Αρχική Ειδήσεις Αθλητισμός Εξόρμηση του ΕΟΣ Πρέβεζας στο Γράμμο

Εξόρμηση του ΕΟΣ Πρέβεζας στο Γράμμο

0
eos-grammos

eos-grammos

Ανάβαση στην κορυφή Άνω Αρένα και στις λίμνες Μουτσαλιά στο όρος Γράμμος.

Στο όρος Γράμμος πραγματοποίησε εξόρμηση ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας πριν λίγες ημέρες με την συμμετοχή 32 ατόμων αρκετοί εκ των οποίων ήταν από την Λευκάδα.

Ο Γράμμος είναι το τέταρτο σε ύψος βουνό της Ελλάδας, είναι τμήμα της Πίνδου κι αποτελεί φυσικό σύνορο των νόμων Ιωαννίνων και Καστοριάς. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 2520 μέτρα υψόμετρο ενώ η κορυφή Άνω Αρένα η οποία ήταν και ο προορισμός της εξόρμησης έχει 2190 μέτρα υψόμετρο.

Σαν σημείο εκκίνησης είχε οριστεί η πλατεία Ανδρούτσου στην παραλία της Πρέβεζας από όπου τα μέλη και οι φίλοι του ΕΟΣ Πρέβεζας επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο. Η πρώτη στάση έγινε στην εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα της Κλειδωνιάς όπου οι εκδρομείς ήπιαν το καφεδάκι τους κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

gefyra-kelidonias1

gefyra-kelidonias2

(Φώτος : Αθηνά Ιωάννου, Γιάννης Ζέρβας)

Μετά την άφιξη στην Αετομηλίτσα και την τακτοποίηση στον ξενώνα και το στήσιμο των σκηνών των πιο τολμηρών της παρέας, ακολούθησε δείπνο στην παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής. Η καλή παρέα και το εξαιρετικό τσίπουρο ήταν αρκετά για να αρχίσει το γλέντι και ο χορός που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Την άλλη μέρα και μετά το πρωινό, η ομάδα ξεκίνησε για την κορυφή Άνω Αρένα ακολουθώντας πορεία ανατολικά του χωριού.  Η διαδρομή μέσα από τις λυγερόκορμες οξιές μάγεψε τους ορειβάτες που δεν σταμάτησαν να βγάζουν φωτογραφίες το μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Απομεινάρια μια άλλης εποχής, ερειπωμένα οχυρά, κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου, ξύπνησαν μνήμες και γύρισαν την σκέψη αρκετά χρόνια πίσω στις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Η θέα από την κορυφή του βουνού πλάνεψε το μυαλό των κουρασμένων ορειβατών που βλέποντας την ομορφιά της πατρίδας τους ένιωσαν να πλημμυρίζουν από περηφάνια αλλά και με αισθήματα ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο τους, στην κοινωνία τους και στην χώρα τους.

Η επόμενη στάση ήταν στις παραμυθένιες λίμνες Μουτσαλιά. Εικόνες βγαλμένες από πίνακες ζωγραφικής άφησαν στην κυριολεξία άφωνους τους εκδρομείς που δεν έχασαν την ευκαιρία και φωτογράφιζαν την πανέμορφη φθινοπωρινή ελληνική με τις λίμνες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.700 μέτρων που όχι μόνο δεν υστερεί απέναντι στις πολυδιαφημισμένες τουριστικές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης αλλά σίγουρα υπερτερεί έναντι αυτών.

Η επιστροφή στην Αετομηλίτσα που το λεωφορείο περίμενε τα μέλη του ΕΟΣ Πρέβεζας για τον δρόμο της επιστροφής, έγινε από έναν χωματόδρομο 14 χλμ ο οποίος διέσχιζε το άγριο δάσος οξιάς. 

Η επόμενη εκδρομή του δραστήριου Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας είναι στο Βίτσι όπου οι εκδρομείς θα επισκεφτούν τα καταφύγια της αρκούδας και του λύκου που έχουν έδρα στην περιοχή [εδώ].

Ακολουθούν φωτογραφίες του Στέφανου Κατηφόρη από την εξόρμηση στο όρος Γράμμος.

Σημ. : Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες δεν εμφανίζονται παρακάτω κάντε κλικ [εδώ].

Προηγούμενο άρθροΝίκη Λευκάδας – Απόλλων Καλαμαριάς
Επόμενο άρθροΠΑΣ Μεγανησίου – Ελπίδες Νυδριού