Αρχική Top Stories Γιορτή Φακής Εγκλουβής 2016

Γιορτή Φακής Εγκλουβής 2016

0

giortifakis2016013

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγκλουβής διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τη Γιορτή Φακής.

Η Γιορτή πραγματοποιείται στις 6 Αυγούστου παραμονή της εορτής του Αγίου Δονάτου στο χώρο γύρω από το ομώνυμο εκκλησάκι. Πάντα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, τόσο Λευκαδίτες όσο και επισκέπτες του νησιού που έρχονται να δοκιμάσουν τον ευλογημένο καρπό του οροπεδίου μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό λευκαδίτικο τρόπο, αλλά και να προμηθευτούν τις φακές κατευθείαν από τους παραγωγούς.

Από νωρίς μέλη του συλλόγου έστησαν τα καζάνια με τις φακές και ετοίμαζαν τα κεράσματα για τους επισκέπτες, αλλά και κρεατονοστιμιές (σουβλάκια και ντόπια προβατίνα στα κάρβουνα).

Η γιορτή ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα με Εσπερινό  στο εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, λιτανεία της εικόνας και αρτοκλασία  όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλος. Τον παρόν έδωσε ο βουλευτής του νησιού κ Θ. Καββαδάς ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Χαλικιάς και άλλοι επίσημοι.

Η γιορτή έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι και χορό που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

“Οι πασίγνωστες φακές Εγκλουβής, είναι απαραίτητο “αναμνηστικό” του νησιού, που θα πρέπει να υπάρχει στις αποσκευές σας, φεύγοντας για τον τόπο σας.

Καλλιεργούνται στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, δυτικά της Εγκλουβής, που είναι το πιο ορεινό χωριό του νησιού. Από ευρήματα (θραύσματα προϊστορικών εργαλείων, από πυριτόλιθο κυρίως, που χρησιμοποιούνταν μέχρι τον περασμένο αιώνα ως αιχμές στα δοκάνια με τα οποία αλώνιζαν τη φακή) γνωρίζουμε ότι η φακή καλλιεργείται στο οροπέδιο από αιώνες. Φαίνεται ότι εκεί ήταν στα προϊστορικά χρόνια υδροβιότοπος που αποξηράνθηκε και υπέστη πολλαπλές αποθέσεις με τα χρόνια.

Η καλλιέργεια της φακής στα φακοχώραφα του οροπεδίου είναι μια επίμονη διαδικασία που κατά την πλειονότητα εξακολουθεί από πολλούς παραγωγούς να γίνεται με παλιές μεθόδους, από τη σπορά, τη συγκομιδή, μέχρι το αλώνισμα της. Επίσης δεν γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων και αυτό την καθιστά βιολογικό προϊόν. Η σπορά γίνεται από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτη, και όταν βλαστίσει, ξεκινά το βοτάνισμα (ξερίζωμα των ζιζανίων), που γίνεται με το χέρι. H συγκομιδή ξεκινά από τέλη Ιουνίου.

Η θρεπτική αξία του οσπρίου είναι πολύ μεγάλη καθώς αποτελεί πηγή υδατανθράκων, φυτικών πρωτεϊνών και ινών, βιταμινών και μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ασβεστίου και σιδήρου. Ο καρπός της είναι μικρός και ανομοιόμορφος, σε διάφορες αποχρώσεις από ανοιχτό κίτρινο, μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο και απαιτεί ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος.
Έχει σπάνιο γενετικό υλικό και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στη Συρία στο διεθνές κέντρο έρευνας για ξηρές περιοχές και έχει κωδικό ΙLL 293.
Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνετε στον κατάλογο του FAO. (Οργανισμός τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ).

Στις 6 Αυγούστου ανήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και παραμονές της γιορτής του Αγίου Δονάτου, γίνεται στο οροπέδιο, Γιορτή της Φακής, στα αλώνια με τα πηγάδια γύρω από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε κοντά το σημερινό εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, μικρός ναός αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ο οποίος σήμερα είναι ερειπωμένος. Μετά τη λειτουργία όταν γιόρταζε το εκκλησάκι, συνήθιζαν οι γυναίκες από την Εγκλουβή να προσφέρουν στους προσκυνητές φακές μαγειρεμένες με τον παραδοσιακό λευκαδίτικο τρόπο (*) . Αναβιώνοντας αυτή τη συνήθεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Εγκλουβής, διοργανώνει κάθε χρόνο τη Γιορτή, που δέχεται μεγάλο αριθμών επισκεπτών από όλο το νησί. Μετά τη καθιερωμένη λειτουργία, την περιφορά της εικόνας του Αγίου Δονάτου και την αρτοκλασία, προσφέρονται στους καλεσμένους, φακές, σαρδέλες, ψωμί και κρασί και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί.

(*) Η παραδοσιακή Λευκαδίτικη συνταγή για το μαγείρεμα της φακής, απαιτεί λάδι, σκόρδο και ρίγανη.”

Πηγή: http://golefkas.gr/

Προηγούμενο άρθροΗ παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νόνης Σταματέλου στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΛαϊκοδημοτική βραδιά του ΠΑΣ Σφακιωτών στα Λαζαράτα