Αρχική Ειδήσεις Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας για τη Λευκάδα και την παραλία των...

Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας για τη Λευκάδα και την παραλία των Εγκρεμνών

0

lekkas vasilis

Η ενημέρωση του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα για την κατάσταση στους Εγκρεμνούς

Συνεδρίασε και εχτές το διευρυμένο όργανο πολιτικής προστασίας, όπου και έγινε αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στο νησί μία ημέρα μετά τον σεισμό ύψους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Εύθυμης Λέκκας αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που έκαναν τα κλιμάκια για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στο νησί.

Όπως ανέφερε,  στην Λευκάδα έχουμε να κάνουμε με μια σεισμική διέγερση η οποία ουσιαστικά επικεντρώνεται στο Νότιο Δυτικό τμήμα του νησιού. Ο σεισμός είναι στην αντίστοιχη ζώνη με αυτόν που προκλήθηκε στην Κεφαλονιά το 2014, ενώ υπάρχουν βλάβες σε κατασκευές, υποδομές, εκδήλωση μεγάλων και μικρών κατολισθήσεων, αλλοίωση της ακτογραμμής στο δυτικό κομμάτι.

Συνοψίζοντας ανέφερε:

  • Οι μεγαλύτερες βλάβες σημειώθηκαν σε κατασκευές οι οποίες είναι στον άξονα Δράγανο-Αθάνι.
  • Μάλλον εκεί είναι η επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος.
  • Πραγματοποιήθηκε μεγάλη κατάπτωση στον Άγιο Πέτρο, στο κορυφαίο τμήμα του βουνού υπάρχουν μεγάλοι ογκόλιθοι, δύσκολη η πρόσβαση από εκεί μάλλον αποσπάστηκε ο ογκόλιθος και εκείνοι οι ογκόλιθοι πρέπει να ελεγχτούν, γιατί σε επόμενη σεισμική δραστηριότητα μπορεί τα φαινόμενα να επαναληφθούν.
  • Στον παράκτιο χώρο, στους Εγκρεμνούς δεν υπάρχει πια παραλία, δεν υπάρχουν παράκτιες αποθέσεις, έχει αλλάξει φυσιογνωμία ο χώρος με μεγάλες κατολισθήσεις, κατακερματισμένα πετρώματα. Δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης δεν υπάρχει, πιστεύει  ότι μέσα από τις φυσικές διεργασίες, τον χειμώνα και την άνοιξη, να γίνει ξανά παραλία.
  • Στο Πόρτο Κατσίκι πίσω από το κολωνάκια που είχαν μπει το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν καταπτώσεις, μπροστά από τα κολωνάκια που επιτρέπεται η κολύμβηση δεν υπήρχαν καταπτώσεις, ωστόσο πρέπει να γίνει ξανά υπολογισμός καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
  • Υπάρχει σύμφωνη ταύτιση απόψεων όλων των επιστημόνων για τον νέο μετασεισμό ότι ανήκει σε ένα νέο χώρο, θα πρέπει να τον προσέξουμε και ίσως μπούμε σε μια διαδικασία παρόμοια με αυτής της Κεφαλονιάς με μια μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία, ωστόσο δεν οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κεφαλονιάς η Λευκάδα, αλλά ίσως να είμαστε προετοιμασμένοι μιας που βρισκόμαστε στον ίδιο γεωτεκτονικό χώρο.
  • Θα γίνουν ενημερώσεις σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από ειδικά κλιμάκια του Υπουργείου προκειμένου τα παιδιά να είναι με ασφάλεια μέσα στα σχολεία.
  • Ο ΟΑΣΠ θα παραμείνει στο νησί όσο χρονικό διάστημα πρέπει και θα αποχωρήσουν μόλις εκμηδενιστεί ο κίνδυνος.
  • Ευχαρίστησε φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας για την άψογη συνεργασία

Πηγή: lefkadatoday.gr

 

Προηγούμενο άρθροΆντεξε η Λευκάδα, η διαπίστωση του κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΗ
Επόμενο άρθροΕπιστολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη μη επιβολή φόρου στους οινοπαραγωγούς