Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λευκάδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λευκάδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

0

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 7 Νοέμβρη ο Σύλλογός ΠΕ « ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ» πήρε απόφαση στήριξης της αγωνιστικής κινητοποίησης των μαθητών για το οξυμένο πρόβλημα των σκουπιδιών προκηρύσσοντας δίωρη στάση εργασίας. Με αφορμή την κινητοποίηση της Πέμπτης θα θέλαμε ως ΑΣΕ να σας παρουσιάσουμε διεξοδικότερα τη θέση μας πάνω στο θέμα « Απορρίμματα και διαχείρισή τους».

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι πολλά τα σχολεία που γειτνιάζουν με τη χωματερή Λευκάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής των μαθητών και εκπαιδευτικών. Όμως, τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημαμόνο του δήμου Λευκάδας. Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με τα σκουπίδια και σε μια σειρά άλλους δήμους σε όλη την Ελλάδα με κοντινότερο  παράδειγμα την Κέρκυρα.

Αλήθεια, γιατί έφτασε η κατάσταση με τα σκουπίδια στο απροχώρητο, αναρωτιόμαστε; Αν ήταν πρόβλημα μόνο του δήμου Λευκάδας,θα μιλούσαμε απλά για ανικανότητα όσων πέρασαν από τα δημοτικά πόστα τα τελευταία χρόνια. Εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται για ανικανότητα αλλά για καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ να φτάσει η κατάσταση στο «εδώ και μη παρέκει»ώστε να παρουσιαστεί σαν «ώριμο φρούτο», ως η μόνη πλέον εφικτή λύση,η παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.Εξάλλου, κατά τα κοινώς λεγόμενα στη γλώσσα της αγοράς «τα σκουπίδια είναι χρυσός». Είναι τεράστιες οι ευθύνες διαχρονικά όλων των δημοτικών αρχών που έβαλαν πλάτες με την απραξία τους στο συγκεκριμένο ζήτημα  με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε εδώ που φτάσαμε.Μήπως,  κινητοποιήσεις δεν είχαμε  για το ίδιο ζήτημα και πέρυσι με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στη χωματερή; Μήπωςν’ αναφερθούμε στο υπ’ αριθμ 38/1-11-2018 έγγραφο του Συλλόγου μας  όπου επί λέξη αναφέρει ότι ο τέως Δήμαρχος στη συνάντηση που ακολούθησε μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  αναλώθηκε στο να παρουσιάσει ένα αφήγημα οριστικής λύσης του προβλήματος με χρονικό ορίζοντα διετίας παραπέμποντάς το ουσιαστικά στη θητεία της επόμενης δημοτικής αρχής.

Συνάδελφοι, η υπόθεση των απορριμμάτων «βρωμάει»απ΄όπου κι αν την πιάσει κανείς.Την διαχείριση των απορριμμάτων, θέμαπανελλαδικής εμβέλειας και ενδιαφέροντος,ηκεντρική εξουσία φρόντισε συνειδητά να φορτώσει στις πλάτες των ΟΤΑ χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση, με τη συναίνεσή τους φυσικά,αποποιούμενη τις ευθύνες της και οδηγώντας στη  διαφαινόμενη λύση της ιδιωτικοποίησης.

Μήπως η ίδια πολιτική δε διέπει και το χώρο της Παιδείας; Mήπως οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ δεν μιλούν ξεκάθαρα για «φτηνή και ευαίσθητη στις ανάγκες της αγοράς» Παιδεία; Μήπως και τη φετινή χρονιά δεν είμαστε μάρτυρες της «κανονικότητας» των χιλιάδων κενών σε εκπαιδευτικούς, τηςυποχρηματοδότησης του κράτους, των ελλείψεων στις υποδομές ,της μόνιμης αναπλήρωσης χιλιάδων συναδέλφων κ.α

Επομένως, ο αγώνας του μαθητικού/φοιτητικού κινήματος, των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των γυναικών, του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων θα πρέπει να στοχεύσει αυτή την ΠΟΛΙΤΙΚΗκαι ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣπου θεωρεί κόστος και πεδίοκερδοφορίας τις ανάγκες του λαού για παιδεία, υγεία,αξιοπρεπή διαβίωση όπως επιτάσσουν οι δυνατότητες της εποχής μας.Να τονίσουμε δε ότι οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν το 95% στον κρατικό προϋπολογισμόκαι έχουν κάθε δικαίωμααξιοπρεπών όρων διαβίωσης, την ίδια στιγμή που οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεισφέρουν μόλις το 5% , κάποιοι πλέον και επίσημα σε εθελοντική βάση.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα των σκουπιδιώνπρομετωπίδα των διεκδικήσεων, κατά την άποψή μας,δεν θα πρέπει να μπει μόνο το εδώ και τώρα άμεση λύση αλλά και το ποιος θαδιαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού! Η πρότασή μας είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ, οι πόροι του οποίου θαπροέλθουν από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.Οποιαδήποτε άλλη λύση θα σημάνει ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ μεδημοτικά τέλη  που θα εκτιναχθούν και θα έρθουν να προστεθούν σε παλαιότερα (ΕΝΦΙΑ, 24% ΦΠΑ) αλλά και σχεδιαζόμενα όπως η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Προμετωπίδα του αγώνα οι ανάγκες και το όφελος του Λευκαδίτικου λαού και όχι η εξασφάλιση κερδοφορίας για τον οποιοδήποτεεπιχειρηματικό όμιλο κληθεί ν ’αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων.

                                                                                      Λευκάδα, 13 / 11/ 2019

Προηγούμενο άρθροΕργατικό Κέντρο Λευκάδας -Βόνιτσας: Ανακοίνωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθροΣτα εγκαίνια της Philoxenia 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Κτενάς