Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Εμφύλιος πόλεμος» για το νερό στο Μεγανήσι

«Εμφύλιος πόλεμος» για το νερό στο Μεγανήσι

0
vafkeri-meganisi

vafkeri-meganisi

Αντιδρούν οι κάτοικοι Βαυκερής, Νυδριού και Ελλομένου και ζητούν καταγγελία της σύμβασης.

Αναδημοσίευση από το Meganisi News | Πρώτη δημοσίευση 20/8/12 [εδώ].

Αγανακτισμένοι φέρονται να είναι είναι οι κάτοικοι του Νυδριού και της Βαυκερής που ποτίζουν τους κήπους τους και τα δέντρα τους από τη γεώτρηση στο Κολώνι.

Είναι γνωστό ότι το Μεγανήσι καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό από τη γεώτρηση στο Κολώνι (1981) σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση ανάμεσα στην τότε κοινότητα Βαυκερής και των τριών κοινοτήτων του Μεγανησίου και προβλέπεται το Μεγανήσι να παίρνει νερό τέσσερις ώρες το 24ωρο, τουλάχιστον μέχρι τη συνένωση των κοινοτήτων, όπως συνέβη με το πρόγραμμα «Καποδίστριας». Η δε τιμή του τότε καθορίστηκε στις 8 δραχμές ανά κυβικό, ενώ δεν υπάρχει υδρομετρητής.

Το 2012 το θέμα ήρθε με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Βαυκερής στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν η τοποθέτηση υδρομετρητή αλλά και η αναπροσαρμογή της τιμής του νερού στα 17 λεπτά ανά κυβικό (άρθρο 4), δηλ. 725% πάνω (για να καταλαβαινόμαστε περίπου στις 58 δραχμές από 8 δραχμές που ήταν).

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας στις 23/7/2012 που είχε ως 17ο θέμα και την «Απόφαση Δ.Σ. για έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μεγανησίου που αφορά στην υδροδότησή του», στην προτεινόμενη νέα σύμβαση δεν υπήρχε ο περιορισμός των τεσσάρων ωρών το 24ωρο για την παροχή νερού στο Μεγανήσι.

Ακόμη

(α) στο άρθρο 2 παρ. 1 αναφερόταν «Ολόκληρη η ποσότητα που αντλείται από τη γεώτρηση στη θέση «Κολώνι» οδηγείται στην υπάρχουσα δεξαμενή ιδιοκτησίας δήμου Μεγανησίου» και

(β) στην παρ.2 «Από τη δεξαμενή ένας αγωγός υδροδοτεί το Μεγανήσι, ενώ έτερος αγωγός καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες των δημοτών της τοπικής κοινότητας Βαυκερής», όπως συμβαίνει σήμερα και, σύμφωνα με τους κατοίκους, δημιουργεί το πρόβλημα, πόσο μάλλον κατά τις περιόδους αιχμής. Όμως, το θέμα δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναβλήθηκε προκειμένου να συνεδριάσει η τριμελής επιτροπή για την επικαιροποίηση της σύμβασης.

Στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και το συνολικό της ηλεκτροδότησης στο “Κολώνι” αναλαμβάνει πλήρως ο δήμος Μεγανησίου, το οποίο θα αφαιρείται (λογικό είναι) από το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ο δήμος Μεγανησίου για την παροχή του σε νερό που προτείνεται σε 17 λεπτά το κυβικό (βλέπε παραπάνω), πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι τα έξοδα θα υπερβαίνουν το ποσό καταβολής από τον δήμο Μεγανησίου που μεταφράζονται σε έσοδα για τον δήμο Λευκάδας.

Οι κάτοικοι του Νυδριού, της Βαυκερής και του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελλομένου προτείνουν –μάλιστα συλλέγουν υπογραφές – να υδρεύεται το Μεγανήσι από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Ύδρευσης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος διαχειρίζεται το νερό που έρχεται από τον ποταμό Λούρο, αφού ο δήμος Μεγανησίου ανήκει σε αυτόν και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας να ακυρώσει τη σύμβαση, κάνοντας μάλιστα λόγο και για αθέτηση της πληρωμής από το δήμο Μεγανησίου για την ποσότητα του νερού που το νησί λαμβάνει.


 

Το κείμενο κατοίκων Νυδριού, Βαυκερής και Ελλομένου προς το Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας για την υδροδότηση του Μεγανησίου & την ακύρωση της σύμβασης

Αναδημοσίευση από το Meganisi News | Πρώτη δημοσίευση 20/8/12 [εδώ].

Οι υπογεγραμμένοι κάτοικοι των περιοχών Νυδριού και Βαυκερής του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελλομένου σχετικά με την υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου για την διαχείριση του νερού της γεώτρησης στην περιοχή «Κολώνι» Βαυκερής ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε τις παρακάτω απόψεις, τις οποίες παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας να λάβει σοβαρά υπόψη στη λήψη απόφασής του.

– Με δεδομένο ότι η γεώτρηση αυτή εξυπηρετεί εκτός από τις ανάγκες του Δήμου Μεγανησίου και τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου του Νυδριού γεγονός σημαντικό για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής.

– Με δεδομένο ότι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Ύδρευσης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος διαχειρίζεται το νερό από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου έχει την υποχρέωση κάλυψης των αναγκών των μελών του μεταξύ των οποίων είναι και ο δήμος Μεγανησίου.

– Με δεδομένο ότι δεν απαιτούνται νέες υποδομές για την εν λόγω υδροδότηση.

– Με δεδομένο ότι τελευταία ο Δήμος Μεγανησίου προέβη σε αυθαίρετες παρεμβάσεις στη λειτουργία της γεώτρησης που είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα τα οποία σχεδόν ακυρώνουν το βασικό σκοπό για τον οποίο η πρώην κοινότητα Βαυκερής άνοιξε τη συγκεκριμένη γεώτρηση, αυτόν της άρδευσης δηλαδή.

– Με δεδομένο ότι οι όροι της σύμβασης η οποία υπογράφηκε τη δεκαετία του 1980 μεταξύ της τότε κοινότητας Βαυκερής και του τότε συνδέσμου των κοινοτήτων Μεγανησίου και σε ότι αφορά τον περιορισμό της ποσότητας του νερού που το Μεγανήσι παίρνει (τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο) αλλά και την πληρωμή της ποσότητας αυτής, δεν τηρείτε από πλευράς του Δήμου Μεγανησίου.

– Με δεδομένο τέλος ότι δεν είναι δυνατόν να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια ενός άλλου δήμου η διαχείριση της γεώτρησης που καλύπτει ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Λευκάδας.

ΖΗΤΑΜΕ

Ο ενιαίος Δήμος Λευκάδας να ακυρώσει την παραπάνω σύμβαση και να αναλάβει τη διαχείριση της γεώτρησης στο «Κολώνι» για την άρδευση του κάμπου του Νυδριού, θέτοντας όρους και κανόνες ώστε να μην γίνεται σπατάλη του πολύτιμου αυτού αγαθού. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανάγκες σε άλλες περιοχές του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελλομένου αυτές κατά το δυνατόν να καλύπτονται από την παραπάνω γεώτρηση.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε νέα σύμβαση, όσο ικανοποιητική και αν είναι, θα δημιουργεί συνεχή προβλήματα αφού, όπως είναι φυσικό το έτερο μέρος ο Δήμος Μεγανησίου θα φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών του σε βάρος αυτών των δικών μας δημοτών και με δεδομένο βεβαίως ότι μπορεί απρόσκοπτα να καλύπτει τις ανάγκες του από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Ύδρευσης.

Ακολουθούν υπογραφές

Προηγούμενο άρθρο38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή
Επόμενο άρθροΣυλλήψεις μη νόμιμων αλλοδαπών από την Αστυνομία