Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Τα νέα του γιατρού μας

Τα νέα του γιατρού μας

 

Φαλάκρα τέλος, Μεταμόσχευση μαλλιών…

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η σύγχρονη λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνον διότι στην εποχή μας ή εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο στις κοινωνικές επαφές, προσωπικές και εργασιακές , αλλά και διότι φαίνεται ότι σαν πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα και σε μικρότερες ηλικίες.

Τα αίτια αυτού τού προβλήματος είναι σχεδόν πάντα κληρονομικά και συνεπώς προς το παρόν είναι εν μέρει προβλέψιμα αλλά και αναπόφευκτα. Εκείνο όμως πού προέχει είναι ή κατ αρχήν σωστή διάγνωση , εκτίμηση και πλάνο αντιμετώπισης τού προβλήματος σε χρόνο και τρόπο .
Αναφερόμενος λοιπόν στην διαδικασία της επέμβασης αυτής, υπάρχουν δύο μέθοδοι με τις οποίες πραγματοποιείται σήμερα ή μεταμόσχευση τού τριχωτού της κεφαλής. Και οι δύο εφαρμόζονται κατόπιν συνδυασμού μέθης και τοπικής αναισθησίας, από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο και που σαν σκοπό έχουν να κάνουν την επέμβαση τελείως ανώδυνη.
Η μία μέθοδος ονομάζεται FUT και είναι ό κατ εξοχήν τρόπος πού γίνονται οι μεταμοσχεύσεις σε όλον τον κόσμο. Αυτό και μόνον δείχνει πόσο αξιόπιστος και σχεδόν αναντικατάστατος είναι.

Η λήψη των μοσχευμάτων γίνεται μέ επιφανειακή τομή στο πίσω μέρος τού τριχωτού σε συγκεκριμένο σημείο σταθερής τριχοφυίας . Η επούλωση της τομής γίνεται με τέτοια ειδική τεχνική πού αφήνει ανεπαίσθητο ίχνος χαμένο μέσα στα μαλλιά.
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι αφενός μεν ή απόλυτη δυνατότητα τού ιατρού να μεγιστοποιεί στα πλαίσια τού εφικτού τις δυνατότητες αποδόσεως ενός μοσχεύματος, εάν μάλιστα ή τρίχα είναι σχετικά αδύναμη καί αφεταίρου ή λήψη πολύ μεγάλου αριθμού τριχών έως και επτάμισυ χιλιάδων τριχών, σε μία μόνο επέμβαση, με την οποία μπορεί να λύσει το πρόβλημά του μονομιάς.
Και πράγματι πιστεύω ότι ή μεγάλη επιτυχία στην μεταμόσχευση είναι να μην αναγνωρίζει ό παρατηρητής ότι έχει γίνει μεταμόσχευση.

Η άλλη μέθοδος είναι η FUE δεν είναι μια νεα μέθοδος αλλά η τελειοποίηση παλαιότερης.
Όπως και στην προηγούμενη μέθοδο έτσι και στην FUE σημασία εχει η σωστή επιλογή του περιστατικού για την μέθοδο αυτή.
Αναμφισβήτητα ορισμένοι υποψήφιοι καταρχήν προτιμούν αυτή τη μέθοδο διότι δεν υπάρχει τομή με την έννοια μιας γραμμής αλλά πολλές μικρές τρυπούλες που αφήνουν πολύ μικρά σημαδάκια πρακτικά αόρατα. Υπό την έννοια αυτή σίγουρα η μέθοδος πλεονεκτεί, ιδίως στην περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να ξυριστεί στο κεφάλι, η έστω να κόψει τα μαλλιά του πολύ κοντά και παρά το γεγονός ότι και το σημάδι της τομής φαίνεται μόνο υπό ειδικές συνθήκες. Όμως δεν πρέπει να είναι το κριτήριο αυτό για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου.
Εάν η τρίχα είναι πολύ λεπτή η πολύ σγουρή και η πυκνότητα αραιή, η το μέγεθος του ελλείματος της λήπτριας πολύ μεγάλο, τότε το περιστατικό είναι ακατάλληλο για εφαρμογή της μεθόδου FUE.

Εαν τα παραπάνω δεν ισχύουν τότε η μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί.
Γενικώς λοιπόν πρόκειται για μια πολύ ατραυματική μέθοδο που εάν ισχύουν οι προϋποθέσεις που προανέφερα δίνει άριστο αποτέλεσμα με πολύ καλή πυκνότητα σε πολύ συγκεκριμένο χώρο όμως λόγω του σχετικά μικρού αριθμού μοσχευμάτων που μπορεί να δώσει έστω και αν επαναλαμβάνεται συχνά.
Ανακεφαλαιώνοντας και οι δύο μέθοδοι κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις και επιλογές των περιστατικών, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Ιωάννης Ράπτης Πλαστικός Χειρουργός
Συνεργάτης του επιστημονικού Web Site: www.iator.gr