Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Οι βιομήχανοι ζητούν μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις εργαζομένων

Οι βιομήχανοι ζητούν μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις εργαζομένων

0

Τον… «εξορθολογισμό» -δηλαδή τη μείωση- των αποζημιώσεων, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν απολύονται, ζητούν από την κυβέρνηση ο ΣΕΒ και οκτώ περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι.

Αυτό προκύπτει από το υπόμνημα που υπέβαλαν σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που, μεταξύ άλλων, καθιερώνει την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόλυσης από την πλευρά του εργοδότη.

Στο υπόμνημα αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισάγει σύστημα αιτιολογημένης απόλυσης θα πρέπει να προβεί σε μία συνολική, και δη ριζική, αναμόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιμετωπίζει τόσο το ζήτημα της αιτίας της απόλυσης, όσο, και, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της καταβολής νόμιμης αποζημίωσης, όχι κατ΄ ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισμού, τόσο του καταβαλλόμενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η αποζημίωση καταβάλλεται ακόμη και αν η καταγγελία οφείλεται σε υπαιτιότητα ή παράβαση των υποχρεώσεων του εναγομένου.

Σύμφωνα με τους βιομηχάνους, η διάταξη για την αιτιολόγηση των απολύσεων «επιχειρεί να επιβάλει στους εργοδότες διπλή υποχρέωση της δικαιολογίας / αιτιολόγησης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του μισθωτού και να καταβάλουν ταυτόχρονα αποζημίωση, ακόμα και αν η καταγγελία οφείλεται σε σοβαρό λόγο – σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, γεγονός που δημιουργεί υπέρμετρα και αδικαιολόγητα κόστη στις επιχειρήσεις και αποτελεί αντικίνητρο στους εργοδότες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν νέες θέσεις εργασίας, και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ήδη δύσκαμπτο και μη φιλικό προς νέες επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον».

Όπως αναφέρουν στο υπόμνημα, κάθε μήνα γίνονται περίπου 100.000 – 120.000 απολύσεις στην ελληνική αγορά. «Αν ανατρέξουμε στις διαδικασίες του ΣΕΠΕ και των εργατικών δικαστηρίων, μια απόλυση για να τελεσιδικήσει παίρνει και 2 και 3 χρόνια, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της ανασφάλειας δικαίου και, παράλληλα, του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις και της αποδοτικότητας της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, η νέα διάταξη επιβάλλει την γραπτή αιτιολόγηση του λόγου απόλυσης, η οποία θα δημιουργήσει έναν τεράστιο αριθμό δικαστικών διενέξεων είτε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, είτε εργαζομένων μεταξύ τους, που θα αφορούν τόσο το κύρος της καταγγελίας όσο και αυτονοήτως ζητήματα συκοφαντικής δυσφήμισης, προσβολής προσωπικότητας και ενδεχομένως παραβίαση προσωπικών δεδομένων», τονίζουν οι βιομήχανοι στο υπόμνημα.

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Τοπικής Κίνησης Μαραντοχωρίου
Επόμενο άρθροΤηλέφωνα στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας