Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Διαπλάτυνση του διαύλου Λευκάδας και αρχαιολογικές εργασίες

Διαπλάτυνση του διαύλου Λευκάδας και αρχαιολογικές εργασίες

0
lina-spyrou

 lina-spyrouΣυνεργασία του Περιφερειάρχη με τη Γ.Γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κέρκυρα 12 Οκτωβρίου 2012
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού
49100, Κέρκυρα
Τηλ: 26610 – 26523

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Συνεργασία Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με Γ.Γ. Πολιτισμού

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για μνημεία Πολιτισμού στα Ιόνια Νησιά, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, με τη Γ.Γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφτηκε την έδρα της Περιφέρειας για συνεργασία και εποπτεία σε έργα που εκτελούνται.

Ταυτόχρονα, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου είχαν συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, για έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον Πολιτισμό.

Γραπτή παρέμβαση Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Μαλακάση, για τη διαπλάτυνση διαύλου Λευκάδας και τις αρχαιολογικές εργασίες

Τη διαφωνία του, για τη δαπάνη του υποέργου για αρχαιολογικές εργασίες στο έργο της διαπλάτυνσης του διαύλου Λευκάδας, εξέφρασε εγγράφως ο Γιάννης Μαλακάσης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να μεταφέρει στην κ. Μενδώνη την ένστασή του για το θέμα αυτό, κάτι που έπραξε ο κ. Σπύρου.

Το σημαντικό για τη Λευκάδα έργο, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, επιβαρύνεται στον προϋπολογισμό του από ένα υποέργο της τάξης των 500.000 ευρώ για εργασίες αρχαιολογικής φύσης, καθώς εμπλέκονται οι Εφορείες Εναλίων Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Προϊστορικών – Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Η πρόταση του Περιφερειάρχη ήταν να παρακολουθήσει την κατασκευή του έργου ένας αρχαιολόγος και σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιολογικού υλικού να χρηματοδοτηθεί νέα δράση.

Η κ. Μενδώνη αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου που τη συνόδευαν υποσχέθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση και να προτείνουν τον περιορισμό της δαπάνης του υποέργου.

Φάκελος με τα αιτήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Διονύση Μυλωνά, ο οποίος, μετά από προτροπή του Περιφερειάρχη, αφενός συνομίλησε τηλεφωνικά με την κ. Μενδώνη και της ζήτησε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αφετέρου απέστειλε τα αιτήματα που επιδόθηκαν στη Γ.Γ. Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, εκτός των τριών εκκλησιών της Ζακύνθου (Εσταυρωμένου, Αγίας Αικατερίνης και Αγίας Μαύρας) για τις οποίες έχει δοθεί έγκριση για ένταξη στο ΕΣΠΑ, για τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά μνημεία – τα οποία υπάρχουν στην πρόταση της Π.Ε. Ζακύνθου – θα επιληφθεί, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις από την Εφορεία της Πάτρας.

Ο κ. Σπύρου, αιτώντας ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούσαν στη Ζάκυνθο, τόνισε ιδιαίτερα ότι «οφείλουμε να κάνουμε έργα για το νησί, καθώς στο παρελθόν ελάχιστα έχουν γίνει».

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιθάκη

Το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης της Π.Ε. Κεφαλονιάς με το Υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιθάκη και τη δυστοκία που έχει προκύψει με το θέμα των πληρωμών, έθεσε υπόψη της κ. Μενδώνη ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας τη σημασία για τη συνέχιση των ανασκαφών, προκειμένου να δοθούν επιστημονικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα για την πατρίδα του Οδυσσέα.

Η κ. Μενδώνη αναγνώρισε τη σημασία των έργων αυτών, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι πληρωμές που αφορούν την περίοδο από την έναρξη της σύμβασης μπορούν και πρέπει να γίνουν και να συνεχιστούν ομαλά οι ανασκαφές, πρόσθεσε, όμως, ότι δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές που αφορούν εργασίες προ σύμβασης.

Γέφυρα De Bosset

Σύμφωνα με υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου αλλά και με τον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ιονίων Νήσων, Πέτρο Οικονόμου, η ιστορική γέφυρα De Bosset, στο Αργοστόλι, θα ολοκληρωθεί μέσα σε δυο μήνες.

