Αρχική Ειδήσεις Άντεξε η Λευκάδα, η διαπίστωση του κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΗ

Άντεξε η Λευκάδα, η διαπίστωση του κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΗ

0

seismos lefkada 201534_new

Ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντέδρασαν στο μεγάλο σεισμό της Λευκάδας υλικές υποδομές και πολίτες εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Παπαβρανούσης, ως επικεφαλής κλιμακίου που είχε σταλεί στο νησί λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου.
Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε, οι υλικές ζημιές περιορίζονται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, κυρίως σε παλιές κατασκευές ή όπου το έδαφος είναι ακατάλληλο, καθώς και στον δυτικό οδικό άξονα, ενώ ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός πως οι ζημιές σε υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης είναι σχετικά μικρές.

«Η Λευκάδα έδειξε πως άντεξε ακόμη μία φορά. Το Δράγανο και το Αθάνι, τα χωριά που πλήγηκαν περισσότερο, είχαν νερό και ρεύμα όταν τα επισκεφτήκαμε δύο ώρες μετά το σεισμό», είπε ο κ. Παπαβρανούσης ενώ αναφορικά με τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο δήλωσε πως ακόμα κι αν σε ορισμένα σημεία είναι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, παραμένουν μικρότερες από εκείνες του 2003.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ στάθηκε επιπλέον στο ότι οι δύο θάνατοι που σημειώθηκαν, δεν οφείλονταν στον σεισμό, αλλά σε μη προβλέψιμες αιτίες και χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την ψυχραιμία του κόσμου και έγκαιρη την αντίδραση των αρχών.

«Οι άνθρωποι έχουν πλέον τη συνείδηση της σωστής κατασκευής και είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό, επομένως είναι αποτελεσματικότερη η βοήθεια από τις κρατικές υπηρεσίες», δήλωσε. «Σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σεισμογενής χώρα και να μάθουμε να ακολουθούμε τους κανόνες για πρόληψη ατυχημάτων, όπως π.χ. στερεώνοντας καλά τα έπιπλα», συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπαβρανούσης θεώρησε πως το σεισμικό επεισόδιο θα δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν πιο ενδελεχείς μικροζωνικές  μελέτες σεισμικής αντοχής, ώστε μηχανικοί και ιδιώτες να έχουν καλύτερη εικόνα του τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν πριν οικοδομήσουν σε ένα συγκεκριμένο έδαφος.

Η «επόμενη μέρα»

Αυτή τη στιγμή, δύο μέρες μετά τον σεισμό, στη Λευκάδα βρίσκονται συνεργεία από Δήμο, Περιφέρεια και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να καταγράψουν τις καταστροφές και να μπορέσουν να προωθήσουν τις διαδικασίες στην επόμενη φάση, αυτή της αποζημίωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΤΕΕ/ΤΗ έχει διαθέσει αρκετούς από τους μηχανικούς του ώστε να συνδράμουν στο έργο των συνεργείων.

«Όπως αναφέρθηκε στο συντονιστικό όργανο το βράδυ της Τρίτης, πρώτα γίνεται η καταγραφή της κατάστασης των κτηρίων και έπειτα των ζημιών ώστε να υπάρξει αποζημίωση. Όλα αυτά συνοδεύονται με αποφάσεις βέβαια. Πρώτα το νησί κηρύχθηκε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπάρχει ακόμη μία απόφαση για το ποιες περιοχές θα χαρακτηριστούν σεισμόπληκτες ώστε να ενταχθούν στις διατάξεις ενίσχυσης των κατοίκων που έχουν πληγεί», δήλωσε ο κ. Παπαβρανούσης.

Από τις πρώτες αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές, 20 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί με κόκκινο χρώμα.

Ειδικότερα, από το πρωί της Τετάρτης έγιναν έλεγχοι σε 120 κατοικίες, εκ των οποίων κρίθηκαν οι 34 κατοικήσιμες, οι 66 με ζημιές και μικροπροβλήματα και οι 20 σημάνθηκαν με κόκκινο. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα σπίτια, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στην οικοσκευή.

Οι επαρχιακοί δρόμοι που οδηγούν στον Άγιο Νικήτα για προληπτικούς λόγους παραμένουν κλειστοί, διότι σημειώνονται κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδόστρωμα.

Μετά τον πανικό που προκλήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης στο νοσοκομείο Λευκάδας από τον μετασεισμό των 5 βαθμών, κλιμάκιο καθηγητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προχώρησε σε έλεγχο του κτιρίου και έκρινε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Πηγή: vimanews.gr

Προηγούμενο άρθροΜετρούν ζημιές στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΤι είπε ο Ευθύμης Λέκκας για τη Λευκάδα και την παραλία των Εγκρεμνών