Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Η Λαική Συσπείρωση για το Νηπιαγωγείο Νυδριού και την αύξηση των τελών...

Η Λαική Συσπείρωση για το Νηπιαγωγείο Νυδριού και την αύξηση των τελών ύδρευσης

0
https://www.mylefkada.gr/2012/November/laiki-sysp.JPG

laiki-sysp

Ενημέρωση από την Λαϊκή συσπείρωση δήμου Λευκάδας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας με πρωτοβουλία της Λαϊκή Συσπείρωσης και άλλων δημοτικών συμβούλων έγινε συζήτηση για τα γνωστά γεγονότα που έγιναν στο νηπιαγωγείο του Νυδριού κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής. Η Λαϊκή Συσπείρωση δίνει στη δημοσιότητα το ψήφισμα που πρότεινε και το οποίο μειοψήφησε.

Ψήφισμα

Από αφορμή τα γνωστά γεγονότα στο νηπιαγωγείο του Νυδριού κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

1) Καταδικάζει την προσπάθεια μιας ελάχιστης μειοψηφίας ανθρώπων, που δεν έχουν μάλιστα σχέση με το νηπιαγωγείο, να εμπλέξουν το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στις σχολικές διαδικασίες και γενικότερα στην κοινωνική ζωή της περιοχής.

2) Απαιτεί από το κράτος, τις δομές και τους φορείς του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να σταματήσει κάθε ανοχή απέναντι στο ναζισμό, ακόμη και το σιγοντάρισμα του σε πολλές περιπτώσεις με στόχο τη χρησιμοποίηση του για να ακυρωθεί ο αγώνας για δημοκρατία και δημοκρατικά δικαιώματα, για προοδευτική και φιλολαϊκή διέξοδο.

3) Θεωρεί την τακτική του προϊσταμένου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας και σε συνάρτηση του προϊσταμένου πρωτοβάθμιας Λευκάδας να διατάξει ΕΔΕ και να απομακρύνει τη νηπιαγωγό από τη θέση της, μεταθέτοντας την σε άλλο νηπιαγωγείο ως απαράδεκτη, τουλάχιστον ως υποχώρηση απέναντι σε ένα κλίμα εκβιασμών που δημιούργησαν ελάχιστοι κάτοικοι και η Χρυσή Αυγή. Θεωρεί απαράδεκτη την τακτική του Υπουργείου Παιδείας το οποίο ουσιαστικά αξιοποίησε το περιστατικό αυτό και το συντηρεί για τους δικούς του σκοπούς. Η συγκεκριμένη νηπιαγωγός είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι για τιμωρία. Πρέπει να σταματήσει αμέσως η ΕΔΕ και κάθε ενέργεια εναντίον της.

4) Καλεί τους γονείς, τους μαθητές και ολόκληρο το λαό της Λευκάδας αποφασιστικά να απομονώσουν κάθε σχετική ενέργεια και τους φορείς της. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο ύψος του ρόλου και του λειτουργήματός τους αποκρούοντας κάθε παρέμβαση. Ο λαός αγωνιζόμενος για την επιβίωση του απέναντι στις κυβερνήσεις και την τρόικα, εναντίον των μνημονίων και της γενικότερης πολιτικής που ακυρώνει τη ζωή του, το σήμερα και το αύριο του, πρέπει να συμπεριλάβει στο πλαίσιο των στόχων και των αιτημάτων του τον αγώνα εναντίον του φασισμού και των φορέων του, να αποκρούσει τις ιδέες και τις πρακτικές του, να συμπεριλάβει το στόχο της οριστικής συντριβής του.


Λαϊκή συσπείρωση δήμου Λευκάδας

Ανακοίνωση

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας η δημοτική πλειοψηφία αποφάσισε την αύξηση των τελών ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Συγκεκριμένα:

Για την καθαριότητα διαμορφώθηκαν τέσσερις ζώνες. Στην α’ ζώνη που έχει και τα πιο ακριβά τέλη, οι αυξήσεις κυμαίνονται για τις κατοικίες από 21% ως 105% και για τα καταστήματα από 25% έως 160%. Σε τέσσερα ορεινά χωριά τα τέλη παραμένουν τα ίδια. Στην β’ ζώνη οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και κυμαίνονται από 51% ως 100%. Στην γ’ ζώνη από 33% ως 60% και στην δ’ ζώνη από 12% ως 50%
Για την ύδρευση το πάγιο από 4 € που ήταν στον πρώην δήμο Λευκάδας εκτινάσσεται στα 12 € και το ίδιο επιβάλλεται και σε ολόκληρο το υπόλοιπο δήμο. Η τιμή ανά m3 του νερού αυξάνεται σε ολόκληρο του δήμου με πιο ακραία περίπτωση του πρώην δήμο Αλωμένου όπου οι αυξήσεις φθάνουν στο 150% και περισσότερο για τις κατοικίες, ενώ για τα καταστήματα και τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις φθάνουν ακόμη και στο 350%. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για τους δήμους Καριάς, Σφακιωτών και Απολλωνίων.

