Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ξεκαθάρισμα προβλημάτων

Ξεκαθάρισμα προβλημάτων

0
mt_gallery

Σε τάξη το Κάθισμα

 

Ξεκάθαρα πράγματα και για το Κάθισμα!

Πολλά είναι τα θέματα τα οποία καθημερινά καλείται ο νέος Δήμαρχος να χειριστεί και να επιλύσει το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε ειδή αναφέρει αρκετές φορές ότι με την νέα δημοτική αρχή η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει. Σε πολλά σημεία βλέπουμε εργάτες (αυτοί από τον άλλο πλανήτη) να επισκευάζουν τους δρόμους και τον ελλιπές φωτισμό. Σε δυο σημεία, αυτά είδα εγώ τουλάχιστον, μπαίνουν νέες κολώνες εκεί που οι παλιές είχαν καταστραφεί. Επίσης έκλεισαν τις λακκούβες  μπροστά από το super market Μαρινόπουλος και από ότι πληροφορούμαι φαίνεται να έχει έρθει το τέλος για πολλές από αυτές. Η δημοτική αστυνομία βγήκε από την αφάνεια, βάζει μια τάξη στους δρόμους, επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν στην κυκλοφορία λόγω των παράνομα παρκαρισμένων και «ξεχασμένων» οχημάτων. Πολλά έχουν γίνει, οι «χρόνιες παθήσεις» είναι όμως αυτές οι οποίες αναζητούν και απαιτούν λύση.

Χρόνιες παθήσεις….

Προβλήματα όπως η υδροδότηση του νησιού, τα προβλήματα της αποχέτευσης, η δημιουργία χώρων στάθμευσης και τα ζητήματα πολεοδόμησης είναι κάποια από αυτά τα οποία ταλαιπωρούν χρόνια τώρα τους πολίτες και για τα οποία το νέο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να βρει απαντήσεις και να τις εφαρμόσει κιόλας! Μην ξεχνάμε την διαχείριση των απορριμμάτων που συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα. Καθημερινά μου αναφέρουν πολίτες ότι η περιοχή που μένουν έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Συνεχίζουμε να πληρώνουμε μεγάλα πρόστιμα στην ΕΕ επειδή δεν έχουμε λύσει το ζήτημα, χώρια του ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε πολύτιμα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Οποιαδήποτε βιαστική και μεγάλης κλίμακας λύση όμως που θα απαιτήσει να πληρώνουν οι πολίτες τη λειτουργία της και που θα ταίριαζε σε μια μεγαλύτερη πόλη και όχι στη μικρή Λευκάδα ίσως δεν είναι η καλύτερη λύση! Προσοχή λοιπόν στις έτοιμες λύσεις που κάποια στιγμή ίσως εφαρμοσθούν «αναγκαστικά» λόγω πίεσης χρόνου Ευρωπαϊκών προστίμων και για να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Συνθήκες που δεν θα είναι ότι καλύτερο για εμάς αν δημιουργηθούν λόγω απραξίας ή έλλειψης ενδιαφέροντος για έρευνα εναλλακτικών λύσεων σε αντικατάσταση των υπαρχόντων.

Και οι Ρομά περιμένουν στην σειρά….

Ένα πρόβλημα που σύντομα θα βρει το νέο δημοτικό συμβούλιο άλλη μια φορά μπροστά του αφόρα τους Ρομά του νησιού μας, οι όποιοι έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στον παλιό σκουπιδότοπο και δεν φαίνεται να έχουν σκοπό να φύγουν από εκεί. Αντιθέτως έχουν ξεκινήσει την κατασκευή μόνιμων κατοικιών!!

«Ζητείται» λύση για το Κάθισμα

Ένα ακόμη θέμα το όποιο με το τέλος του καλοκαιριού ξεχάστηκε αλλά σύντομα θα κάνει την επανεμφάνιση του αφορά τις παραλίες του νησιού μας. Κανείς μας δεν θα ξεχάσει τις σκηνές (έχουν προταθεί και για βραβείο Oscar) οι οποίες διαδραματίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην παραλία του Καθίσματος μεταξυ πρώην δημάρχου και ιδιοκτήτων ομπρελοκαθισμάτων. Σκηνές ντροπής για όλους μας, σκηνές οι οποίες έβλαψαν την εικόνα που θέλουμε να προβάλλουμε στους τουρίστες μας, αλλά την πολύ ποιο πολύτιμη δική μας εικόνα στον ίδιο μας τον εαυτό. Σκηνές που φανέρωσαν  το πραγματικό πρόσωπο όλων όσων συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση και που αποτελούν μέρος της κοινωνίας στην οποία όλοι ανήκουμε και για την οποία έχουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Μια πρόταση από εμάς λοιπόν είναι να μπει άμεσα στην «λίστα προτεραιότητας προβλημάτων προς επίλυση» και αυτό του Καθίσματος. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια «φόρμουλα» η οποία θα ισχύσει για όλες τις παραλίες του νησιού μας. Να γνωρίζει  ο καθένας  πού θα βρίσκει ομπρέλα και πόσο θα την χρεώνεται. Ποιες παραλίες και ποιοί είναι οι δικαιούχοι να προσφέρουν την συγκεκριμένη υπηρεσία. Δεν γίνεται να έχουμε άλλο καθεστώς για τις παραλίες της ανατολικής και άλλο καθεστώς για παραλίες της δυτικής πλευράς του νησιού. Το θέμα είναι περίπλοκο, νομοθεσία όμως υπαρχει, υπουργική απόφαση υπάρχει, καθορίζει ποιο καθεστώς οφείλει να τηρήσουμε στις παραλίες μας, το ζήτημα είναι να βρεθεί κάποιος να το εφαρμόσει. Εάν δεν καταφέρουμε να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε ένα νόμο που ήδη υπαρχει πως θα μπορέσουμε σαν κοινωνία να ‘τρέξουμε’ ένα Καλλικρατικό Δήμο? Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί το ζήτημα του Καθίσματος από τον αρμόδιο υπάλληλο. Να γίνει κωδικοποίηση τοποθεσίας, να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που εάν τηρηθεί ο νόμος μάλλον θα φέρει ανατροπές, μπορει να έχει και πολιτικό κόστος το οποίο μεχρι τώρα κανείς δεν ήταν πρόθυμος να ρισκάρει. Για παράδειγμα σχετικά με τις παραλίες στην Λυγια, στην Νικιάνα μέχρι το Νυδρί ισχυεί ότι εάν το πλάτος της παράλιας είναι κατω από 6 μέτρα δεν μπορει να γίνεται χρέωση. Μεχρι και πέρσι αυτό δεν τηρήθηκε πουθενά. Αναμένουμε πως θα το χειριστεί αυτό το ζήτημα η νέα δημοτική μας αρχη.

Τελευταία είδηση.

Σχετικά με την παραλία του Καθίσματος έχουν προκηρυχτεί 3 θέσεις για ναυαγοσώστες. Και πέρσι θυμάμαι είχαν προκηρύχνει αλλά κάνεις δεν ανταποκρίθηκε. Εύχομαι φέτος να βρεθεί μια λύση και για αυτό το πρόβλημα, κάνεις μας δεν έχει ξεχάσει τους ανθρώπους που πνίγηκαν πέρσι στα νερά του Καθίσματος…..

Κατερίνα Μεσσήνη

 

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1    

 

 

Προηγούμενο άρθροO Sean Connery απαγγέλει Καβάφη
Επόμενο άρθροΕπιστολή Καλούδη