Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ στον Θ. Σολδάτο

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ στον Θ. Σολδάτο

0
ota-lefkadas-

ota-lefkadas-

“Σας καλούμε όπως καταθέσετε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα εξής:”.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Μέλος της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Λευκάδα 16 Iaνουαρίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 02 /2014

ΑΝΤ. ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ
ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Τηλ – Fax 2645360624

Προς :Κο Σολδάτο Θεόδωρο
Βουλευτή Λευκάδας
ΕΝΤΑΥΘΑ

Κύριε Βουλευτή,
σας είναι γνωστή εκ των έσω η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική στον ευρύτερο δημόσιο τομέα , στους ΟΤΑ Α βαθμού ειδικότερα αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Σας υπενθυμίζουμε εν συντομία τι έχει συμβεί έως τώρα στους Δήμους της Χώρας- απ’ τους οποίους ο Δήμος Λευκάδας δεν αποτελεί εξαίρεση-που στην κυριολεξία έχουν πληρώσει το “μάρμαρο” της μνημονιακής συν-κυβερνητικής πολιτικής:
Στην αρχή ήταν οι περικοπές των κρατικών αυτοτελών πόρων.
Ακολούθησαν οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν με βάση τον προσφάτως ψηφισθέντα Νόμο 4093/2012 του Μνημονίου ΙΙΙ.: το σύνολο των εργαζομένων που τέθηκε σε διαθεσιμότητα/«συγκεκαλυμμένη απόλυση» είναι περίπου 2.000 άτομα, δημόσιοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ειδικότητες Διοικητικού, Λογιστικού, Οικονομικού, Γραμματέα και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις γίνονται οριζόντια, χωρίς να γίνει καταγραφή των δομών, των υπηρεσιών, των θέσεων, των ελλείψεων, του πλεονάζοντος προσωπικού, χωρίς αξιολόγηση του προσωπικού, όπως περιγράφει ο Νόμος 4024/2011.
Σε αυτή την φάση αισθανθήκαμε-σταθήκαμε “τυχεροί” ως Δήμος Λευκάδας γιατί δεν είχαμε καμία απώλεια σε προσωπικό.
Ήταν η αρχή του τέλους τόσο για τον θεσμό τον οποίο εκπροσωπούμε-υπηρετούμε κατά συνέπεια δε και για όλους εμάς ως εργαζόμενους !
Στη συνέχεια ήρθαν οι διαθεσιμότητες-εμείς τις λέμε απολύσεις- των Σχολικών Φυλάκων με την “αυτεπάγγελτη” κατάργηση των αντίστοιχων οργανικών δομών. Το “μέτρο” αυτό κόστισε στο Δήμο μας την διαθεσιμότητα-απόλυση δέκα εργαζόμενων-συναδέλφων μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για την λειτουργία του Δήμου. Ακόμη το εργασιακό τους μέλλον…αγνοείται!
Ακολούθησε, με την κατάργηση των Υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας, η κινητικότητα- διαθεσιμότητα-απόλυση των δημοτικών αστυνόμων . Το “μέτρο” αυτό κόστισε στον Δήμο μας την απώλεια δέκα εργαζόμενων-συναδέλφων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για την λειτουργία του Δήμου μας.
Ακολούθησε , και είναι σε εξέλιξη, η δήθεν αξιολόγηση των Οργανικών Δομών και του Προσωπικού των Ο.Τ.Α. , διαδικασία στην οποία ο Δήμος μας συμμετείχε κατά πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής κατ’ αρχήν εθελοντικά, τώρα, πληροφορούμαστε, το “μέτρο” μετετράπη σε υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους της Χώρας.
Πληροφορούμαστε ότι έπεται κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Δήμων κατ’ αρχήν των Ιδιωτικού Δικαίου και πολύ φοβούμαστε στη συνέχεια και των Δημοσίου Δικαίου.
Στη συνέχεια και πιστή η συγκυβέρνηση στην επικοινωνιακή της πολιτική, σαν κεραυνό εν αιθρία μας “έσκασε” την “μελέτη” της περίφημης επιτροπής «Ραπακούλια» που εκπονήθηκε επί ποδός, στηριζόμενη και μόνο σε αριθμητικά στοιχεία με τα γνωστά για τους περισσότερους Δήμους της Χώρας αποτελέσματα.
Κατ’ αυτή την “μελέτη” στο δικό μας Δήμο “περισσεύουν ” είκοσι επτά συνάδελφοι!
Έσπευσε βεβαίως να την …αποσύρει, παραδεχόμενη την ανακρίβεια των στοιχείων και όχι να την καταργήσει, αφού πρέπει για ακόμη μία φορά οι Δήμοι να αποστείλουν τα πραγματικά στοιχεία και να αποδείξουν οι ίδιοι-αν μπορούν φυσικά-ότι δεν ….¨είναι ελέφαντες”! Να σας θυμίσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση τις απολύσεις τις έχουν ονοματίσει ως «διαδημοτική κινητικότητα»!
Από την άλλη, επιτρέπουν την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (δίμηνης, πεντάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας) προκειμένου να καλυφθούν πρόσκαιρα οι πάγιες ανάγκες των Δήμων καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα ομηρίας για τους ίδιους τους συμβασιούχους και συντηρώντας το ”πελατειακό κράτος” .
Δεν θεωρούμε ότι τυχαία συμβαίνουν όλα αυτά . Είμαστε πεπεισμένοι, όπως και κάθε σκεπτόμενος πολίτης σε αυτό τον τόπο, για την σκοπιμότητα που εξυπηρετούν όλες αυτές οι δήθεν αξιολογήσεις .
Δεν αποτελούν μεταρρύθμιση για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών προς όφελος και των εργαζομένων στο δήμο, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ακολουθούν τη στρατηγική της ΕΕ, νομιμοποιούν και υλοποιούν την συν-κυβερνητική πολιτική που σχεδιάζει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της τοπικής διοίκησης έτσι ώστε να βοηθήσει την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με την παραχώρηση σε αυτές δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών που ιδιωτικοποιούνται (νερό, απορρίμματα, κοινωνικές υπηρεσίες, κ.ά.), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εκποίηση της δημόσιας δημοτικής περιουσίας, στην αξιοποίηση και διαχείριση του “ανθρώπινου δυναμικού” των εργαζομένων στους δήμους για την υλοποίηση των παραπάνω σχεδιασμών.
Παρακολουθούμε πλέον με αμείωτο ενδιαφέρον τις συν-κυβερνητικές αποφάσεις έχοντας την βεβαιότητα ότι κάθε ημέρα που ξημερώνει θα δεχτούμε ένα νέο χτύπημα!