Για την αποχέτευση το τέλος ανέρχεται στο 75% του κατανάλωσης νερού. Στην πράξη αυτό σημαίνει αυξήσεις ως και πάνω από 170%.
Οι επιπτώσεις από την απόφαση αυτή θα είναι βαριές αφενός μεν για τα νοικοκυριά που μετά τα χαράτσια, τους δυσβάστακτους φόρους, την κατακόρυφη μείωση μισθών και συντάξεων, την τεράστια ανεργία, ο δήμος αντί να έρθει αρωγός έρχεται ως φορομπήχτης βυθίζοντας χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση. Αφετέρου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μετά τη μείωση του τζίρου τους, τη μείωση των τιμών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, άρα και των εισπράξεων τους, τους ατέλειωτους φόρους η αύξηση των δημοτικών τελών θα δώσει ένα επιπλέον ισχυρό χτύπημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε και υποστηρίζει τα εξής:

1. Στην τραγική συγκυρία που βιώνουν οι Λευκαδίτες και ολόκληρος ο ελληνικός λαός κάθε συζήτηση για επιβολή τελών και επιβάρυνση των εργαζομένων είναι απαράδεκτη. Η πλειοψηφία του λαού βυθίζεται στη φτώχεια και την απόγνωση, ένα μεγάλο τμήμα του επιπλέον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του και κινδυνεύει να χάσει περιουσιακά του στοιχεία, για εκατοντάδες χιλιάδες υπάρχει ακόμη και οξύτατο πρόβλημα διατροφής με αποτέλεσμα να φουντώνουν τα συσσίτια και η φιλανθρωπία. Σε αυτές τις συνθήκες η αύξηση των τελών, η περαιτέρω επιβάρυνση καταντά εγκληματική. Αντίθετα η ανακούφιση ευρέων λαϊκών στρωμάτων είναι απολύτως αναγκαία. Ο δήμος έπρεπε να κινηθεί στην αντιμετώπιση των αιτιών που οξύνουν το οικονομικό του πρόβλημα, στη διεκδίκηση των πόρων που δικαιούται από το κράτος, στην είσπραξη των τελών και των χρεών από εύπορους δημότες που δεν πλήρωσαν και δεν πληρώνουν, να οργανώσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις υπηρεσίες και διαχείριση του. Αντί για όλα αυτά εκτινάσσει τα τέλη και τα φορτώνει στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού που πληρώνουν και μέχρι σήμερα, τώρα όμως καταντούν θηλιά στο λαιμό τους.

2. Στη μείωση κατά 50% των τελών στα ΑΜΕΑ για τους πολύτεκνους εξαντλείται η κοινωνική ευαισθησία της δημοτικής αρχής. Κατά τη γνώμη της οι εκατοντάδες άνεργοι, οι οικοδόμοι που δεν έχουν βάλει μεροκάματο ένα και δύο χρόνια, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με τα 300 € σύνταξη, οι χαμηλοσυνταξιούχοι του Ι.Κ.Α. και των υπολοίπων ταμείων είναι εύρωστοι οικονομικά και μπορούν να πληρώσουν.

3. Μέχρι σήμερα Καλλικράτης, μνημόνια και γενικά η κρατική πολιτική έχουν οδηγήσει τους δήμους την οικονομική εξαθλίωση και οι συνέπειες μεταφέρονται ολοκληρωτικά στους δημότες. Δημιουργώντας το κράτος οικονομική ασφυξία στο δήμο, τον εξωθεί στην επιβολή νέων φόρων, στρώνοντας το έδαφος με νέους νόμους που νομιμοποιούν τους δημοτικούς φόρους. Ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Οι Δήμοι σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο καλούνται να διαχειριστούν «τοπικά αναπτυξιακά έργα» στα οποία κυρίαρχος θα είναι ο ρόλος του ιδιωτικού κεφαλαίου στα κέρδη, ενώ το κόστος θα μεταφέρεται στο λαό. Σε αυτό το πλαίσιο το μέλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Οι εργαζόμενοι, το σύνολο του λαού πρέπει να αντιδράσουμε. Να πούμε αποφασιστικά όχι σ’ αυτή την πολιτική, όχι στην τρόικα και την κυβέρνηση, όχι όμως και στη δημοτική αρχή που συμπλέει μαζί τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, πρωτοστατεί στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δημοτικών λειτουργιών, ας θυμηθούμε την παλαιότερη ιστορία με την ΕΥΔΑΠ, επιβάλλει υπέρογκη φορολογία, δεν αντιστάθηκε σε καμία απόφαση και σε κανένα μέτρο της κυβέρνησης. Ουσιαστικά είναι ο μηχανισμός μεταφοράς του μνημονίου μέσω των δήμων στις πλάτες του λαού. Τώρα είναι η ώρα. Απορρίπτουμε αποφασιστεί την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, διεκδικούμε ένα δήμο στο πλευρό του λαού, συμπαραστάτη του λαού.

4. Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Αντίθετα, τουλάχιστον για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, έπρεπε να μειωθούν και σε μια πορεία τα δημοτικά τέλη να πάψουν να υπάρχουν. Οι δημοτικές υπηρεσίες είναι είδη πρώτης ανάγκης, σχετίζονται με τις πιο στοιχειώδεις προϋποθέσει του ζωής του ανθρώπου, δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους υπέρογκους φόρους που το κράτος εισπράττει από όλο τον λαό της χώρας. Καμία αύξηση των τελών σήμερα- σταδιακή μείωση με στόχο την κατάργηση του προοπτικά.

Γεράσιμος Αραβανής
Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Προηγούμενο άρθροΟ Διαμαντής και το χθεσινό Eurogroup
Επόμενο άρθροΤροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό στην Λευκάδα