Αρχική Άλλες ειδήσεις Παιδεία Πρόγραμμα κατάρτισης για εκπαιδευτές στην Λευκάδα από 13-21 Ιουνίου 2014

Πρόγραμμα κατάρτισης για εκπαιδευτές στην Λευκάδα από 13-21 Ιουνίου 2014

0
e-learning poster1

e-learning poster1

Πλατφόρμα – κλειδί για την μη τυπική εκπαίδευση.

Το e-learning (τηλεκπαίδευση), ή ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια τεχνική κατάρτισης που στηρίζεται στην οργάνωση και προσφορά παιδαγωγικών περιεχομένων μέσω ενός ηλεκτρονικού μέσου. Το e-learning προσδιορίζει τα εργαλεία, τις εφαρμογές και το σύνολο των περιεχομένων (βιβλία, αναφορές στο διαδίκτυο, μαγνητοσκοπημένα μαθήματα, σημειώσεις, προγράμματα εκμάθησης βασισμένα σε υπολογιστή κτλ), συνήθως χωρισμένα σε ενότητες (μαθήματα), που προσφέρονται στον καταρτιζόμενο με σκοπό την απόκτηση παιδαγωγικής κατάρτισης.

Με την ανάπτυξη του web 2.0, το e-learning έχει εξελιχθεί από «χώρος αποθήκευσης δεδομένων» που πρόσφερε «πακέτα» γνώσεων στον καταρτιζόμενο, σε διαδραστικό εργαλείο που εδράζεται στην αποδοτικότητα της γνώσης, όπου οι καταρτιζόμενοι συμμετέχουν, με ή χωρίς εκπαιδευτές, στη βελτίωση του περιεχομένου της παρεχομένης γνώσης και τεχνογνωσίας. Αφενός εξερευνούν το περιεχόμενο, αφετέρου μπορούν να το αναδομήσουν, αναδιοργανώσουν, να το συζητούν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και να το μεταφράζουν σε διάφορες ξένες γλώσσες.

Παρά τα πλεονεκτήματα και την εκπαιδευτική αξία του e-learning, και παρά την σπουδαιότητα του ρόλου του εκπαιδευτή νέων και των μελών των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην μη τυπική εκπαίδευση χάριν της ανάπτυξης των αξιών, των ικανοτήτων και των στάσεων των νέων, το e-learning προς όφελος των φορέων της μη τυπικής εκπαίδευσης δεν έχει ακόμη εξελιχθεί.

Σήμερα, με την ραγδαία εξέλιξη των κοινωνιών μας στο επίπεδο της ψηφιακής κουλτούρας και με σκοπό να εξασφαλίσουμε ισότητα ευκαιριών στους φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης ώστε να επιμορφωθούν και να αντλήσουν τους διαθέσιμους πόρους με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο, και για να βελτιώσουμε τους ρόλους τους και να βελτιστοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις τους, έχει καταστεί σημαντικό να εκσυγχρονίσουμε τις εκπαιδευτικές μεθόδους μας στη μη τυπική εκπαίδευση και να «καθολικοποιήσουμε» και να μοιρασθούμε τις γνώσεις μας, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική τεχνολογία μάθησης.

Σ’αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση «Μονοπάτια Αλληλεγγύης» διοργανώνει πρόγραμμα κατάρτισης για 34 εκπαιδευτές νέων και διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους, προερχόμενων από 15 χώρες της Ε.Ε., της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Λετονία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία, Ρουμανία, Αυστρία, Τσεχία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Ουκρανία), για 9 μέρες στην Λευκάδα, από 13 έως 21 Ιουνίου 2014 με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές και να αναπτύξουν δεξιότητες στην μη τυπική εκπαίδευση μέσω της νέας τεχνολογίας.

Κατά την διάρκεια της κατάρτισης, θα δημιουργήσουμε και θα αναπτύξουμε μία πλατφόρμα μη τυπικής εκπαίδευσης, προς όφελος των νέων και των εκπαιδευτών νέων, αξιοποιώντας την πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης που ονομάζεται «Moodle». Η πλατφόρμα που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε βασίζεται στη συμβολή της κονστρουκτιβιστικής θεωρίας της μάθησης (κοινωνική δόμηση της μάθησης) στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα εξυπηρετήσει την δημιουργία κοινοτήτων που εκπαιδεύονται γύρω από παιδαγωγικά περιεχόμενα και δραστηριότητες. Θα επιτρέψει επίσης, να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό μαθησιακό περιβάλλον και να αναπτυχθούν, μέσω του δικτύου, γόνιμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης, νέων, εκπαιδευτών, παιδαγωγών. Η γλώσσα εργασίας είναι η Αγγλική.

Οι εκπαιδευτικοί της περιοχής της Λευκάδας που ενδιαφέρονται κι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εν λόγω σεμινάριο, μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής που θα βρουν στην ιστοσελίδα μας: www.tamonopatia.org και να μας το στείλουν μέσω e-mail μέχρι τις 9 Ιουνίου 2014.
Πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail: www.tamonopatia.org, στο τηλέφωνο 2645023123, μέσω της σελίδας facebook: ….. ή επισκεφθείτε τα γραφεία μας στην οδό Καραβέλλα 12 στη Λευκάδα.

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του σεμιναρίου

Προηγούμενο άρθροΤα ζώδια από την Ζαΐρα
Επόμενο άρθροΠρόσκληση σε ανοιχτή συνάντηση για το 1ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας