακα και την ευκολία εγκατάστασης, ειδικά αν σκοπεύετε να κάνετε την εγκατάσταση μόνοι σας. Ορισμένες στρατηγικές απαιτούν επαγγελματική εγκατάσταση, ενώ οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν εύκολα να χειριστούν άλλες.

Θερμομόνωση ταράτσας

Η ταράτσα είναι το κατεξοχήν σημείο ενός κτιρίου που χρειάζεται μόνωση, καθώς είναι εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα και δέχεται τις ισχυρότερες επιδράσεις. Οι απώλειες θερμότητας, οι οποίες οφείλονται σε μια μη επαρκώς μονωμένη ταράτσα, μπορεί να ανέχονται μέχρι και το 40% της συνολικής απώλειας θερμότητας ενός κτιρίου. Ως εκ τούτου, ο πιο εγγυημένος και αποδοτικός τρόπος είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξωτερικής μόνωσης της ταράτσας. Η εταιρεία μας προσφέρει τα εξής δύο συστήματα θερμομόνωσης και στεγανοποίησης της ταράτσας:

  • Durosol External: κορυφαίο σύστημα εξωτερικής μόνωσης τοίχων, το οποίο σχεδιάστηκε και παρέχεται αποκλειστικά από την Fragoulakis με 10ετή εγγύηση.
  • Durosol Light Roof: πρωτοπόρο σύστημα μόνωσης ταράτσας και το πιο ελαφρύ της αγοράς. Σχεδιάστηκε και παρέχεται κατά αποκλειστικότητα από την εταιρεία μας. Ιδανικό για παλιά κτίρια με χαμηλή στατική επάρκεια.

Θερμομόνωση τοίχων

Όσον αφορά τη θερμομόνωση τοίχων, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην εξωτερική, την εσωτερική και αυτή της διπλής τοιχοποιίας. Από τις τρεις μεθόδους που μόλις αναφέραμε η εξωτερική είναι η πιο ενδεδειγμένη, καθώς παρέχει καλύτερα αποτελέσματα. Δημιουργώντας ένα μανδύα γύρω από το κτίριο, το θωρακίζει και διατηρεί την κατάλληλη θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Εξωτερική θερμομόνωση 

Πρόκειται για έναν μονωτικό μανδύα, ο οποίος τοποθετείται εξωτερικά και προστατεύει το κτίριο και το εσωτερικό του από ακραίες καιρικές συνθήκες. Κατά κάποιο τρόπο, ντύνουμε εξωτερικά το κτίριο χρησιμοποιώντας κυρίως διογκωμένη πολυστερίνη (Durosol). Η εταιρεία μας έχει αναπτύξει το εξειδικευμένο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης Durosol External το οποίο μπορεί να μειώσει τις συνολικές θερμικές απώλειες του σπιτιού σας ως και -50%!

Εσωτερική Θερμομόνωση

Η εσωτερική μόνωση των τοίχων αποτελεί και την πιο παραδοσιακή μέθοδο μόνωσης. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από την εξωτερική και εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Εφαρμόζεται όταν δεν είναι δυνατή η μόνωση ταράτσας και ειδικά στην εσωτερική πλευρά των τοίχων που επενδύονται με θερμομονωτικό υλικό. Όπως αναφέραμε όμως και πιο πάνω, όσον αφορά το μονωτικό αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη μέθοδος υστερεί και γι’ αυτό τον λόγο δεν προτιμάται.

Θερμομόνωση διπλής τοιχοποιίας

Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται κυρίως σε κτίρια που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Στη μόνωση διπλής τοιχοποιίας τοποθετούμε το υλικό ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό τοίχο. Πρόκειται για μια καλή λύση για νέα κτίρια, εντούτοις το μονωτικό αποτέλεσμα επίσης υστερεί σε σύγκριση με την εξωτερική.

Θερμική αντίσταση – τιμή R

Η αντίσταση ενός μονωτικού υλικού στη ροή αγώγιμης θερμότητας προσμετράται με βάση τη θερμική του αντίσταση ή την τιμή R – όσο υψηλότερη είναι η τιμή R, τόσο μεγαλύτερη είναι η μονωτική του αποτελεσματικότητα. Η τιμή R εξαρτάται από τον τύπο της θερμομόνωσης, το πάχος και την πυκνότητά της. Η τιμή R των περισσότερων μονώσεων εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία, τη γήρανση και τη συσσώρευση υγρασίας. Κατά τον υπολογισμό της τιμής R μιας εγκατάστασης πολλαπλών στρώσεων, προσθέστε τις τιμές R των επιμέρους στρώσεων.

Η τοποθέτηση περισσότερης μόνωσης στο σπίτι σας αυξάνει την τιμή R και την αντίσταση στη ροή θερμότητας. Σε γενικές γραμμές, το αυξημένο πάχος της θερμομόνωσης θα αυξήσει αναλογικά την τιμή R. Η αποτελεσματικότητα της αντίστασης ενός μονωτικού υλικού στη ροή θερμότητας εξαρτάται επίσης από τον τρόπο και το σημείο εγκατάστασης της θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, η μόνωση που είναι συμπιεσμένη δεν θα παρέχει την πλήρη ονομαστική της τιμή R. Επιπλέον, η μόνωση που γεμίζει τις κοιλότητες του κτιρίου μειώνει τη ροή του αέρα ή τη διαρροή και εξοικονομεί ενέργεια.

Η ποσότητα της μόνωσης ή η τιμή R που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το κλίμα, τον τύπο του συστήματος θέρμανσης και ψύξης και το τμήμα του σπιτιού που σκοπεύετε να μονώσετε. Επίσης, να θυμάστε ότι η σφράγιση του αέρα και ο έλεγχος της υγρασίας είναι σημαντικά για την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού, την υγεία και την άνεση.

_____________

Η θερμομόνωση παρέχει αντίσταση στη ροή θερμότητας και μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης. Η σωστή θερμομόνωση του σπιτιού σας όχι μόνο μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης, αλλά βελτιώνει ευρύτερα τη διαβίωσή σας.

Μετά από μια μελέτη που μπορείτε να κάνετε με βάση τις ανάγκες σας και αυτά που σας παρέχει η εταιρεία μας, μπορείτε να αποταθείτε σε μας, για να καταρτίσουμε το πλάνο των εργασιών. Σκοπός μας είναι να σας εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσον αφορά την ποιότητα των υλικών και των εργασιών, όπως επίσης και με μια πρόταση που να είναι οικονομικά συμβατή με τις δικές σας δυνατότητες. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας στο  21 0574 7474. Αποταθείτε σε μας με την προσφορά σας και θα ανταποκριθούμε άμεσα στο αίτημά σας.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν επτά (7) άτομα, στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών 
Επόμενο άρθροΠροκηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το έργο για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα