Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ανταπόκριση από το τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο

Ανταπόκριση από το τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο

0

«Βαρδανοπέδι» Θα γίνουμε κακοί με πολύ κόσμο!

Σίγουρα έχετε ακούσει ποιο ωραίες φράσεις από αυτές, ήταν όμως μία η οποία ελέχθη στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε το θέμα «Διάλυση της σύμβασης της εργολαβίας για το έργο γενική διαμόρφωση Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Λευκάδας». Ένα θέμα το όποιο σίγουρα θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Σχεδόν από όλα είχε το περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Μοίρασε δυσάρεστα αλλά και πολύ ευχαρίστα συναισθήματα. Τα ευχαρίστα προκάλεσε η αντιδήμαρχος κα Σκιαδά, της οποίας η εισήγηση πρότεινε την μεταφορά των εργαζομένων αορίστου χρόνου της ΔΕΠΟΚΑΛ στο Δήμο. Ένα πάγιο αίτημα που εν τέλει ικανοποιήθηκε.

Ψάχνουμε φόρμουλα για ένα καλύτερο κλίμα. Η ώρα φταίει.

Από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας. Και από τότε όλοι ψάχνουν να βρουν τι φταίει. Πολλές είναι οι ερωτήσεις που τίθενται προ ημερήσιας διάταξης, μετά μην ξεχνάμε το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του «Καλλικράτη» που επιβάλλει πολλές συνεδριάσεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για θέματα που επείγουν λόγω ληξιπρόθεσμων ημερομηνιών, υπάρχουν επίσης μόνιμες δυσλειτουργίες και παράπονα σχετικά με την ώρα που γίνεται το Συμβούλιο, τους χρόνους που παίρνουν οι Σύμβουλοι, τη σειρά που μιλάνε, το πόσο και αν σέβεται ο ένας σύμβουλος τον άλλον κτλ κτλ. Στην συνεχεία περνάμε σε προσωπικές αναφορές, επικρατεί εν ολίγης ένα κλίμα «σκύλου με γάτα».

Μερικοί θεωρούσαν ότι οι αυθόρμητες παρεμβάσεις του Δημάρχου μπορεί κάποιες φορές να δημιουργούν εντάσεις, οι εντάσεις όμως, παρά την απουσία του δεν έλειψαν. Αρα προφανώς κάτι άλλο φταίει.

Μήπως η ώρα έναρξης και το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις έχουν μαραθώνιο χαρακτήρα; Βέβαια εάν συγκρίνουμε με τα όσα διαδραματίζονται στα περιφερειακά συμβούλια και τις ώρες που συνεδριάζουν εκεί, τότε εμείς εδώ μια χαρά τα πάμε. Μήπως όμως πρέπει τα συμβούλια να ξεκινούν ποιο νωρίς; Γύρω στις 17:00 το απόγευμα προτείνει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Δρακονταειδής.

«Θα βάλω όριο και θα αποχωρώ» συμπληρώνει ο Γεράσιμος Αραβανής, επικεφαλής του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση.

Γενικά υπάρχει μια δυσαρέσκεια με την ώρα. Και όπως είναι ανθρώπινο, με την κούραση αυξάνεται και η ένταση. Μην ξεχνάμε ότι οι σύμβουλοι μας εργάζονται και αυτοί την ημέρα και μετά καλούνται στο συμβούλιο να παραβρεθούν και να είναι παραγωγικοί για άλλο ένα 8ωρο. Πιστεύω όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Σε επόμενο συμβούλιο θα τεθεί θέμα «Αλλαγή της Ώρας Έναρξης Συνεδριάσεων.»

Επί της ουσίας

Για τα πρακτικά, ο Δήμαρχος Λευκάδας δεν ήταν παρών στην συνεδρίαση, βρισκόταν στην Αθήνα. Έτσι, τα ηνία ανέλαβε ο αντιδήμαρχος κος Λευτέρης Αραβανής ο οποίος προφανώς δοκιμασμένος καπετάνιος αντέχει στις οποίες «καιρικές συνθήκες». Προ ημερήσιας συζητηθήκαν θέματα όπως το «απαρχαιωμένο» σχέδιο Λυγιάς- Καρυωτών που έχει «πιάσει αράχνες». Συζητήθηκε το πότε και το ποιός θα αναλάβει την απολύμανση, και με αφορμή αυτό επισημάνθηκε το γεγονός ότι εκκρεμούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες πολλά σχέδια που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο αντιδήμαρχος κος Αραβανής ενημέρωσε το Σώμα ότι η απογραφή βρίσκεται σε εξέλιξη, όσον αφόρα όμως την ακίνητη περιουσία του Δήμου είναι ακόμα πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί. ‘Όπως οι περισσότεροι Δήμοι στην χώρα δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τις προθεσμίες, αλλά θα ολοκληρωθεί.’

«Αναλωνόμαστε σε θέματα άνευ ουσίας»

Η σύσταση Σχολικών Επίτροπων απασχόλησε για πολύ ώρα, από το πόσα Μέλη θα αποτελείτε μέχρι ποιές αρμοδιότητες θα έχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και τοποθετήσεις που εκφράζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κος Γεράσιμος Αραβανής, ακολουθούν μια λογική συνέπεια με επιχειρηματολογία που καταδεικνύει ότι οι όποιες θέσεις και απόψεις δεν έχουν χαρακτήρα καιροσκοπικό αλλά βασίζονται σε συγκεκριμένες σταθερές πολιτικές θέσεις.Έτσι  είπε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι δεν βλέπει την αναγκαιότητα «αναλωνόμαστε σε θέματα άνευ ουσίας….»

«Αν θέλεις να κάνεις ντόρο, συστήνεις επιτροπές! Η κοινωνία πήγε σπίτι της για άλλους λόγους, όχι επειδή δεν υπάρχουν επιτροπές.»

Πολλές είναι οι αλλαγές που επιφέρει ο Καλλικράτης μια από αυτές είναι η συγκρότηση επιτροπών οι οποίες θέλουν να μετατρέψουν τους «απλούς» πολίτες σε ενεργούς. Θεωρητικά όλα καλά ακούγονται, στην πράξη όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία υλοποίησης. Ευπρόσδεκτες όλες αυτές οι προσπάθειες να συμμετέχουν και ενδεχομένως να ελέγχουν κιόλας οι πολίτες τα όσα αποφασίζονται στον τόπο τους. Στην πράξη όμως μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν αυτές οι θεωρίες κάτι που είναι εμφανές αν παρακολουθήσει κανείς τις διαδικασίες εκλογής. Τρανταχτό παράδειγμα η μη εκλογή «Συμπαραστάτη του πολίτη» και οι μηδενικές ψήφοι που έλαβαν οι ανεξάρτητοι πολίτες.

Μια άλλη επιτροπή είναι τώρα η συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης στην οποία θα εκλεγούν πολίτες οι όποιοι θα αντιπροσωπεύουν την κοινή γνώμη.

Και εδώ ο κύριος Γεράσιμος Αραβανής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. «Τι σκοπό έχει αυτή η επιτροπή; Θα συζητά γενικά θέματα, δεν έχει όμως ουσιαστικό περιεχόμενο. Αν θέλει ο Δήμος λαμβάνει τα πορίσματα υπόψη. Για να συμμετέχει ο πολίτης πρέπει να υπαρχει ουσία. Η κοινωνία πήγε σπίτι της για άλλους λόγους, όχι επειδή δεν υπάρχουν επιτροπές.»

SO YOU THINK YOU CAN DANCE?  

Υπάρχουν και στιγμές με πολύ χιούμορ στα συμβούλια: Ποιος θα κάνει την ντάμα;

Για να εκλεγεί αυτή η επιτροπή θα πρέπει πάλι να συμφωνήσει η πλειοψηφία του σώματος στα πρόσωπα. Και εδώ είναι και το πρόβλημα. Όπως είπε ο κύριος Βεργίνης από την μια χαριτολογώντας από την άλλη όμως πολύ σωστά. «Για να χορέψεις ταγκό χρειάζονται δύο.» Από την μία ο Δήμος και από την άλλη ο πολίτης. Ποιος όμως θα κάνει την ντάμα; Και πολύ αμφιβάλλω ότι οι Σύμβουλοι όσον αφόρα στην ντάμα έχουν το ίδιο γούστο. Να ενημερώσουμε πάντως ότι όποιος πολίτης θέλει να «λάβει μέρος στο χορό», μπορεί να καταθέσει ενδιαφέρον συμμετοχής στις υπηρεσίες του Δήμου.

Το δικό μας «Βαρδανοπέδι»!

«Περπάτησαν πολλά παλούκια. Η διαπλοκή είναι τεράστια!»

