Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Αίσχος και αηδία!!! Η Λευκάδα «καζάνι που βράζει»!!!

Αίσχος και αηδία!!! Η Λευκάδα «καζάνι που βράζει»!!!

0
ahdia2

ahdia2

Ξεχύλισε η Λευκάδα

 

Σκουπίδια παντού, ειδικά τελευταία έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Δυσεύρετα τα σημεία, ειδικά στις άκρες των δρόμων που δεν έχουν «στολιστεί» με μπουκάλια, αποτσίγαρα, με ότι σκουπιδαριό θέλει ο κάθε ένας να ξεφορτωθεί…

Αυτή είναι η βρωμιά που φαίνεται. Που να δείτε κάτω από τα πόδια μας τι γίνετε!!! Ένα απίστευτα αηδιαστικό θέαμα είχα την ευκαιρία να αντικρίσω και να αποθανατίσω με τον φακό πριν αρχές της εβδομάδας! Στην ανατολική παραλία της Λευκάδας ξεχείλισε άλλη μια φορά ένα φρεάτιο, λάδια και ότι άλλη ακαθαρσία κυκλοφορεί «down under» στα υπόγεια βγήκε στην επιφάνεια και στο δρόμο, με αποτέλεσμα 4 διερχόμενα μηχανάκια να γλιστρήσουν πάνω στα λάδια και να πέσουν! Ένας εκ των οδηγών έσπασε μετά την πτώση το δάχτυλο του. Οι υπόλοιποι για καλή τους τύχη δεν χτύπησαν.

Πιστεύω δε χρειάζεται να περιγράψω παραπέρα το θέαμα και τις οσμές. Πρέπει όμως να αναφερθούμε στο γεγονός ότι τα φρεάτια είναι γεμάτα λίπη που βουλώνουν το αποχετευτικό σύστημα και κάποια στιγμή αναπόφευκτα ακολουθεί η «έκρηξη».

Πάντα οι άλλοι φταίνε…και όλοι αργοπορούν!!!

Πόσο να αντέξει ένα τριτοκοσμικό αποχετευτικό σύστημα ακόμα; Και ποιος φταίει τελικά; «Η Δημοτική Αρχή η οποία δεν συντηρεί και δεν καθαρίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα φρεάτια;» λένε οι μεν, «οι ασυνείδητοι καταστηματάρχες που ρίχνουν εδώ και χρόνια τα λάδια στο αποχετευτικό σύστημα;!!» λένε οι δε!!

Φτάνοντας στο φρεάτιο που τα «έφτυσε», οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν τα παραπόνα τους για την αστυνομία που κλήθηκε να έρθει να αποκλείσει το χώρο και τελικά έφτασε εφόσον είχε «γίνει το κακό», δηλαδή αφού είχαν πέσει τα μηχανάκια λόγω λαδιών.

Αποχετευτικό Σύστημα με «Εφέ»!!!!

Ως συνήθως δεν εξετάζουμε τη ρίζα του προβλήματος έτσι ώστε να προωθήσουμε μια λύση επί της ουσίας, αλλά αναλωνόμαστε σε δικαιολογίες που συντηρούν και επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η «ομάδα κρούσης» του Δήμου λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άργησε να φτάσει στο σημείο της «έκρηξης», και «αυτή φταίει κιόλας που ξεχείλισε το φρεάτιο, γιατί ξεβούλωναν σε ένα άλλο σημείο το σύστημα με αποτέλεσμα να βγουν οι ακαθαρσίες σε άλλο σημείο.» Δεν φταίμε εμείς λοιπόν, φταίει το «Ντόμινο Εφέ»!!

Η πολιτεία «κοιμάται»….

Δεν υπάρχει νομοθεσία να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ούτε νόμος να αναγκάζει καταστήματα να έχουν λιποσυλλέκτη, ούτε πρόστιμα μπορούν να επιβληθούν σε όσους πετάμε τα λάδια στο αποχετευτικό σύστημα προκαλώντας έτσι σοβαρές ζημιές!!

Το  θέμα είναι όντως σοβαρό και εγκυμονεί γενικότερους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Αλήθεια εσείς που πετάτε τα λάδια μετά το μαγείρεμα;

Μια λύση, εφόσον δεν μπορούμε ακόμα να «ξεριζώσουμε» και να κατασκευάσουμε ένα νέο αποχετευτικό σύστημα που θα λειτουργεί είναι να τοποθετηθούν λιποσυλλέκτες στα μαγαζιά, να επεξεργάζονται τα απόβλητα που προέρχονται από την κουζίνα έτσι ώστε να μην εισχωρούν τα λίπη στο αποχετευτικό σύστημα και το καταστρέφουν.

Μια άλλη λύση είναι τα μαγαζιά να συνεργαστούν με εταιρίες που παραλαμβάνουν τα καμένα λάδια. Μια άλλη λύση είναι ούτε  εμείς τα νοικοκυριά να  πετάμε λάδια στο σύστημα. Μια άλλη λύση είναι να καταλάβουμε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, σε λίγο θα «πνιγούμε στα σ…α» μας όπως λένε και οι παλιοί. Μια άλλη λύση είναι να σταματήσουμε να τα «ρίχνουμε πάντα στους άλλους», όποιοι και να είναι αυτοί: O γείτονας, ο μαγαζάτορας, ο υπάλληλος…..

Μια άλλη λύση είναι να μην περιμένουμε πάντα από τους άλλους να κάνουν το σωστό, να αρχίσουμε να το κάνουμε και εμείς! Εκτός βέβαια αν υπάρχει ακόμα κάποιος ο οποίος πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα θα του τα λύσει η πολιτεία! Που δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει αυτή πρώτη από όλους να δίνει το καλό παράδειγμα και να αναλάβει επιτελούς το μερίδιο εύθηνης που της ανήκει και να καθαρίζει σε τακτά διαστήματα τα φρεάτια! Μια άλλη λύση είναι να σταματήσουμε να πετάμε τα σκουπίδια στην άκρη του δρόμου επειδή νομίζουμε ότι δεν μας είδε κάνεις, άρα δεν έγινε!!! Πολλές λύσεις υπάρχουν, το θέμα είναι, υπάρχει κάποια να σου κάνει;

 

K.M.

 

Σημείωση: Να αναφέρουμε σε όσους δεν γνωρίζουν ένα παλαιότερο άρθρο μιας επιχείρησης που αναλαμβάνει την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαιών στην Λευκάδα, [εδώ] θα βρείτε ότι χρειάζεστε.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1    
Προηγούμενο άρθροΤουρνουά μπάσκετ Γυναικών
Επόμενο άρθροΑπάντηση στην καταγγελία του Προέδρου του Τ.Σ Καρυωτών κ. Γεωργάκη