Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Κίνηση Μετωπικής Δράσης Λευκάδας για την Εργατική Πρωτομαγία

Κίνηση Μετωπικής Δράσης Λευκάδας για την Εργατική Πρωτομαγία

0

Πρωτομαγιά 2022

Προστασία του λαϊκού εισοδήματος!
Όχι στον πόλεμο-ειρήνη στους λαούς-απεμπλοκή της Ελλάδας από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς!

Η φετινή πρωτομαγιά εορτάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ενός πολέμου που ξεκίνησε το 2014 με το πραξικόπημα που είχε σκοπό την περικύκλωση της Ρωσίας και τώρα κλιμακώνεται με την εισβολή της Ρωσίας και την όλο και αυξανόμενη επιθετικότητα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τις πολεμικές δαπάνες να ξεπερνούν τα 2 τρις.

Στην Ελλάδα το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση της ΝΔ με την ενεργητική πρόσδεση της σε αυτό και την άμεση εμπλοκή της στην Ουκρανία αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για το λαό μας και την εργατική τάξη.

Σήμερα που χρειάζονται μόλις 11 ώρες για να παραχθούν όσα σε 40 ώρες το 1950, σήμερα είναι που οι ανισότητες μεγαλώνουν, οι μισθοί παραμένουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, τα ωράρια απελευθερώνονται προς όφελος των εργοδοτών, η υγεία, η παιδεία, ο φυσικός πλούτος ιδιωτικοποιούνται, οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν και ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια,

Η πανδημία απέδειξε τη σημασία της δημόσιας υγείας, πως μόνο ένα κεντρικά σχεδιασμένο σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας με έμφαση στην πρόληψη μπορεί να σώσει το λαό. Απέδειξε πως αν η επιστημονική έρευνα απελευθερωθεί από το σύστημα των πατεντών και το κυνήγι του κέρδους για τους φαρμακευτικούς ομίλους μπορούμε να έχουμε ταχύτατα και με ασφάλεια εμβόλια, φάρμακα στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι σε όλο τον κόσμο, ειδικά οι πιο φτωχοί.

Στην Ελλάδα η αστική τάξη ψαλιδίζει τις δυνατότητες της εποχής στο όνομα των δικών της συμφερόντων. Ιδιωτικοποιεί την ενέργεια, πουλάει το ΕΣΥ, καταστρέφει το περιβάλλον. Μέσω του καθεστώτος της μνημονιακής επιτήρησης και των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων έχει επιβληθεί ένα αντιδραστικό εργατικό πλαίσιο: η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι μειωμένοι μισθοί, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο περιορισμός κι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.

Στο χώρο των εργαζομένων στον τουρισμό- επισιτισμό και στην Λευκάδα όπως σε όλη την χώρα, έχουν καταργηθεί τα ωράρια και οι αμοιβές είναι στην βούληση του εργοδότη, χωρίς κανένα έλεγχο και καμιά προστασία του εργαζόμενου.

Χρόνια τώρα θέλουν να επιβάλλουν σιγή στους χώρους εργασίας, να ελέγξουν τα συνδικάτα, να διαμορφώσουν εξαρτήσεις με την εργοδοσία και το κράτος γιατί φοβούνται την ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση. Γιατί τα μαζικά μαχητικά συνδικάτα έχουν ακόμα τη δύναμη να επιβάλλουν τα εργατικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα με την εφαρμογή του Νόμου Χατζηδάκη μέσα σε συνθήκες αυξημένης φτώχειας και δυσαρέσκειας.

Την ίδια στιγμή που δίνουν υπέρογκα ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, δίνουν γη και ύδωρ στη συμμαχία πολέμου του ΝΑΤΟ, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ, δε λαμβάνουν κανένα μέτρο για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, τον περιορισμό του πληθωρισμού. Δίνουν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713, αύξηση τραγέλαφος, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα σε συνθήκες τέτοιου πληθωρισμού.

Με τις εργατικές ανάγκες μπροστά, για δουλειά, υγεία, ελευθερίες, ειρήνη!
Άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας με την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σε πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρική ενέργεια.
Μείωση του χρόνου εργασίας: 6ωρο-5μερο-30ωρο για όλους και όλες. Σταθερή δουλειά! Για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί αυτό επιτάσσουν οι δυνατότητες της εποχής μας.

Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής. Να πάρουμε πίσω από όσα μας πήραν χρόνια τώρα. Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ καθαρά. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) στους μισθούς και τι συντάξεις.

* Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με όρους στο ύψος των σύγχρονων εργατικών αναγκών

* Επαναφορά του 13-14ου μισθού στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις

* Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

* Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων και του νόμου Χατζιδάκη

* Ελεύθερη δημοκρατική συνδικαλιστική δράση

* Καμία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, της ενέργειας και των κοινωνικών αγαθών

* Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

* Σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

* Να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο που θέτει το λαό μας σε κίνδυνο. Να σταματήσουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που απορροφούν πακτωλούς χρημάτων.

* Να κλείσουν εδώ και τώρα οι  Αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας.

* Να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ ,για να μην διακινδυνεύει η ειρήνη κι η ασφάλεια του λαού μας, με στόχο τη διάλυσή του.

ΟΛΟΙ  ΚΑΙ  ΟΛΕΣ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΗ ΣΤΟΝ ΑΗ ΜΗΝΑ

Προηγούμενο άρθροΣύλλογος Εργραζομένων Νοσοκομείου Λευκαδας για την Εργατική Πρωτομαγία
Επόμενο άρθροΝομοθετική Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Λογαριασμούς Ρεύματος. Καταθέτει Τροπολογία μη Πληρωμής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Μέχρις Ότου Κριθεί η Νομιμότητά της.