Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Λόγια Παρηγοριάς και Ψεύτικες Ελπίδες για τους Βιοπαλαιστές Αγροτοκτηνοτρόφους

Λόγια Παρηγοριάς και Ψεύτικες Ελπίδες για τους Βιοπαλαιστές Αγροτοκτηνοτρόφους

0

Λόγια παρηγοριάς και ψεύτικες ελπίδες για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας κατά την πρώτη περιοδεία του στην Περιφέρεια στα Γιάννενα, μόνο ως λόγια παρηγοριάς μπορούν να χαρακτηριστούν.

Τα μέτρα που απέσπασαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις πανελλαδικές συντονισμένες κινητοποιήσεις που έγιναν και στους τέσσερους νομούς της Ηπείρου, με τα μπλόκα και την κάθοδό τους στην Αθήνα, δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Αλήθεια τι να σου κάνουν τα 45 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ζωοτροφών τη στιγμή που το ποσό αυτό αντιστοιχεί με 1Ε το ζώο όταν οι κτηνοτρόφοι παρά την αύξηση κατά 20% της τιμής στο γάλα έχουν μπει μέσα κατά 20Ε το ζώο; Τι να σου κάνουν τα 60 εκατ. Ευρώ για επιστροφή φόρου πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 180Ε ανα αγρότη όταν το ποσό αυτό με την τιμή να έχει σκαρφαλώσει στα 1,82€  δεν φτάνει ούτε για 1-2 μέρες δουλειάς στο χωράφι;

Δεν υπάρχουν  «λεφτόδενδρα» λένε. Την ίδια στιγμή όμως μπουκώνουν με δις και με προνόμια τους εφοπλιστές, βιομήχανους, επιχειρηματικούς ομίλους. Δισεκατομμύρια ευρώ δίνουν για ραφάλ, φρεγάτες, οπλικά συστήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αμυντικό προσανατολισμό της χώρας αλλά χρησιμοποιούνται για επεκτατικές επιδρομές των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ.

Ήδη το αυξημένο κόστος παραγωγής τώρα με τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρα μας έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Τα χρέη συνεχώς αυξάνουν, με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα να αποτελούν πλέον μόνιμα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Επίσης προσπάθησε να δημιουργήσει, στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων, ψεύτικες ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο λέγοντας ότι «μέσα από τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να βγει αναγεννημένος». Όμως στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και με την νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ (2023-2027) νέα και μεγαλύτερα εμπόδια δημιουργούνται για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους καθώς αποτελούν πρόβλημα γιατί δεν είναι ανταγωνιστικοί. Γι΄αυτό στόχος της ΕΕ μέσω της αναθεωρημένης ΚΑΠ, όπως και με τις ΚΑΠ που υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του αγροτικού τομέα, των λίγων μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων,  η συγκέντρωση της παραγωγής και σε μια πορεία η συγκέντρωσης της γης, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης το στόχο αυτό εξυπηρετεί και η όλο μεγαλύτερη σύνδεση της παραγωγής με την κατάρτιση και την εκπαίδευση. Η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα που ακούνε οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής σχολής και των Δημόσιων ΙΕΚ έχουν ως προαπαιτούμενα οι αγροτοπαραγωγοί να δίνουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους όπως το γάλα και το κρέας αλλά και μισθούς πείνας, τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας, «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους για να αυξάνονται τα κέρδη και να γίνονται επενδύσεις.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν ανάγκη από λόγια παρηγοριάς και από ψεύτικες ελπίδες. Για να ανακουφιστούν το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι: Η άμεση μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση των αγροεφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες. Η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Η διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Η εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα τους αγροτοκτηνοτρόφους και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση

Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, φτιάνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν, με κοινή δράση με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και να παράγουν. Να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» την ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ στις 10:30π.μ. στη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι πατεράδες τους, οι μανάδες τους, οι γυναίκες τους, τα παιδιά τους, αξίζουν μια καλύτερη ζωή και μπορούν να την έχουν με μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη της παραγωγής που κίνητρο δεν θάχει τα κέρδη των λίγων αλλά την ικανοποίηση των μεγάλων λαϊκών αναγκών. Που θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα εξασφαλίζει τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ) με τους εργαζόμενους και το λαό νάχουν τα κλειδιά της οικονομίας και εξουσίας.

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 4/4/2022

ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προηγούμενο άρθροΠροτάσεις Σπύρου Βεργίνη στο Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΓΣΕΕ: 24Ωρη Γενική Απεργία