Αρχική Top Stories Ηλίας Λογοθέτης: Ένας ξεχωριστός Λευκαδίτης Ένας μοναδικός καλλιτέχνης (θεατρίνος)

Ηλίας Λογοθέτης: Ένας ξεχωριστός Λευκαδίτης Ένας μοναδικός καλλιτέχνης (θεατρίνος)

0

ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

 Ένας ξεχωριστός Λευκαδίτης

Ένας μοναδικός καλλιτέχνης (θεατρίνος)

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Ηλίας Λογοθέτης: «Είμαι υποκριτής, όχι ηθοποιός. Δεν ποιώ ήθος. Το ήθος του ηθοποιού είναι οι Ποιητές. Είμαι μεταφορέας. Μεταφέρω το ήθος του Ποιητή.» Συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή (2007).

Έχοντας  λίγο ελεύθερο χρόνο, είπα να σερφάρω στο fb. Καθώς προσπερνούσα γρήγορα τις «άχρηστες ειδήσεις» των social media, έπεσα πάνω σ’ ένα βίντεο – αριστούργημα!

Πρόκειται, για ένα βίντεο στο οποίο ο σπουδαίος Λευκαδίτης καλλιτέχνης, Ηλίας Λογοθέτης, τραγουδούσε «ακαπέλα» ένα ποίημα σε στίχους Ηλία Γεωργάκη και μουσική Διονύση Γεωργάκη. Παράλληλα, διάβαζε κι ένα ποίημα του Λευκαδίτη, μεγάλου ποιητή, ζωγράφου, σοφιστή κι εκπροσώπου του σουρεαλισμού, Κώστα Βαλαμόντε!

Ο Ηλίας, είναι φίλος, είναι αγαπητός συνάδελφος και είχα τη  τύχη να συνεργαστώ μαζί του στα πρώτα θεατρικά και τηλεοπτικά μου βήματα. Μαζί, επίσης, με σπουδαίους και ξεχωριστούς συναδέλφους. Αυτό όμως είναι ένα άλλο κεφάλαιο της ζωής μας για το οποίο θα μου δοθεί η ευκαιρία να φωτίσω, μια άλλη δεδομένη στιγμή.

Για τον Ηλία, τώρα. Τι να πει κανείς για τον Ηλία. Τον δικό μας Ηλία!  Ο Ηλίας, είναι ένας θεατρίνος με την πλήρη έννοια της λέξης! Είναι θεατρίνος «ποτισμένος» με το πηγαίο ταλέντο του, χαρισματικός και συνάμα απολαυστικός! Είτε βρίσκεται στη σκηνή, είτε στο πανί, είτε στην τηλεοπτική οθόνη. Πληθωρικός, ασυγκράτητος και χειμαρρώδης! Πηγή ενός αστείρευτου πλούτου της τέχνης!

Ο Ηλίας, ο δικός μου Ηλίας, είναι μοναδικός στον αυτοσχεδιασμό και γεμάτος από βαθιά κοινωνική ενσυναίσθηση!  Ο δικός μου Ηλίας, με το φωτεινό χαμόγελο, το σπινθηροβόλο βλέμμα του και με την καθαρότητα του λόγου του μας προσφέρει, πολλά χρόνια τώρα, άφθονο γέλιο, σάτιρα πικρή και συγκλονιστικές δραματικές ερμηνείες!

Ο Ηλίας, ο Ηλίας όλων μας, γεφυρώνει τα ξέφτια της κομέντια ντελ’ άρτε με τη φαντασία των παλιών κανταδόρων της Λευκάδας μας και των τροβαδούρων ολόκληρης της Οικουμένης! Ο Ηλίας, αντλεί στοιχεία της τέχνης του από τις κρυμμένες δεξαμενές του Αριστοφάνη και της αρχαίας κωμωδίας και τραγωδίας!  Ο Ηλίας, ερμηνεύει τους ρόλους του με απόλυτη ελευθερία ακολουθώντας όμως πιστά την ουσία των έργων!

Παράλληλα, ο Ηλίας Λογοθέτης, είναι κι ένα απίστευτα πνευματικό πολυεργαλείο! Με βαθιές ιστορικές, λογοτεχνικές κοινωνιολογικές και πολιτιστικές γνώσεις, αναδεικνύει και φέρνει ουσιαστικά ζητήματα του ανθρώπου και της ζωής στο δημόσιο διάλογο. Ο Ηλίας, διαθέτει ένα μοναδικό τρόπο να σχολιάζει την επικαιρότητα. Η μελωδία του, η καθαρότητα του λόγου του κι ο ανεπανάληπτος ρυθμός του τον κάνουν εξαιρετικά ελκυστικό στον κόσμο που τον βλέπει και τον ακούει.

Τέλος, το αποτύπωμα του Ηλία, στην τέχνη της υποκριτικής κι όχι μόνο, είναι σημαντικό κι αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις νέες γενιές. Μέγιστος μιας γενιάς μεγίστων υποκριτών – θεατρίνων!

Ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Ηλίας όλων μας, είναι ένας «ολικός» ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ !!!  

Αγαπημένε μου Ηλία, θέλω να γράψω τόσα πολλά για σένα,  γιατί τα αξίζεις! Δεν χορταίνω να σε βλέπω στο όμορφο αυτό βίντεο κρατώντας στο μυαλό και στην καρδιά μου το τρίπτυχο των φράσεών σου : «Λευκάδα μάγισσα», «Λευκάδα όπου κι αν πηγαίνω με πληγώνεις» και «Λευκάδα σ’ αγαπώ!».

 

Υ.Γ.  Για την αγαπημένη του σύζυγο, την Μαρία Ζαχαρή, την επίσης σπουδαία ηθοποιό και ζωγράφο θ’ αναφερθώ στο εγγύς μέλλον.

Προηγούμενο άρθρο«ΟΡΦΕΥΣ 1937» – ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 158Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επόμενο άρθροΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ  ΕΝΑΣ ΤΙΤΑΝΑΣ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