Αρχική Ειδήσεις Ακαδημαϊκή αναγνώριση για το βιβλίο του Πάνου Σκληρού

Ακαδημαϊκή αναγνώριση για το βιβλίο του Πάνου Σκληρού

0
Drafts01

Ο Παναγιώτης Σκληρός με τις Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες δεν άγγιξε μόνο τις καρδιές των απλών ανθρώπων αλλά κέρδισε και την προσοχή των ειδικών. Δείτε παρακάτω, τι είπαν ως τώρα για το βιβλίο:

Dr.Βασιλική Χρυσανθοπούλου, καθηγήτρια κοινωνικής λαογραφίας ΕΚΠΑ

..Το βιβλίο του Παναγιώτη Σκληρού Μικρές Λευκαδίτικες Ιστορίες είναι ένα πόνημα «δημόσιας λαογραφίας». Με τον όρο αυτόν αναφερόμαστε σε δημιουργήματα για τον λαϊκό πολιτισμό, τα οποία οι δημιουργοί τους προβάλλουν σε ένα ευρύ κοινό με απλό και εύληπτο τρόπο, διευκολύνοντας την γνώση και τη διάχυσή τους στην κοινωνία. Η δημόσια λαογραφία ευρίσκεται σε ανοδική πορεία κατά τις πρόσφατες δεκαετίες διεθνώς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ενδιαφέρει την επιστημονική ανθρωπολογική λαογραφία, η οποία το μελετά κριτικά και αναστοχαστικά. Κείμενα και άλλα πολιτισμικά προϊόντα δημόσιας λαογραφίας συγχρόνως παρέχουν στους λαογράφους ως διδάσκοντες πολύτιμο πραγματολογικό υλικό για την μύηση των φοιτητών τους στην ελληνική λαογραφία και εθνογραφία. Ανάλογα θα χρησιμοποιήσω κι εγώ το βιβλίο του Παναγιώτη Σκληρού στα προπτυχιακά και στα μεταπτυχιακά μου μαθήματα της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξέρω ότι θα εμπνεύσει τους φοιτητές και θα τους οδηγήσει σε γόνιμες και κριτικές σκέψεις…

Ελένη Ψυχογιού, πρ. ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνων

..Ο Παναγιώτης Σκληρός , μας καταγράφει τον πλούτο της βιωμένης γνώσης του τόπου του και του τοπικού πολιτισμού των δεκαετιών 1950-1970 αναφορικά με την νήσο της Λευκάδας. Μια πολύτιμη αφήγηση-ποταμός, προφορική σχεδόν, σε πρώτο πρόσωπο, που καταγράφει (κάθε άλλο παρά “μικρές ” και “ασήμαντες” οι “ιστορίες” του) με γνώση, ακρίβεια και τρυφερότητα, χωρίς να τα ωραιοποιεί, τα δύσκολα χρόνια του δικού του πρώιμου βίου στο πλαίσιο του αγροτικού, αλιευτικού, ημιαστικού περιβάλλοντος που έζησε, όσο και αυτού των συμπατριωτών του, τριών τουλάχιστον γενεών, στη Βασιλική Λευκάδας και όλης της νότιας, ορεινής, καμπίσιας και θαλασσινής, ευρύτερης περιοχής της στο μεταίχμιο του παραδοσιακού πολιτισμού και του μοντερνισμού στο νησί..

 

Dr.Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

…Να, λοιπόν ποιο είναι το ξεχωριστό που προσφέρουν οι Μικρές Λευκαδίτικες Ιστορίες του Παναγιώτη. Τα πάντα ζουν, κινούνται, πορεύονται μέσα στους χρόνους τους, αισθάνονται, μιλούν, αναγνωρίζονται, έχουν ταυτότητα: δουλειά, ηλικία, χαρακτήρα, οικογένεια, εκπέμπουν συναισθήματα. Και το πιο σπαρταριστό, έχουν όνομα, επίθετο, παρατσούκλι: Το πιο ευρηματικό, χιουμοριστικό, πυκνό οικογενειακό χαρακτηρολόγιο που έρχεται από γενιά σε γενιά να ξεχωρίσει σόγια και φύτρες και που η καταγωγική έρευνά  του μπορεί να αναστήσει τις πλέον διασκεδαστικές και δημιουργικές-σατιρικές ελλάμψεις του λαϊκού ανθρώπου.

… Με αυτό τον τρόπο, οι Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες θα συναντηθούν στη διασταύρωση λαογραφίας και λογοτεχνίας, σε κείμενα αφηγηματικά, όπου ο συγγραφέας τους θα αναλάβει και την «ευθύνη» διεκπεραίωσης της αφηγηματικής πράξης…

Τις Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες του Παναγιώτη Σκληρού μπορείτε να το προμηθευτείτε στη Λευκάδα από το βιβλιοπωλείο Fagotto books στη Ζακύνθου 7.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση υποψήφιου Δημάρχου Λευκάδας κ. Ξενοφώντα Βεργίνη μέρος υποψηφίων του συνδυασμού του
Επόμενο άρθροAΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ! ΑΠ’ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΕΛΛΑΔΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΩΓΗ!