Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο.

0
mt_gallery


Ήχος και φωτογραφίες απο το Δημοτικό Συμβούλιο

Ακούστε αποκλειστικά στο My Lefkada απόσπασμα από το δημοτικό συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου 2011

Οδηγίες : Για να ακούσετε την συνέντευξη κάντε “κλικ” στο πράσινο εικονίδιο με το τριγωνάκι

{music}2011/January/dim_symv28{/music}

Συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απουσία λόγο κακοκαιρίας, ομοφωνία λόγο συγκυρίας ….και ένα «πουλάκι που πέταξε»!!!

H συζήτηση  με θέμα «συστέγαση νέου Δήμου και Περιφέρειας στο διοικητήριο Λευκαδας» που θα λάμβανε χώρα σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο στην Κέρκυρα αναβλήθηκε μετά από επικοινωνία μεταξύ δημάρχου Λευκάδας και Περιφερειάρχη. Στο παραπέντε αποφύγαμε μια νέα μετωπική σύγκρουση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο αποτελεί casus belli στο δημοτικό συμβούλιο….

Ο κύριος Δρακονταειδής έκανε μια ανακάλυψη!
Παρά το  γεγονός ότι η συνεδρίαση είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο ο κύριος Δρακονταειδής ανακάλυψε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, «ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το όποιο πληροφορήθηκα χθες και αφορά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου.» Ζήτησε να συζητηθεί το θέμα και το σώμα δέχτηκε.

«Τι κάνουμε εδώ πέρα, τις γλάστρες?»

Ένα από τα θέματα που ήταν να συζητηθεί σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο αφορούσε την συστέγαση Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας & Δήμου Λευκάδας στο Διοικητήριο, με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Βερύκιο. Ο κύριος Δρακονταειδης φάνηκε να μην ήταν ενημερωμένος για αυτή την εξέλιξη και μόλις το αντιλήφτηκε, αμέσως θυμήθηκε και αναρωτήθηκε ότι «στο περασμένο συμβούλιο είχαμε πάρει απόφαση να συζητηθεί αυτό το ζήτημα στο επόμενο τακτικό δημοτικό συμβούλιο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πάρει απόφαση και εμείς θα έρθουμε μετά να κάνουμε τί ως Δημοτικό Συμβούλιο; Το πουλάκι θα έχει πετάξει!!! Υπάρχει και έγγραφο του κυρίου Δημάρχου προς τη περιφέρεια με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Το συμβούλιο θα βρίσκετε άρα προ τετελεσμένων με το ζήτημα του διοικητηρίου. Τι κάνουμε εδώ πέρα, τις γλάστρες?»

Ο δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν γλάστρες….
«Κάνεις δεν κάνει τις γλάστρες, αλλά το κτήριο και ως περιουσία ανήκει στην Περιφέρεια. Σε χθεσινοβραδινή κουβέντα που είχαμε με τον Περιφερειάρχη, κύριο Σπύρου συμφωνήσαμε ότι θα το βάλουμε εμείς στις 7 Φεβρουαρίου πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και δεν θα συζητηθεί αύριο στην Περιφέρεια!».
Ο νέος Δήμος τα βάζει με ένα από τα «μεγάλα θηρία» που ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες την Λευκάδα.

Πρώτο θέμα: Ύδρευση.
Χθες το μεσημέρι λοιπόν συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο εκτάκτως με θέμα «Προμήθεια & Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμετρίας & Ελέγχου Διαρροών στο Δίκτυο Ύδρευσης του Δήμου Λευκάδας» διότι σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος του συμβουλίου κύρια Μακρυγιώργου «υπάρχει αποκλειστική προθεσμία υποβολής του αιτήματος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και από οποιαδήποτε καθυστέρηση κινδυνεύει η μη ένταξη της προμήθειας σε αυτό».
Η ημερομηνία λήξης, αξίζει να αναφέρουμε, είναι 31 Ιανουαρίου 2011 και είναι θετικό το γεγονός ότι έστω και στο παραπέντε προσπαθούμε να προλάβουμε μια προθεσμία διότι εάν ενταχθεί στο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί το σύστημα αποκλειστικά από κρατική συμμετοχή χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του Δήμου. Μέχρι πρότινος μαθαίναμε μετά την ημερομηνία λήξεως ότι υπήρχε κάποιο πρόγραμμα!

Οι απόντες:
Απόντες σε αυτή τη  συνεδρίαση ο κύριος Ξενοφώντας Βεργίνης, ο κύριος Αραβανής Γεράσιμος και ο κύριος Πέτρος Γιαννούτσος, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος στον Καστό λόγω κακοκαιρίας. Ο κύριος Βεργίνης φρόντισε μέσο των συμβούλων του να μεταφερθούν οι όποιες απόψεις/ενστάσεις του πάνω στο θέμα μέσω επιστολής που διαβάστηκε.

