Αρχική Ειδήσεις Με τον Δήμαρχο Λευκάδας συναντήθηκε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας...

Με τον Δήμαρχο Λευκάδας συναντήθηκε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας -Ανακοίνωση

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας με τον δήμαρχο Λευκάδας κ. Ξενοφώντα Βεργίνη .

Το Δ.Σ. του Σωματείου είχε πραγματοποιήσει ακόμη μία συνάντηση με τον  κ. Δήμαρχο, θέτοντας βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η νέα Δημοτική αρχή, όπως σύσταση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), στελέχωση όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, επαρκής χρηματοδότηση κ.α.

Σκοπός της πρόσφατης συνάντησης ήταν να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα και που έχουν να κάνουν με τις απαξιωτικές απόψεις από πλευράς της Δημοτικής αρχής, τόσο για τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου στο σύνολό τους, όσο και την προσβλητική -κατά τη γνώμη μας- απαξίωση της προσφοράς των εργαζομένων του δήμου καθώς και τη στόχευση αυτών.

Απόψεις οι οποίες κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και που αναπαράγονται από ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δίνοντας εικόνα πλήρους διάλυσης των υπηρεσιών του δήμου και τη δημοτική αρχή σε ρόλο σωσία.

Ο κ. Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι η αναφορά του έχει να κάνει με τα προβλήματα των υπηρεσιών  ως προς τη δομή τους, και όχι με στοχοποίηση και απαξίωση των εργαζομένων στο σύνολό τους. Υποστήριξε ότι η διάρθρωση στις δομές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και υπάρχει πολυδιάσπαση. Αν υπάρχει ανεπάρκεια οργανωτική, ατομική, διαχειριστική θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημοτικής αρχής να προχωρά σε αλλαγές που αυτή κρίνει ότι θα βοηθήσουν τόσο στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, όσο και στη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Άλλωστε αυτό είναι το μέλημα και των εργαζομένων, και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης μας ενημέρωσε για τα μεγάλα ποσά που οφείλονται στο δήμο από μερικούς δημότες, επί το πλείστον επιχειρηματίες, και μας εξέφρασε την πρόθεσή του να εισπραχθούν εντός της χρονιάς.

Εμείς ως εργαζόμενοι  αλλά και σαν πολίτες  συμφωνούμε  ότι  όλοι οι Δημότες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες του δήμου όπως  καθαριότητα, ύδρευση, ηλεκτροφωτισμό κλπ.

Και ρωτάμε: Παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες σε ικανοποιητικό βαθμό; Και αν όχι γιατί; Ευθύνονται οι εργαζόμενοι;

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια μεθοδευμένη στόχευση στο δημόσιο τομέα του κράτους ,στην υγεία, στην παιδεία, στους ΟΤΑ Α΄ και Β’ βαθμού  κι αλλού, τόσο των υπαλλήλων  όσο και των  προσφερόμενων υπηρεσιών με την συνεχόμενη υποβάθμισή τους.

Στόχευση που έχει να κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εξακολουθούν να εφαρμόζονται και με την κυβέρνηση της Ν.Δ., με την απαίτηση της  Ε.Ε. και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Από αυτή την στόχευση και την απαξίωση , δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο δήμος Λευκάδας.

Τα προηγούμενα χρόνια, όλα τα αστικά κόμματα ψήφισαν μνημονιακούς και μη νόμους, που απαγόρευαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, στην υγεία, στην παιδεία, και αλλού. Ψήφισαν νόμους για μειωμένη χρηματοδότηση (έως και 60% στους Δήμους) στραγγαλίζοντάς τους οικονομικά. Πολλοί  δήμαρχοι, με περισσή  προθυμία, προχώρησαν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, φορτώνοντας νέα φορολογικά βάρη τους δημότες.

Ταυτόχρονα όλες οι κυβερνήσεις μοίραζαν και μοιράζουν απλόχερα φοροαπαλλαγές, σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Το σωματείο μας επανειλημμένα έχει αναδείξει αυτά τα ζητήματα, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες που δεν είναι άλλες από τις πολιτικές της Ε.Ε. που υλοποιούν πρόθυμα όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, απαξιώνοντας ολόκληρες υπηρεσίες προκειμένου να τις προσφέρουν βορά στους επιχειρηματίες.

Με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και με ανακοινώσεις μας, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δήμου Λευκάδας και Μεγανησίου  που οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών, την κατάργηση του δημοσίου και κοινωνικού τους χαρακτήρα, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Αποτέλεσμα  μιας πάγιας πολιτικής που υλοποιείται εδώ και χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η οποία περνά μέσα από την υποχρηματοδότηση των Δήμων.

Κανένας Δήμος και καμιά υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους εργαζόμενους με τους οποίους πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία. Όταν ο Δήμος είναι διαρθρωμένος και στελεχωμένος σωστά η όποια παθογένεια αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Για δε τους ένθερμους υποστηριχτές των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των δήμων και περισσότερο της υπηρεσίας καθαριότητας αλλά και όσους θεωρούν ότι η λύση είναι αυτή, σας γνωρίζουμε το εξής. Δήμος κεντρικής Κέρκυρας, εργολάβος στην αποκομιδή των απορριμμάτων με σύμβαση 2 συν 1 χρόνο προϋπολογισμού 6,049,464 Ευρώ.

Ζεστό χρήμα για τον εργολάβο, αφαίμαξη για τους δημότες.

Αλήθεια μήπως υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και για το δήμο μας  και προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα;

Για εμάς τους εργαζόμενους παραμένουν στην πρώτη γραμμή τα αιτήματα για:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων. Στελέχωσης όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επαρκής στελέχωση για τη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ κλπ.) με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης. Των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Δήμων.

 ΤΟ Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήρια επιστολή στο νοσοκομείο Λευκάδας για τον χειρουργό Αθ. Καραγιάννη
Επόμενο άρθροH καρναβαλική παρέλαση στο Νυδρί