Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Δήλωση – τοποθέτηση του Ξενοφώντα Βεργίνη

Δήλωση – τοποθέτηση του Ξενοφώντα Βεργίνη

Ενημέρωση από τον κο Ξ. Βεργίνη

20/10/11

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, κύριοι Εντεταλμένοι, κύριες και κύριοι Σύμβουλοι,

Σήμερα, ως ανακοίνωση, θέλω ν’ αναφερθώ, εν συντομία, σε θέματα λειτουργείας του Δημ. Συμβουλίου και τήρησης των Νόμων και των Κανονισμών. Με την τοποθέτησή μου αυτή θέλω να ωφελήσω και όχι να βλάψω το σώμα. Με ειλικρίνεια θα πω αυτά που επί δέκα μήνες ζω και παρατηρώ.

Κυρίες και κύριοι, έχω την άποψη, που γίνεται με το χρόνο πεποίθηση, ότι η πλειοψηφία του Δημοτ. Συμβουλίου, που ασκεί την εξουσία στο Δήμο Λευκάδας, :

• Παραβιάζει τους Νόμους και τον Κανονισμό λειτουργίας του Δ. Σ. και καταργεί σε αρκετές των περιπτώσεων, κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατικής ευαισθησίας. Διοικεί και λειτουργεί το Δήμο, κατά παράβαση των διατάξεων του Νόμου 2852/2010 και των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

• Καταργεί ουσιαστικά τις νόμιμες υπηρεσίες του Δήμου ή τις παραχωρεί σε νεότευκτες εταιρείες πολλαπλού ενδιαφέροντος με αυταρχισμό, κάνοντας χρήση της πλειοψηφίας που της παρέχει ο Εκλογικός Νόμος, αγνοώντας τη πλειοψηφία του Εκλογικού Σώματος.

Δείξαμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση (αλλά και γενικά ως Αντιπολίτευση) ευγένεια και υπομονή. Ασκήσαμε δημιουργική κριτική, ελπίζοντας ότι η πλειοψηφία θα συνέλθει και θα σεβασθεί τα εκ του Νόμου προερχόμενα δικαιώματα της Αντιπολίτευσης, των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων και Εκπροσώπων και θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, τον αναγκαίο σχεδιασμό, προγραμματισμό και το επιβαλλόμενο από το νόμο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Τίποτε σχεδόν, απ’ όλα αυτά, δεν έγιναν. Χαμένος χρόνος και φαιά ουσία από πλευράς Αντιπολίτευσης που επισημαίνει τα αναγκαία και απαραίτητα, τη νομιμότητα, το έλλειμμα της δημιουργικής επιμέλειας και της αναπτυξιακής πολιτικής του τόπου. Αντίθετα, η πλειοψηφία με συγκάλυψη και της Προέδρου παραβιάζει τους Νόμους και τους Κανονισμούς λειτουργίας του Δ.Σ..

Καταργεί ουσιαστικά, όπως αναφέρθηκε, τις νόμιμες υπηρεσίες του Δήμου ή τις παραχωρεί επί εικοσαετία, με υψηλό κόστος, σε νεότευκτες εταιρείες πολλαπλού ενδιαφέροντος, με αυταρχισμό και άκρατο ετσιθελισμό, κάνοντας κατάχρηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας. Ξεχνάει η Παράταξη του κ. Δημάρχου ότι διαθέτει μεν την πλειοψηφία που της παρέχει ο Εκλογικός Νόμος αλλά όχι και τη πλειοψηφία του Εκλογικού Σώματος αφού διαθέτει μόλις το 37% των ψηφοφόρων έναντι 63% του συνόλου των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.

Κύριοι της πλειοψηφίας, με τη συμπεριφορά και τις πράξεις σας, καταργείτε με το «έτσι θέλω»¨το αναφαίρετο δικαίωμα της Αντιπολίτευσης να σας ελέγχει και να σας κρίνει! Ένα δικαίωμα που αποτελεί Συνταγματική επιταγή και συστατικό της Δημοκρατίας.