Κύριε βουλευτή Λευκάδας,
επειδή στο παρελθόν επιδείξατε αίσθημα πολιτικής ευθύνης και δεδομένου του θεσμικού σας ρόλου ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των πολιτών της Λευκάδας στη Βουλή των Ελλήνων, που δεν είναι άλλος παρά η διαφύλαξη του Συντάγματος , η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και η προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών (άρθρα 101 και 102 που καθιερώνουν το αποκεντρωτικό σύστημα και κατοχυρώνουν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ), στο πλαίσιο άσκησης των δημοκρατικών καθηκόντων σας μέσω του θεσμού του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αφού πεισθείτε για το δίκαιο του αιτήματός μας

σας καλούμε όπως
καταθέσετε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα εξής:

1. Γιατί απαιτούνται τόσες διαφορετικές “αξιολογήσεις” προκειμένου να διαπιστωθεί ο ήδη θεσμοθετημένος ρόλος των Δήμων;

2. Σε περίπτωση διαφορετικού αποτελέσματος κάθε μορφής αξιολόγησης ποιο αποτέλεσμα θα ληφθεί τελικά υπόψη;

3. Αν από την όποια αξιολόγηση προκύψει “ανάγκη” κατάργησης οργανικών δομών τι θα γίνει με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και το προσωπικό που τις ασκεί (π.χ. κοινωνικές δομές, καθαριότητα, ύδρευση κ.λπ);

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εξαντλήσετε κάθε θεσμικό σας δικαίωμα. Άλλωστε αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό πολίτευμα και ο δημοκρατικός θεσμός τον οποίο υπηρετείτε.

Κοιν/ση:
Μέλη Σωματείου
Δήμαρχο Λευκάδας κο Κώστα Αραβανή
Δήμαρχο Μεγανησίου κο Ευστάθιο Ζαβιτσάνο
Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Λευκάδας κο Ελευθέριο Αραβανή
Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Μεγανησίου κο Θωμά Φερεντίνο
Επικεφαλή δημοτικής παράταξης Δήμου Λευκάδας «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» κο Βεργίνη Ξενοφώντα.
Επικεφαλή δημοτικής. παράταξης Δήμου Λευκάδας «Δημοτική Κίνηση ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» κο Δρακονταειδή Κων/νο
Επικεφαλή δημοτικής παράταξης Δήμου Λευκάδας «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κο Ροντογιάννη Κων/νο
Επικεφαλή δημοτικής παράταξης Δήμου Μεγανησίου «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ» κο Νικόλαο Πολίτη
ΜΜΕ του Νομού (έντυπα και ηλεκτρονικά)

           Για το Διοικητικό Συμβούλιο
            Η Πρόεδρος              Η Γ. Γραμματέας

    Ροντογιάννη Δήμητρα        Κότσιφα Άννα

Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας των Λευκαδίων στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Γεράσιμου Λιβιτσάνου για το ΤΑΟΛ