Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Δηλώσεις του δημαρχου στην Κατερίνα Μεσσήνη

Δηλώσεις του δημαρχου στην Κατερίνα Μεσσήνη

0
http://mylefkada.gr//2011/January/meeting_karnavali/meeting_karnavali8.jpg


«Εμείς δεν διεκδικούμε να πάρουμε την περιουσία κανενός, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την Δημοτική περιουσία.»

 

Ο Δήμαρχος Λευκάδας δεν ήταν παρών στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητηθήκαν και ψηφίστηκαν σημαντικά θέματα για τον Δήμο μας.

Ο ίδιος βρέθηκε στην Αθήνα για να προωθήσει εξίσου σημαντικά ζητήματα για το τόπο μας. Συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κο Ανδρεόπουλο και στην συνέχεια στο ΕΠΠΕΡΡΑ με τον κύριο Παπαβασιλόπουλο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Συζητηθήκαν θέματα όπως οι αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ, το σύστημα τηλεμετρίας και η υποβολή πρότασης στην πρόσκληση 2.11 του ΕΠΠΕΡΡΑ για τα ακάθαρτα ύδατα ώστε «…να καταφέρουμε μέχρι 31/03 να εντάξουμε τον αποχετευτικό αγωγό προς το Ιόνιο και ένα τμήμα αποχετευτικού δικτύου στην Λευκάδα. Τέλος είχαμε συνάντηση στην ΕΥΔΑΠ με τον διευθύνοντα σύμβουλο και γενικούς διευθυντές για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και τα προβλήματα τα οποία έχουμε στην Λευκάδα.», όπως μας είπε.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας βρέθηκε και στο Υπουργείο Παιδείας όπου έγινε η σύσκεψη για την νέα εκπαιδευτική πολιτική και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Όπως είχε ανακοινωθεί και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι συγχωνεύσεις και ιδρύσεις σχολικών μονάδων.

Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο εάν υπήρξαν εξελίξεις μιας και η εισήγηση που παρέλαβε το Υπουργείο Παιδείας από τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κο Σάντα ήταν διαφορετική από αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ο κύριος Σάντας ως υπηρεσιακός παράγοντας όπως και ο κύριος Γκαμπρέλας, προϊστάμενοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, υπέβαλλαν όπως ορίζει ο νόμος, τις προτάσεις τους προς την Περιφερειακή διεύθυνση και στο Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα όμως και οι Δημοτικές Αρχές δικαιούνται να έχουν άποψη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε σε αντιπαλότητα ή αντιπαράθεση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Αυτοί λειτουργούν ως υπηρεσία, εμείς βλέπουμε το θέμα από μια άλλη, ευρύτερη οπτική και γι αυτό λάβαμε την συγκεκριμένη απόφαση για τις σχολικές μονάδες. Έτσι, κατατέθηκε και η δική μας πρόταση και εκτιμούμε ότι το υπουργείο και η υφυπουργός κυρία Χριστοφιλοπούλου συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους (νησιωτικοτητα, ορεινότητα κ.λπ.) θα αποφασίσουν ανάλογα. Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του μαθητή.»
Ο Δήμαρχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  να υπάρξουν συγχωνεύσεις στην Λευκάδα «γιατί την απόφαση θα την λάβει το Υπουργείο Παιδείας και δεν την έχει ανακοινώσει ακόμα.»

«Περπάτησαν πολλά παλούκια. Η διαπλοκή είναι τεράστια!»
Αυτές είναι κάποιες από τις δηλώσεις που ελέχθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα «Διάλυση της σύμβασης του Έργου «Γενική Διαμόρφωση Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Λευκάδας».

Επιβάλλεται να ρωτήσουμε τον Δήμαρχο Λευκάδας για το συγκεκριμένο θέμα, το όποιο θα συζητηθεί και έντονα μάλιστα το επόμενο διάστημα.