Και διερωτάμαι: είναι ένας «τοπικός» ετσιθελισμός του «ενός ανδρός αρχή» ή είναι η επέκταση επιβαλλόμενου κυβερνητικού αμοραλισμού και κομματικής πρακτικής που έχουν διαλύσει τον παραγωγικό και Κοινωνικό ιστό της Χώρας στο σύνολό της. Κύρια Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριες και κύριοι, φοβούμαι ότι έχει παρεξηγηθεί η ευγένεια, το ύφος και το ήθος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλης της Αντιπολίτευσης και παρασύρεστε, αρκετές φορές, σε εκτός τόπου και χρόνου ενέργειες και παραλείψεις κατά των απόψεων και θέσεων της Αντιπολίτευσης. Κατά της νομιμότητας και της δημοκρατικής δεοντολογίας αλλά και της συναδελφικής αλληλεγγύης. Εκλάβατε ως αδυναμία μας, το σεβασμό μας στους θεσμούς, στη τήρηση της νομιμότητας και των καλών προθέσεων για γόνιμη και αποδοτική συνεργασία όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το καλό των πολιτών και του τόπου.

Παραβιάζονται αποφάσεις, ομόφωνες του Δ.Σ. και διατάξεις του Κανονισμού λειτουργίας του, που ομόφωνα ψηφίστηκαν. Το Δ.Σ. συνεδριάζει, όποτε θέλει η πλειοψηφία του Δημάρχου κάνοντας χρήση των καλών προθέσεων (;) της Προέδρου (κατά παράβαση των Νόμων και Κανονισμών). Συνεχίζεται, οι εισηγήσεις για τα θέματα να δίνονται στους συμβούλους μια μέρα πριν ή και καθόλου. Αγνοούνται τα δικαιώματα των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων και Εκπροσώπων. Τα αιτήματά τους που υποβάλλονται ακόμη και γραπτώς, αγνοούνται αντί της υποχρέωσης που έχετε να απαντώνται εντός του μήνα, ως ο Νόμος ορίζει. Η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν λειτούργησε ούτε μία φορά! Οι δαπάνες διογκώνονται και τα έργα κατακερματίζονται για ανεξήγητους λόγους. Οι εργαζόμενοι και απασχολούμενοι στο Δήμο αγνοούνται. Ο Κανονισμός εσωτερικής διάρθρωσης και λειτουργίας ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Οι έλεγχοι απουσιάζουν, ενώ, η άδικη, αρκετές φορές, κριτική για το παρελθόν συνεχίζεται. Είναι τυχαίο γεγονός; ή προκάλυμμα; ή έλλειψη προγραμματισμού και αδυναμιών της παρούσας διοίκησης;

Αποτελούν όλα τα ανωτέρω εκτροπή από τη νομιμότητα ή όχι; Η συμπεριφορά της πλειοψηφίας, δια των αποφάσεων της κυρίας Προέδρου, αποτελεί ή όχι παραβίαση των δικαιωμάτων της Αντιπολίτευσης και εφαρμογής των κανόνων δικαίου;

Παράδειγμα: Μετά από δέκα μήνες λειτουργίας του Δ.Σ. η Αντιπολίτευση σύσσωμη, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που δίνει ο Καλλικρατικός Νόμος 3852/2010 (αρθ.67 παρ. 2) καθώς και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (αρθ. 98 παρ. 2) και παράλληλα η, δημοκρατική ευαισθησία, ζήτησε, με αίτησή της (3/10/2011) προς την Πρόεδρο, τη Σύγκληση του Δ.Σ. για πολύ σοβαρό θέμα και συγκεκριμένα για την περίπτωση της παραχώρησης της ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ.

Κατά τη διάταξη του σχετικού άρθρου του Νόμου, η Πρόεδρος καλεί με γραπτή πρόσκληση το Δ. Σ. σε δημόσια συνεδρίαση όποτε το ζητήσει:

1) το 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ.

2) το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας (ανεξαρτήτως αριθμού)

Η διάταξη βάζει ως μόνο περιοριστικό όρο να υπάρξει γραπτή αίτηση.

Η Αντιπολίτευση με το αίτημα της 3/10/11 τήρησε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και η Πρόεδρος τηρώντας το Νόμο συγκάλεσε το Δ. Σ. σε συνεδρίαση στις 6/10/11. Ως είναι γνωστόν η συνεδρίαση εκείνη δεν ολοκληρώθηκε. Η Πρόεδρος έληξε την συνεδρίαση (κανονικά διέλυσε τη Συνεδρίαση) επικαλούμενη τη μη ομαλή λειτουργία του Δ.Σ. Επομένως, με τη διάλυση της Συνεδρίασης αποτέλεσμα δεν υπήρξε είτε θετικό, είτε αρνητικό!

Η Αντιπολίτευση επανέρχεται με νέα αίτηση στις 12/10/11 για σύγκληση του Δ. Σ. (αν και η δημοκρατική ευαισθησία επιβάλλει την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. με πρωτοβουλία της Προέδρου σε σύντομη ημερομηνία).

Στη νέα αίτηση της Αντιπολίτευσης η Πρόεδρος με απάντησή της στις 13/10/11 απορρίπτει την αίτηση, επικαλούμενη σχετική γνωμάτευση του νομικού τμήματος του Δήμου και ότι η αίτηση αφορά «άλλο θέμα» και για το οποίο εκκρεμούν ενστάσεις!

Επί της απάντησης της Προέδρου έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Πρώτον, αν είναι, «άλλο θέμα», τότε πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο Νόμος 3852/2010 άρθρο 67 παράγραφος 2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και εντός έξι ημερών να συγκληθεί το Δ.Σ. Ο Νόμος είναι σαφής και κατηγορηματικός τον οποίο, άλλωστε, εφάρμοσε η Πρόεδρος κατά την υποβολή της πρώτης αίτησης της Αντιπολίτευσης. Η αιτιολογία ότι επί του θέματος της δεύτερης αίτησης εκκρεμούν ενστάσεις, ουδόλως επηρεάζει την εφαρμογή του Νόμου. Το επιχείρημα είναι μαχητό και επί εαυτού θα μπορούσε να πάρει απόφαση το Δ.Σ.

Δεύτερον, αν η νέα αίτηση θεωρηθεί συνέχεια της προηγούμενης, τότε η Πρόεδρος που διέλυσε τη Συνεδρίαση του Δ.Σ., έπρεπε με δική της πρωτοβουλία (και χωρίς νέα αίτηση) να επαναπροσδιορίσει τη συνεδρίαση.

Τρίτον, αν η συνεδρίαση θα είχε ολοκληρωθεί και το αίτημα θα είχε απορριφθεί, η Αντιπολίτευση θα μπορούσε να επανέλθει με το ίδιο αίτημα μετά από δύο μήνες, ως ο Νόμος ορίζει.

Τέταρτον, αν η νέα αίτηση, ως η Πρόεδρος υποστηρίζει, περιέχει νέα στοιχεία τότε η Πρόεδρος υποχρεούται, κατά Νόμο να συγκαλέσει άμεσα το Δ.Σ.

Κυρία Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι καιρός να σεβαστούμε την νομιμότητα και να ακολουθήσουμε το δρόμο της δημιουργικής λογικής, της αναπτυξιακής πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει αυτός ο τόπος και το Έθνος μας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και το σύνολο των πολιτών απαιτούν από μας προσωπική ευθύνη και υπευθυνότητα.

Το αίτημα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», αυτή τη φορά θα εκδηλωθεί με αποχώρηση από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ως ελάχιστη διαμαρτυρία για τα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν γίνονται.

Δηλώνω, όμως, ότι η παράταξή μου, θα παραμείνει στη συνεδρίαση για θέματα που απαιτούν παρουσία των 2/3 του αριθμού των συμβούλων, για θέματα που έχουν κλειστές ημερομηνίες και για το θέμα 20 που αφορά την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στα νησιά ΚΑΛΑΜΟΣ και ΚΑΣΤΟΣ, όπου είμαστε αρνητικοί.

Για την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες»

Ξ. Βεργίνης

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση στην Περιφέρεια για τις χωματερές
Επόμενο άρθροΑναφορά του Ξ. Βεργίνη προς τον κο Αποστολόπουλο για το θέμα της ΕΥΔΑΠ