Δηλώσεις

Σπ. Σπύρου: «Σημαντική παράμετρος ο Πολιτισμός για τα Ιόνια Νησιά»

Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, τόνισε σε δηλώσεις του τα εξής:
«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την παρουσία της Γ.Γ. Λίνας Μενδώνη στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν αλλά συνεχίζουν να μας απασχολούν και αναζητούμε λύσεις από κοινού.
Είναι έργα που αφορούν τον πολιτισμό, μια πολύ σημαντική παράμετρο για τα Ιόνια Νησιά, γιατί αναδεικνύουν την ιστορία τους, την ιδιαιτερότητά τους και κυρίως την συνοχή τους.
Θέλω να ξεκινήσω από τη Ζάκυνθο. Συζητήσαμε διεξοδικά και αναζητήσαμε λύσεις για τα θέματα που έχει υποβάλλει ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ζακύνθου, Διονύσης Μυλωνάς, σχετικά με τα μνημεία της Ζακύνθου, τα οποία χρειάζεται να ενταχθούν σε προγράμματα για να αναστηλωθούν ή να κατασκευαστούν. Ήδη υπάρχει έγκριση των τριών σημαντικών έργων της Ζακύνθου, όπως η αποκατάσταση της Αγίας Μαύρας Μαχαιράδου, η στερέωση και αποκατάσταση της Αγίας Αικατερίνης στους Κήπους και η αποκατάσταση του ιερού ναού του Εσταυρωμένου. Βέβαια συζητήσαμε και για άλλα έργα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν με επιστασία της διεύθυνσης αρχαιοτήτων.

Σημαντικό επίσης έργο για την Κεφαλονιά είναι η ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Ντε Μποσέ. Το έργο προχωρά και γρήγορα θα ολοκληρωθεί. Είναι ένα έργο το οποίο εποπτεύει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στη συζήτηση που είχαμε με την κυρία Μενδώνη, μας απασχόλησε και το θέμα των ανασκαφών στην Ιθάκη, στο ανάκτορο του Οδυσσέα, ένα έργο το οποίο μας απασχολεί, όπως βέβαια και όλη την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν εμπλοκές σχετικά με την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί και προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε. Ένα πρόβλημα γραφειοκρατικής υφής, με το οποίο σχετίζονται περισσότερο οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και λιγότερο βέβαια το ΥΠ.ΠΟ και η Περιφέρεια.

Για τη Λευκάδα συζητήσαμε για το μεγάλο έργο της διάνοιξης του διαύλου προϋπολογισμού 22,5 εκατομμυρίων ευρώ και στο οποίο έργο εμπλέκεται το ΥΠ.ΠΟ, γιατί είναι το κάστρο της Λευκάδας και απαιτείται η παρακολούθηση και η επίβλεψη στο συγκεκριμένο χώρο από το ΥΠ.ΠΟ.

Όσον αφορά την Κέρκυρα πρέπει να πω ότι προχωράει το έργο της αναστήλωσης του προμαχώνα Κάβο Σίδερο στο Παλαιό Φρούριο. Επίσης πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μελέτη και θα δημοπρατηθεί σύντομα η αναστήλωση του τείχους του ΝΑΟΚ και της παραλιακής της Γαρίτσας.
Συζητήσαμε, επίσης, για τα Βενετσιάνινκα ναυπηγεία και για την Αψίδα στη περιοχή των Γουβιών, που ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης. Είναι ένα έργο το οποίο επιδιώκουμε να δρομολογήσουμε σε εύθετο χρόνο. Επίσης συζητήσαμε για τη Βίλα Ρόσσα, που προχωράει η ένταξή της μελέτης στο ΕΣΠΑ, ώστε αν δεν καθυστερήσουν οι διαδικασίες να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε. Είναι ένα έργο για το οποίο υπάρχει η βούληση να αναστηλωθεί και να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς.

Επίσης συζητήσαμε για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καφέ Γυαλί και μπορώ να πω ότι το ΥΠ.ΠΟ και οι υπηρεσίες του είναι συνεργάσιμες και βοηθούν αρκούντως.

Τέλος, επεσήμανε στην κ. Μενδώνη το πρόβλημα που υπάρχει με τη γραφειοκρατική διαδικασία για παρεμβάσεις σε σπίτια του Ιστορικού Κέντρου στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ ζήτησα τη βοήθειά της στις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας».

Λίνα Μενδώνη: «Η απορροφητικότητα στον τομέα του Πολιτισμού, ο μέσος όρος, είναι περίπου 35%»

Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη τόνισε μεταξύ των άλλων:
«Θέλω να ευχαριστήσω και εκ μέρους των συνεργατών μου και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη φιλοξενία του και για τη συνεργασία που έχουμε.
Θεωρώ ότι τα έργα τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη πηγαίνουν καλά, έχουν καλές απορροφήσεις. Η απορροφητικότητα στον τομέα του Πολιτισμού, ο μέσος όρος, είναι περίπου 35%. Υπάρχει ικανοποίηση και από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ι.Ν και από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠ.ΠΟ.
Θεωρώ ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και την καλή συνεργασία και από τις δύο πλευρές τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν».

Οι φωτογραφίες είναι από τη συνάντηση.

12102012-ΜΕΝΔΩΝΗ - ΣΠΥΡΟΥ

foto

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη φυγόποινος αλλοδαπός στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΑπολογισμός εκδήλωσης IEEE Day στη Λευκάδα