Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Πώς μπορείτε να προλάβετε τις ευρυαγγείες

Πώς μπορείτε να προλάβετε τις ευρυαγγείες

0

Οι ευρυαγγειες ταλαιπωρούν κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό και δεν κάνουν ηλικιακές διακρίσεις. Εμφανίζονται στο δέρμα των ποδιών, του προσώπου και του λαιμού σαν μικρά κόκκινα και μπλε αγγεία. Δεν προκαλούν συνήθως κανένα ενόχλημα, παρά μόνο αισθητικό πρόβλημα.

Γιατί εμφανίζονται οι ευρυαγγείες

Όταν οι ευρυαγγείες συνυπάρχουν με κιρσούς στα πόδια τότε πιθανώς οφείλονται στην αύξηση της πίεσης στο φλεβικό δίκτυο του οργανισμού. Στους περισσότερους ασθενείς ωστόσο, οι ευρυαγγείες δεν συνδέονται με κάποιο ενδότερο φλεβικό πρόβλημα καθώς το φλεβικό δίκτυό τους διαγιγνώσκεται ως φυσιολογικό.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ευρυαγγειών είναι:

Κληρονομικότητα: Αν μία μητέρα έχει ευρυαγγείες, είναι πιθανό να αποκτήσει και η κόρη της.

Ορθοστασία: Η ακίνητη ορθοστασία προκαλεί την εμφάνιση ευρυαγγειών, κυρίως σε άτομα που εργάζονται όρθιοι, όπως οι νοσοκόμες, οι κομμωτές και οι χειρουργοί.

Παχυσαρκία: Τα παραπανίσια κιλά συμβάλλουν στην εμφάνιση ευρυαγγειών, λόγω της καταπόνησης που προκαλούν στο φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων.

Ορμονικές διαταραχές: Οι ευρυαγγείες ευνοούνται από τις ορμονικές μεταβολές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Πώς μπορείτε να προλάβετε τις ευρυαγγείες

Όπως είναι γνωστό, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Αν υποψιάζεστε λοιπόν, ότι έχετε προδιάθεση να εμφανίσετε ευρυαγγείες ή τα πρώτα σημάδια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στο δέρμα των ποδιών, τότε το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν χειρουργό ειδικευμένο στις φλεβικές παθήσεις, ώστε να διερευνήσει την αιτία του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να προλάβετε την εκδήλωση των ευρυαγγειών ή επιβραδύνετε την περαιτέρω εξάπλωσή τους, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Κινηθείτε, μην στέκεστε. Προσπαθήστε να μην στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κινείστε καθώς αυξάνεται η φλεβική πίεση στα πόδια. Αν η δουλειά σας απαιτεί ορθοστασία, φροντίστε να περπατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος.

Ασκηθείτε καθημερινά. Η συστηματική σωματική άσκηση βοηθά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει τους μυς, ενώ προλαμβάνει και την παχυσαρκία. Η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά και η καθημερινή εξάσκηση με ζωηρό περπάτημα βοηθάει σημαντικά.

Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια. Προτιμήστε να φοράτε παπούτσια με ψηλά τακούνια σε ιδιαίτερες περιστάσεις και όχι καθημερινά. Και αυτό γιατί τα πόδια σας υφίστανται καταπόνηση που δυσχεραίνουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Πείτε «όχι» στο ζεστό κερί. Η αποτριχωτική μέθοδος με κερί και η χαλάουα είναι πιθανό να προκαλέσουν ευρυαγγείες αν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα είναι πολύ ζεστά. Επιλέξτε άλλες μεθόδους αποτρίχωσης για τα πόδια σας οι οποίες να μην προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας στο δέρμα κατά την εφαρμογή τους.

Προηγούμενο άρθροΗ Κίρκη βρέθηκε χάρις στην κινητοποίηση όλων!
Επόμενο άρθροΖητείται φαρμακοποιός και μάγειρας για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Λευκάδας