Επί της ουσίας…..
Εισηγητής στην έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα «Προμήθεια & Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμετρίας & Ελέγχου Διαρροών στο Δίκτυο Ύδρευσης του Δήμου Λευκάδας»  ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Σπυρίδων Καρβούνης. «Έγινε μια καλή προσπάθεια από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για να φτάσουμε μέσα σε ένα δεκαήμερο να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μια μελέτη 500 σελίδων και για ένα έργο συνολικής άξιας 3.200 000 με μια μελέτη που σκοπό έχει την εξυγίανση και  τον ορθολογισμό του δικτύου ύδρευσης του εξωτερικού υδραγωγείου, το εύρος εφαρμογής  της μελέτης περιορίζεται στα διοικητικά όρια του νέου δήμου Λευκάδας, Κάλαμου και Καστού. Θα υπάρχουν αυτοματισμοί και θα γίνονται έλεγχοι σε όλα τα αντλιοστάσια, σε όλες τις δεξαμενές, έτσι ώστε να έχουμε μια έγκαιρη ειδοποίηση για οποιαδήποτε βλάβη, διαρροή, με ταυτόχρονη επεξεργασία αποτελεσμάτων της ποιότητας νερού. Ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του νερού αλλά και την υγεία μας …»
«High Tech» νερό!

Ακούγεται λίγο εξωπραγματικό για τα δικά μας δεδομένα, αλλά έχουμε πει πολλές φορές ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής, ας αλλάξουμε λοιπόν! 105 τοπικοί σταθμοί ελέγχου θα εγκατασταθούν στα αντλιοστάσια, στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Λευκάδας και των νησιών Καλάμου και Καστού. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης και ελέγχου θα αποκαλύπτει τυχόν διαρροές (ελπίζουμε και κλοπές), θα μεταδίδει τα δεδομένα, ασύρματα σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου που θα εγκατασταθεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δημαρχείου και το πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται έγκαιρα από ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Δήμου οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή την άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου και της ζωής μας!.

Ανακωχή στο δημοτικό συμβούλιο!
Μετά από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των υπολοίπων συμβούλων, οι οποίοι δήλωσαν ότι ούτε ενημερωμένοι ήταν για τη μελέτη αλλά ούτε και τις τεχνικές γνώσεις κατέχουν, η ψηφοφορία κατέληξε να είναι ομόφωνα θετική αφού οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε ‘να χαθεί το πρόγραμμα’. Προφανώς, και αυτό αξίζει να το αναφέρουμε, από τους περισσότερους, γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο, να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι «φραστικοί εκτροχιασμοί» που βιώσαμε σε προηγούμενες συνεδριάσεις και που πιθανόν να είναι κατάλοιπα της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και του αποτελέσματος των εκλογών. Μια προσπάθεια κατανόησης και συνεννόησης μεταξύ των συμβούλων να διατυπώνουν τις όποιες απόψεις και διαφωνίες χωρίς να δημιουργούνται έντονες αντιπαραθέσεις.

Επικράτησε λοιπόν σύμπνοια, γεγονός που καταγράφεται και στις ομόφωνες αποφάσεις. Εύχομαι αυτό το συναινετικό κλίμα να μην έχει να κάνει με την  απουσία  των δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση, του κ. Βεργίνη από τους «Ενεργούς Πολίτες» και του κ. Αραβανή από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μένει να αναφέρουμε ότι στις τοποθετήσεις τους αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι επιμένουν να γίνει -και όπως ενημέρωσε ο νέος δήμαρχος θα γίνει κιόλας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο- μια σοβαρή και ευρύτερη συζήτηση για την κατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Είναι ουσιαστική η προσπάθεια που γίνεται με το νέο σύστημα, δεν μπορεί όμως να λύσει τα γενικότερα προβλήματα του δικτύου. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι να ενταχθεί στο πρόγραμμα και μέχρι να γίνει η εγκατάσταση του όλου συστήματος θα περάσει ένα χρονικό διάστημα, μπορεί και λίγο ποιο μεγάλο από ότι επιθυμούμε. Όλοι έχουν γνώση περί αυτού αλλά και του καταρρέοντος συστήματος αγωγών, σωληνώσεων κτλ. Ουσιαστική ήταν η πρόταση τμηματικής αλλά άμεσης αντικατάστασης του αγωγού Ακτίου – Λευκάδας ή κατασκευής νέου παράλληλου αγωγού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα να ελεγχθούν ηλεκτρονικά οι παράνομες συνδέσεις και διαρροές του εσωτερικού δικτύου καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος γύρω στις  70.000 € δηλαδή.

Δεύτερη Συνεδρίαση

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου ψηφίστηκε η σύσταση σύμβασης μεταξύ Δήμου Λευκάδας και Συνδέσμου Ύδρευσης.
Ο δήμαρχος Λευκάδας κύριος Κώστας Αραβανής θέλησε λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσους συνεδρίασαν σήμερα το πρωί για να παρθεί αυτή η απόφαση. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα τρία μέλη από την Αιτωλοακαρνανία και τον συνάδελφο δήμαρχο Νίκο Σολδάτο που έστειλε τα τρία μελή για να διευκολύνουν την κατάσταση. Επίσης τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για αυτή την προσπάθεια να καταφέρουμε σήμερα να ψηφήσουμε αυτή την απόφαση και θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις του δήμου και εννοώ τους υπάλληλους, όλους τους  ανθρώπους από απλούς εργαζόμενους και εργάτες μέχρι την τεχνική υπηρεσία, τον κύριο Αρέθα και τον κύριο Βραχνούλα.»

Κατερίνα Μεσσήνη

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  
Προηγούμενο άρθροΑπάντηση στον πρόεδρο του Π.Σ
Επόμενο άρθροΟ πάρεδρος του Κατωμερίου προσφέρει τον μισθό του στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων