Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Κατάθεση Υπομνήματος σε Κυβερνητικό Κλιμάκιο από το Επιμελητήριο

Κατάθεση Υπομνήματος σε Κυβερνητικό Κλιμάκιο από το Επιμελητήριο

0
epimelitirio logo

epimelitirio logo

Τα κυριότερα θέματα που υπογραμμίστηκαν από το Επιμελητήριο Λευκάδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιμελητήριο Λευκάδας
Κατάθεση Υπομνήματος σε Κυβερνητικό Κλιμάκιο

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του ότι τη Παρασκευή 5/4/2013 κατά τη διάρκεια επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου στην πόλη της Λευκάδας κατατέθηκε εκ μέρους του φορέα υπόμνημα στο οποίο επισημαίνονταν τα καίρια προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού αλλά και του συνόλου της χώρας.

Τα κυριότερα θέματα που υπογραμμίστηκαν από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου ήταν τα παρακάτω:
1. Χρηματοδότηση: Τονίστηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έστω και με παράκαμψη του υφιστάμενου τραπεζικού συστήματος, εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί η ανεργία να μην αυξηθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα λόγω των συνεχών διακοπών των επιχειρήσεων και των συνεπακόλουθων απολύσεων του υπαλληλικού προσωπικού που τυχόν απασχολούν.

2. Παρεμπόριο: Ζητήθηκε η αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας με μηδενική ανοχή στην παρανομία και στην αυθαιρεσία, καθώς και η συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους.

3. Ο.Α.Ε.Ε.: Αναφορικά με τον ασφαλιστικό φορέα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητήθηκαν τα εξής: α) Να μη στερούνται του δικαιώματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι συνάδελφοι που λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας δεδομένου ότι, όταν θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν -και μάλιστα εντόκως!- εισφορές και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του διαστήματος που την έχουν στερηθεί. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό προτάθηκε να απαλλάσσονται οι επαγγελματίες από το ποσό που αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους ασφάλιση για όσο διάστημα την έχουν στερηθεί, β) Να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους συναδέλφους που έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών χωρίς να είναι προαπαιτούμενη η πλήρης εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, διότι η διακοπή εργασιών μιας επιχείρησης προκαλείται εξαιτίας της πλήρους της αδυναμίας να ανταποκριθεί ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις υποχρεώσεις!, γ) Να μην χάνουν οι συνάδελφοι το ευεργέτημα της αλλαγής ασφαλιστικής κλίμακας λόγω μιας ολιγοήμερης καθυστέρησης των εισφορών τους την ίδια στιγμή που το ίδιο το κράτος αρνείται την έγκαιρη επιστροφή Φ.Π.Α. ή την καταβολή τόκων στις καθυστερημένες πληρωμές του.

4. ΙΚΑ: Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανασφάλιστη εργασία και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ζητήθηκε η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50%.

5. Δημοτικά Τέλη: Χαρακτηρίστηκε ανήθικη, οικονομικά παράλογη και τοκογλυφική η νομοθεσία που επιβάλλει πρόστιμο 2% στους επαγγελματίες που αδυνατούν να καταβάλλουν έγκαιρα το τέλος παρεπιδημούντων. Ζητήθηκε η μείωση του επιτοκίου σε 0,5% μηνιαίως και η δυνατότητα του διακανονισμού των παλαιών χρεών σε 36 τουλάχιστον δόσεις.

6. Πνευματικά Δικαιώματα: Η υποχρέωση των επιχειρήσεων στις οποίες η μουσική είναι απαραίτητη (disco, clubs, bars, κτλ) να καταβάλλουν υψηλά ποσοστά (που αγγίζουν και το 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων τους!!!) στον οργανισμό «Grammo Ερατώ Απόλλων» χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά δυσβάσταχτη και εντελώς εξωπραγματική, καθώς επιβαρύνει τις επιχειρήσεις περαιτέρω και μάλιστα σε μια περίοδο που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Ζητήθηκε ο δραστικός περιορισμός του ύψους των πνευματικών δικαιωμάτων και η επιβολή τους επί των κερδών και όχι επί των ακαθαρίστων εσόδων.

7. Αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Ακτίου: Ζητήθηκε η επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων Αθήνας – Ακτίου, γιατί η έλλειψη της γραμμής αυτής αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος, μέσω της επιμηκύνσεως της τουριστικής περιόδου και της αύξησης του ποιοτικού επιπέδου των επισκεπτών.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Προηγούμενο άρθροΣύλληψη 2 Πακιστανών στην πόλη της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΟ Πρέσβης της Τουρκίας επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη ΙΝ