Αρχική Ειδήσεις Αθλητισμός Εξόρμηση με τον ΕΟΣ Πρέβεζας στο όρος Βίτσι στη Φλώρινα

Εξόρμηση με τον ΕΟΣ Πρέβεζας στο όρος Βίτσι στη Φλώρινα

0
eos-vitsi

eos-vitsi

Μοναδικές στιγμές στα βουνά της Φλώρινας.

Ο δραστήριος Ορειβατικός Σύλλογος της Πρέβεζας το Σαββατοκύριακο που πέρασε έδωσε την ευκαιρία σε μέλη και φίλους του συλλόγου από την Πρέβεζα και τη Λευκάδα να ζήσουν μοναδικές στιγμές.

Η εξόρμηση ξεκίνησε ως συνήθως από την πλατεία Ανδρούτσου στην παραλία της Πρέβεζας από όπου η ομάδα επιβιβάστηκε στο λεωφορείο με προορισμό την όμορφη πόλη της Φλώρινας. Το απόγευμα του Σαββάτου και αφού όλοι είχαν τακτοποιηθεί στο ξενοδοχείο King Alexander, μέλη του Συλλόγου της Πρέβεζας συναντήθηκαν με μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου της Φλώρινας στο πανέμορφο “αρχηγείο” τους, το οποίο αποτελείται από δύο παλιά βαγόνια τρένου (!). Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις μεταξύ των μελών και διευκρινίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επικείμενη εξόρμηση στο βουνό ακολούθησε κέρασμα των φιλοξενούμενων με ντόπιο τσίπουρο και με το τοπικό μπισκοτολούκουμο για την σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα δυο σωματεία.

Η συνέχεια της βραδιάς όμως έμελε να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, αφού μετά το δείπνο στο καταπληκτικό εστιατόριο “Η Πρέσπα“, μικροί και μεγάλοι κατευθύνθηκαν στο μεγαλοπρεπές κτήριο του ιστορικού συλλόγου της πόλης “Αριστοτέλη“, όπου το τμήμα εκμάθησης Latin χορών είχε Latin Party!!! Εκεί οι εκδρομείς από την Πρέβεζα και τη Λευκάδα έδειξαν ότι εκτός από τις ορειβατικές ικανότητες έχουν αναπτυγμένες και τις χορευτικές…

Το Σαββατόβραδο τελείωσε με κουβεντούλα δίπλα από το αναμμένο τζάκι του ξενοδοχείου αφού το κρύο στην Φλώρινα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι ορειβάτες άφησαν το ξενοδοχείο, αφού πήραν το πρωινό τους, και έφτασαν στο χωριό Δροσοπηγή από όπου ξεκινούσε και η διαδρομή στο βουνό με προορισμό το ιστορικό χωριό “Νυμφαίο“.

Στην αρχή της ομάδας βρίσκονταν η αρχηγός της εξόρμησης, κ. Φωτεινή Δράκου, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Πρέβεζας, Γιάννης Ζέρβας, αλλά και μέλη του ΣΕΟ Φλώρινας, που καθοδηγούσαν με ασφάλεια περισσότερους από 50 ορειβάτες κάθε ηλικίας. Η αρχή της διαδρομής ήταν ανηφορική και η βλάστηση χαμηλή κάνοντας έτσι την θέα προς τις γύρω κορυφές εύκολη. Ανεβαίνοντας στην πλαγιά του βουνού οι ορειβάτες δεν άργησαν να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια παρουσίας της καφέ αρκούδας που ζει σε αυτές τις περιοχές. Τα σημάδια από τα νύχια του μεγαλόσωμου ζώου πάνω σε ξύλα τράβηξαν την προσοχή των ορειβατών, χωρίς όμως να τους τρομοκρατήσουν, αφού είχαν όλοι ενημερωθεί ότι η πιθανότητα συνάντησης με αρκούδα είναι σχεδόν μηδαμινή.