H διάλυση της σύμβασης της εργολαβίας που αφορά το έργο «Γενική διαμόρφωση Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Λευκάδας» ήταν το θέμα το όποιο άναψε εκ νέου τα αίματα μεταξυ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Η κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στα Βαρδάνια φαίνεται να κρύβει πολλές «ατασθαλίες» και σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κου Γεράσιμο Αραβανή «πολλές διοικήσεις στο Δήμο έκαναν πολλούς νοικοκυραίους, η διαπλοκή είναι τεράστια!».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Μικρώνης μίλησε για «μεγάλο σκάνδαλο, έγιναν πολλές καταπατήσεις, λόγω πολιτικού κόστους όμως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν τόλμησε να τις αποκαλύψει. Η στάση της παλιάς Δημοτικής Αρχής αποτελεί σκάνδαλο.»  Όπως ανέφεραν και πολλοί Σύμβουλοι είναι σχετικά «εύκολο» να αποδειχθεί εάν υπαρχει καταπάτηση από ιδιώτες αφού και αεροφωτογραφίες υπάρχουν, αλλά και επειδή παλαιοτέρα ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως σκουπιδότοπος θα υπάρχουν ακόμα τομές στο έδαφος που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία του Δήμου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σώματος έχουν γίνει πολλές καταπατήσεις εις βάρος του Δήμου, το Έργο δεν μπόρεσε ποτέ να ολοκληρωθεί πρώτον λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που βρίσκεται στα δικαστήρια και δεύτερον, και αυτό είναι εντυπωσιακό σαν στοιχείο, δεν υπήρχε χρηματοδότηση. Η εταιρία που είχε αναλάβει την υλοποίηση του Έργου ζητά τώρα την διακοπή της σύμβασης. Τίθεται βέβαια το ερώτημα πως ένας εργολάβος ξεκινά ένα εργο όταν δεν έχει εξασφαλίσει ότι θα πληρωθεί κιόλας!
Το Έργο είχε  ενταχτεί και χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του “Ελλάδα 2004” το οποίο όμως έχει κλείσει.

Όλα αυτά τα θέματα θα διερευνηθούν. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος κος Καρβούνης, «υπαρχει πολιτική βούληση, θα γίνουμε κακοί με πολύ κόσμο.» Και ο αντιδήμαρχος κος Λευτέρης Αραβανής εξέφρασε την απόλυτη αποφασιστικότητα του Δήμου να διερευνηθεί το θέμα. Η παράταξη του κου Βεργίνη δεν συμφώνησε με την διάλυση της εργολαβίας, ο κύριος Καββαδάς, προσπάθησε να πείσει το Σώμα να συνεχιστεί το Έργο. Είναι αναγκαίο για την Λευκάδα και τον αθλητισμό, παρόλα αυτά ψηφίστηκε η διακοπή του Έργου.

Δάκρια χαράς από τις εργαζόμενες στις κοινωνικές δομές!

Ώρες αγωνίας πέρασαν οι εργαζόμενοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους πολλά χρόνια τώρα στις κοινωνικές δομές μέχρι να ψηφιστεί η εισήγηση της αντιδημάρχου κας Ζωής Σκιάδα. Ένα πάγιο αίτημα τους έγινε πραγματικότητα. Με την ψήφιση της εισήγησης μεταφερθήκαν ως μόνιμοι εργαζόμενοι στο Δήμο Λευκάδας. «Επίσης προτείνουμε στο ΝΠΔΔ να μεταφερθεί η δραστηριότητα του Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Λευκαδας και του Προγράμματος «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας», λόγω του ότι οι υπάλληλοι που υπηρετούν, είναι υπάλληλοι αόριστου χρόνου. Στο ΝΠΔΔ δηλαδή να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τους τομείς Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.» Αποφασίστηκε ομόφωνα η συγχώνευση των Νομικών Προσώπων του Δήμου, το Πνευματικό Κέντρου θα διατηρήσει την αυτοτέλεια του ως Ν.Π.Δ.Δ. Επίσης αποφασίστηκε η διατήρηση της ΔΕΠΟΚΑΛ με αντικείμενο την λειτουργία των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ προγραμμάτων καθώς επίσης τα προγράμματα ΚΗΦΗ Καρυάς και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Ένας λόγος παραμονής των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (εκτός κοινωνικής Μέριμνας) στην Δημοτική Επιχείρηση είναι τα χρέη που υπάρχουν στην επιχείρηση και το καθεστώς χρηματοδότησης τους το όποιο θα δημιουργήσει και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις. Δηλαδή δεν θα πρέπει να μεταφερθούν στο ΝΠΔΔ προκειμένου αυτό να ξεκινήσει την λειτουργία του χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Tο επομενο Δημοτικό συμβουλιο θα μεταδωθεί ζωντανά από το Lefkatas TV μέσα από την συχνότητα της τηλεόρασης του LEFKATAS TV, στην ραδιοφωνική συχνότητα του STUDIO LEFKATAS 90,5 FM, και από την ιστοσελίδα www.studiolefkatas.gr.

Σε συνεργασία με το τοπικό κανάλι Lefkatas TV το δημοτικό συμβούλιο θα αναμεταδίδεται και μέσα από την ιστοσελίδα μας.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1    
Προηγούμενο άρθροΚορυφώνονται οι ετοιμασιες του Ορφέα
Επόμενο άρθροΔηλώσεις του δημαρχου στην Κατερίνα Μεσσήνη