Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Δήλωση Κ. Δρακονταειδή για τις εξελίξεις στο ΤΕΙ

Δήλωση Κ. Δρακονταειδή για τις εξελίξεις στο ΤΕΙ

0
https://www.mylefkada.gr/2013/December/oloi_gia_tin_Lefkada_.jpg

oloi gia tin Lefkada

Ενημέρωση από τη Δημοτική Κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα”.

Γραφεία : Λοχ. Ροντογιάννη
Τηλέφωνο : 2645021505
Blog: oloigiatilefkada.blogspot.com
Ε-mail : kondra@hol.gr 

Δήλωση Κ. Δρακονταειδή για τις εξελίξεις στο ΤΕΙ

Οριστικοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας.
Τι περιλαμβάνει η βαρύγδουπη ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ΤΕΙ Ιονίων;
Την «κοινοπραξία» του» (sic) με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (στην εφεύρεση όρων δεν τους τρως το δίκιο). Οι κοινοπραξίες όμως είναι γνωστό ότι διαλύονται, με την ίδια ευκολία με την οποία συστήνονται.

Ποιο συγκεκριμένα:
α) Καταργούνται τμήματα σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.
β) Φεύγει από τη Λευκάδα το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (περίπου 110 φοιτητές).
γ) Μεταφέρεται το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ληξουρίου στη Λευκάδα και σ’ αυτό εντάσσεται, αλλάζοντας αντικείμενο, το υπάρχον τμήμα Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία.

Ο αγώνας, έστω και καθυστερημένα, των φοιτητών και αρκετών φορέων της κοινωνίας της Λευκάδας, είχε κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη για τον τόπο, με την παραμονή του ΤΕΙ.
Σε αυτόν αναγκάσθηκαν, από τις εξελίξεις, να προστρέξουν και μερικοί από τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι είναι λάτρεις των κομψών διαβουλεύσεων, για να μπορούν μετά να επικαλεσθούν το «κατόπιν ενεργειών μου…» και που ως γνωστόν αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, τη σύγκρουση με τα «μνημονιακά τους οράματα».

Οι συνέπειες όμως αυτής της εξέλιξης για τους υπάρχοντες φοιτητές, είναι πολύ σοβαρές.
► Οι 110 φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που μεταφέρονται στην Άρτα και αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, πιθανότατα θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν ξανά μικρότερα εξάμηνα για να καλύψουν το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών. Δηλαδή θα πάνε 2-3 εξάμηνα πίσω.
► Αλλά και για το υπάρχον τμήμα Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία της Λευκάδας που αλλάζει αντικείμενο και εντάσσεται στο νέο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, δεν διασφαλίζεται ότι οι 500 φοιτητές που το παρακολουθούν, δεν θα πάθουν το ίδιο.

Γι’ αυτά τα παιδιά, οι παράγοντες του τόπου θα πουν και κυρίως θα κάνουν κάτι – πέρα από το να εκφράζουν τη λύπη τους – ή θα εξακολουθήσουν να κοιτάζονται ο καθένας στο δικό του καθρέπτη, αυτοϊκανοποιούμενοι για τη μεγάλη τους νίκη, μέχρι… την επόμενη ήττα.
Η πραγματικότητα δυστυχώς, άλλα λέει.
Το σχέδιο «Αθηνά», έστω με μικρές υποχωρήσεις, γίνεται πράξη από τη μεριά της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
Και η παιδεία, μπήκε στο προκρούστειο κρεβάτι της τρόικα – όχι με όρους εκπαίδευσης αλλά με όρους οικονομικών περικοπών – και βγήκε ανάπηρη.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, για όσους επιθυμούν μια αναβαθμισμένη δωρεάν δημόσια παιδεία και δεν την βλέπουν ως κομματικό – εμπορικό αλισβερίσι.

Γιατί πώς να ερμηνεύσει κανείς τοποθετήσεις, στη συνάντηση της αντιπροσωπείας των φορέων της Λευκάδας με τον πρόεδρο της βουλής, με μοναδικά επιχειρήματα, του τύπου:
► «Η Λευκάδα είναι μονοεδρική και αν πάρετε το ΤΕΙ, είναι σαν να χαρίζετε την έδρα…», είπε με στόμφο (θεωρώντας ότι είπε σοφία), ένας από τους αντιδημάρχους Λευκάδας. Αλήθεια, τι φοβίες έχει ο… ποιητής;
► «Έχουμε πάρει πολλά δάνεια, στην αποπληρωμή των οποίων δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, αν φύγει το ΤΕΙ…», ελάλησεν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Με τέτοιες αντιλήψεις και επιχειρήματα, δεν χτίζεται ούτε αναβαθμίζεται η παιδεία.
Ας σταματήσουν λοιπόν οι χοροί, τα πανηγύρια και οι διθυραμβικές δηλώσεις, για τη δήθεν μεγάλη νίκη που πέτυχε η Λευκάδα.
Γιατί αν για κάποιους οι πανηγυρισμοί τους δεν δείχνουν αφέλεια, τότε αποτελούν συνειδητή παραπλάνηση της κοινωνίας.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα σχέδια των (παραδομένων) κυβερνώντων δεν σταματούν εδώ. Σύντομα θα επανέλθουν.
Η περαιτέρω αποδυνάμωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, είναι πολύ πιθανό να το οδηγήσει, σε όχι μακρινό χρόνο, στην πλήρη κατάργηση.
Οι ευθύνες (όλων όσων τώρα πανηγυρίζουν) για την διαγραφόμενη αφυδάτωση και περαιτέρω αποδυνάμωση του θα είναι ιστορικές, στο βαθμό που θα εξακολουθήσουν να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.
Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας μόλις τώρα αρχίζει. Οφείλουμε όλοι να διεκδικήσουμε τη λύση των τεράστιων προβλημάτων υποδομών (καθηγητές, στέγαση, εστίαση κ.λπ.) που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ της Λευκάδας.

Η Κίνησή μας από τη μεριά της, θα συνεχίσει:
1. Να συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο, στον αγώνα των φοιτητών της Λευκάδας που βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται θρύψαλα από τον μνημονιακό όλεθρο.
2. Να διεκδικεί την κατάργηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και την υλοποίηση, στα πλαίσια μιας αξιόπιστης Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, ενός Εθνικού Σχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήριο τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
3. Να αγωνίζεται όχι απλώς για την διατήρηση του ΤΕΙ Λευκάδας, αλλά να γίνουν πράξη όλες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα αναβαθμισμένο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα Ιόνια και το νομό μας.

Λευκάδα, 23/3/2013

Δρακονταειδής Κων/νος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης
«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Προηγούμενο άρθροΠαρέμεινε ουραγός η Δόξα
Επόμενο άρθροΥπογράψτε για να σωθεί μια 15χρονη