Πλησιάζοντας στην κορυφή η χαμηλή βλάστηση έδωσε τη θέση της στο δάσος οξιάς που τα φύλλα της αυτή την εποχή έχουν τόσα χρώματα ώστε θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Ο αέρας του βουνού και η μυρωδιά των φύλλων καθάρισαν το μυαλό των ορειβατών που μαγεμένοι από την ομορφιά της ελληνικής φύσης ξέχασαν τα προβλήματα της καθημερινότητας και ήρθαν πιο κοντά με την φύση και το συνάνθρωπο τους. Στην κορυφή έγινε η προγραμματισμένη στάση για ξεκούραση, κολατσιό και για … διασκέδαση αφού ένα μέλος του ΕΟΣ Πρέβεζας είχε φέρει και το κλαρίνο του μαζί! Ήχοι από ηπειρώτικους σκοπούς αντήχησαν στις κορυφές των βουνών της Μακεδονίας ενώ κάποιοι “έπιασαν” τον χορό παρόλο που λίγο πιο πριν είχαν ανέβει μέχρι την κορυφή.

Μετά την στάση η ομάδα κατευθύνθηκε μέσα από το ανεπανάληπτης ομορφιάς τοπίο προς το χωριό Νυμφαίο όπου ήταν και ο προορισμός. Οι πανύψηλες οξιές έριχναν τον ίσκιο τους στο σκεπασμένο από πολύχρωμα φύλλα χώμα ενώ ο ήλιος έπαιζε με τα μικρά πουλιά ανάμεσα στα ψηλά φυλλώματα των δέντρων. Το μελωδικό τραγούδι των πουλιών και την κουβέντα των δέντρων την διατάρασσαν που και που μόνο τα γέλια κάποιου ορειβάτη που αστειευόταν με τους φίλους τους.

Μετά από 10 χλμ πορεία μέσα στο δάσος η ομάδα έφτασε στο παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο με την μεγαλόπρεπη εκκλησία, το εντυπωσιακό κτήριο της Νικείου Σχολής και τα πανέμορφα αρχοντικά σπίτια. Στο ισόγειο του κτηρίου της Νικείου Σχολής, στεγάζεται το κέντρο ενημέρωσης του Αρκτούρου. Εκεί εθελοντές του Αρκτούρου ξενάγησαν τα μέλη του ΕΟΣ Πρέβεζας στους χώρους του κέντρου και τους μετέδωσαν πληροφορίες για την Καφέ Αρκούδα και τα άλλα θηλαστικά τα οποία προστατεύουν οι εθελοντές, όπως ο Λύκος και ο Ελληνικός Ποιμενικός σκύλος.

Μετά την ξενάγηση η ομάδα κατευθύνθηκε στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές από ιδιώτες. Οι περισσότερες από αυτές ήταν αρκούδες χορεύτριες, αιχμάλωτες ανθρώπων, οι οποίοι τις βασάνιζαν προκειμένου αυτές να μάθουν να “χορεύουν” για να προσφέρουν θέαμα στον κόσμο και λεφτά στους “ιδιοκτήτες-βασανιστές” τους. Ευτυχώς αυτές οι περιπτώσεις δεν υπάρχουν πλέον στην χώρα μας.

Μια από τις καφέ αρκούδες που φιλοξενούνται στο κέντρο ο “Μανώλης” χάρισε μοναδικές στιγμές στους ανθρώπους που την παρακολουθούσαν αφού επέλεξε εκείνη την στιγμή να κάνει το μπάνιο της στη λιμνούλα ! Για μερικά λεπτά οι φωτογραφικές μηχανές «πήραν φωτιά» και τα επιφωνήματα θαυμασμού ήταν το μόνο που ακούγονταν !

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με φαγητό στα παραδοσιακά μαγαζάκια του Νυμφαίου συνοδευμένο με ντόπιο καθαρό τσίπουρο.

Η επόμενη εξόρμηση του ΕΟΣ Πρέβεζας είναι την Κυριακή 18/11/12 στα Όρη Βάλτου (Αιτ/νια). Όσοι από την Λευκάδα επιθυμούν να γίνουν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου της Πρέβεζας ή να ζητήσουν άλλες πληροφορίες σχετικά με τις επόμενες εξορμήσεις μπορούν να απευθυνθούν στον κ. Στέφανο Κατηφόρη [εδώ].

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την εξόρμηση στο Βίτσι.

Σημ. : Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες δεν εμφανίζονται κάντε κλικ [εδώ].

Προηγούμενο άρθροΦτάνοντας στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΤα ζώδια από την Ζαΐρα