Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Σύλλογος Εργραζομένων Νοσοκομείου Λευκαδας για την Εργατική Πρωτομαγία

Σύλλογος Εργραζομένων Νοσοκομείου Λευκαδας για την Εργατική Πρωτομαγία

0

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη Συγκέντρωση των σωματείων την Κυριακή 1η Μάη στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Αη – Μηνά

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων – «επιχειρήσεων», των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ, των αναστολών εργασίας, των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων

Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Διεκδικούμε: Αυξήσεις στους μισθούς, Επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού, Ένταξη στα ΒΑΕ, Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια και στα καύσιμα

H 1η Μάη είναι μέρα αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα. Τιμάμε την εργατική τάξη, την πρωτοπόρα τάξη της κοινωνίας που με τη δουλειά της παράγει αμύθητο πλούτο που δεν επιστρέφει σε αυτήν αλλά τον καρπώνεται μια χούφτα εκμεταλλευτές, που παρασιτούν σε βάρος της κοινωνίας. Τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους ΝΑΖΙ κατακτητές στην Καισαριανή, το Μάη του 1944.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», ΥΓΕΙΑ – «ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ», ΑΣΘΕΝΕΙΣ – «ΠΕΛΑΤΕΣ»
Η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) για νοσοκομεία – «επιχειρήσεις», υγεία – «εμπόρευμα», ασθενείς – «πελάτες» και εργαζόμενους φτηνούς, αναλώσιμους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και πετσοκομμένα δικαιώματα.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής διαμορφώνει την ενιαία αγορά Υγείας με το δημόσιο νοσοκομείο να είναι κατ’ επίφαση δημόσιο. Για να είναι δε «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Και για να είναι «βιώσιμο» θα πρέπει να αναζητεί νέους πόρους για τη λειτουργία του, μιας και η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε τα τελευταία χρόνια ραγδαία. Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί και η απογευματινή λειτουργία των ιατρείων και η άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών εντός του νοσοκομείου, αρχής γενομένης από το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας.

Αυτή η πολιτική εξηγεί στο καθένα, το γιατί διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται να αξιοποιείται ο εμβολιασμός, από όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά όχι το μοναδικό, σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής εργασιακών σχέσεων και χιλιάδες συνάδελφοι μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Τα «ποιοτικά» κριτήρια στην αξιολόγηση και τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων και των διαγνωστικών εξετάσεων έχουν σκοπό τη συγκέντρωση μεγαλύτερου μέρους της «αγοράς υγείας» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα σκορποχώρι υποστελεχωμένων δομών, ενώ η εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού (και όχι του οικογενειακού) γιατρού συνδέεται με την περικοπή της ασφαλιστικής κάλυψης για υγειονομική περίθαλψη, ολοκληρώνοντας το σχετικό νόμο 4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί για επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ιδιώτες γιατροί θα πραγματοποιούν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Η δε υλοποίηση του νόμου 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ (που διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις) για διενέργεια ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων θα επιβαρύνει του ασθενείς είτε με άμεσες πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους, όταν την ίδια περίοδο χειρουργικές αίθουσες μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ΦΟΡΟΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κοροϊδεύουν με δήθεν «μέτρα ελάφρυνσης», όπως η επιδότηση των 13 ευρώ τον μήνα για καύσιμα και μόνο για τους πιο εξαθλιωμένους, όταν την ίδια περίοδο συνεχίζουν με αλλεπάλληλους «αναπτυξιακούς νόμους» (του ΠΑΣΟΚ το 2010, του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και της ΝΔ το 2022) να μοιράζουν δεκάδες δις ευρώ φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ η προσπάθεια να αποδοθεί η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα αποκλειστικά ως συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Η αλήθεια είναι ότι η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων προϋπήρχε του πολέμου και οφείλεται στην υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε. για «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις τεράστιες επιδοτήσεις στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, την επιβολή τέλους ρύπων στον λιγνίτη και το «χρηματιστήριο ενέργειας» που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις τιμές στα καύσιμα επιβαρύνει η υπέρογκη κρατική φορολογία ενώ οι πετρελαϊκοί και εφοπλιστικοί όμιλοι «απολαμβάνουν» πληθώρα φοροαπαλλαγών.

ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί δήθεν «επισιτιστικής επάρκειας» ενώ γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» της Ε.Ε., από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει στην υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για διατροφική επάρκεια σε μια σειρά από απαραίτητα προϊόντα (π.χ. μαλακό σιτάρι, ζωοτροφές, ζάχαρη, κρέας, γάλα κ.λπ.).

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ

Οι ανάγκες μας συνθλίβονται και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αντίθετα, εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών τους ομίλων, με την Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, για τις εξοπλιστικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ της. Η δε μετατροπή της χώρας μας σε πολεμικό ορμητήριο, με αποστολή πολεμικού υλικού και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό στα πλαίσια του Ευρωαντλαντικού άξονα, μας θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο και σε στόχο αντιποίνων μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Η ΟΡΓΗ & Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για αυταπάτες. Υπάρχει πλούσια πείρα όλα αυτά τα χρόνια που πρέπει να αξιοποιηθεί. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «σωτήρες», ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «λύση από τα πάνω» των προβλημάτων, με μια ψήφο στις βουλευτικές εκλογές που θα οδηγήσει στο να συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση από την επόμενη, δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση.

ΕΛΠΙΔΑ  ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ!

Στην κατεύθυνση αυτή, «συμβαδίζουμε» μαζί με σωματεία με ταξικό προσανατολισμό για την οργάνωση μιας πλατιάς λαϊκής αντεπίθεσης που θα «στοχεύει» τον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ε.Ε. που τους στηρίζει.

Για να διεκδικήσουμε μαζί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.
Το Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθροΣωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας για την Εργατική Πρωτομαγιά
Επόμενο άρθροΚίνηση Μετωπικής Δράσης Λευκάδας για την Εργατική Πρωτομαγία