«Αυτό είναι ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Σε παλαιότερη συνεδρίαση του παλαιού συμβουλίου παρά την αντίθετη άποψη υπηρεσιακών παραγόντων, τεχνικών και οικονομικών για διάλυση της εργολαβίας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην διαλυθεί η εργολαβία επειδή υπήρξε η διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι θα χάνονταν πόροι, και δεν θα ολοκληρωνόταν το εργο. Εμείς όμως, επειδή διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τους εργολάβους, για να μην επιβαρυνόμαστε υπέρογκα ποσά, αποφασίσαμε να διαλύσουμε την εργολαβία. Επίσης στην περιοχή αυτή δεν έχει παρθεί τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου και η περιοχή θεωρείτε «αμφισβητουμένη»

Τι εννοείτε η περιοχή είναι «αμφισβητουμένη»;

«Η περιοχή αυτή δεν αμφισβητείται από την Δημοτική Αρχή. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε με τα στοιχεία που έχουν οι υπηρεσίες μας ότι μας ανήκει. Δεν μπορείς να ξεκινάς μια εργολαβία όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες που να ξεκαθαρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. (τελεσίδικη απόφαση αποβολής καταπατητών κλπ). Αυτος είναι ένα πάγιος κανόνας και αρχή για κάθε έργο που ξεκινά.»

Στο Συμβούλιο αναφέρθηκαν οι λέξεις «πολιτικό κόστος». Ο αντιδήμαρχος κος Καρβούνης είπε σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα «σαν Δημοτική Αρχή θα γίνετε με πολλούς κακοί» Φοβάστε το πολίτικο κόστος ή θα το πάτε μέχρι τέλος;

«Εμείς κυρία Μεσσήνη, εγώ προσωπικά, η Δημοτική μας ομάδα και η προηγούμενη Νομαρχιακή ομάδα της οποίας ήμουν επικεφαλής, δεν φοβηθήκαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Όταν το φοβάσαι λειτουργείς με έναν τρόπο αμφισβητούμενο, δεν προσφέρεις υπηρεσίες ούτε στον τόπο ούτε στους πολίτες. Σχετικά με αυτό που είπε ο κος Καρβούνης, η διοίκηση όταν παίρνει αποφάσεις πάντοτε κάποιοι στεναχώριουνται και θεωρώ ότι σε αυτό αναφέρθηκε. Όταν ο Δήμος αποδείξει νομικά και τεχνικά ότι η περιουσία αυτή του ανήκει, πιθανόν κάποιοι θα στεναχωρηθούν. Σε αυτό όμως δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω. Εμείς δεν διεκδικούμε να πάρουμε την περιουσία κανενός, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την Δημοτική περιουσία στο ακέραιο όπου και αν βρίσκεται αυτή και όποια αξία και να έχει! Οι συμπολίτες μας, μας τίμησαν με την ψήφο τους, μας επέλεξαν να είμαστε εδώ, όχι για να κάνουμε τους αδιάφορους, αλλά για να διασφαλίσουμε τη Δημοτική περιουσία.»

Κάποιοι λοιπόν ενδεχομένως να στεναχωρηθούν, είχαμε όμως και ευτυχισμένους ανθρώπους μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου να περάσουν οι αορίστου χρόνου εργαζόμενες της ΔΕΠΟΚΑΛ στον Δήμο. Ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα τους.

«Ταλαιπωρηθήκαμε παρά πολύ με την κυρία Σκιαδά αλλά και με τους άλλους συναδέλφους αντιδημάρχους που επεξεργαζόμαστε όλες αυτές τις μέρες τα θέματα ίδρυσης νομικών προσώπων. Μας δίνεται η δυνατότητα με τον Καλλικράτη να ιδρύσουμε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου να κρατήσουμε την κοινωφελή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως η δική μας περίπτωση να κρατήσουμε ένα δεύτερο νομικό πρόσωπο για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας πέρα από τα νομικά πρόσωπα που είναι οι Σχολικές Επιτροπές και αυτές προσδιορίζονται πλήρως εκ του νόμου.

Για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και του ενιαίου Δήμου Λευκάδας δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι είναι από τα ιστορικά πνευματικά κέντρα, γιατί έχει παράγει πολιτισμό και έχει καταγραφεί στη συνείδηση όχι μόνο των συμπολιτών μας αλλά και πανελλήνια και παγκόσμια και θα το κρατήσουμε ως ανεξάρτητο. Για εμάς ήταν βασική προϋπόθεση να μην θιγούν οι εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων. Θα υπάρξουν όμως και περιπτώσεις που κάποια πράγματα δεν θα μπορέσουν να γίνουν αλλά αυτό θα είναι πέρα από την δική μας ευθύνη. Είμαστε λοιπόν παρά πολύ προσεκτικοί, θέλουμε να διασφαλίσουμε τους εργαζόμενους και την λειτουργία των προγραμμάτων.»

Κατερίνα Μεσσήνη

Προηγούμενο άρθροΑνταπόκριση από το τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο
Επόμενο άρθροΦώτο από την τσάντα και το μπουφάν που χάθηκαν