Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πετρέλαιο στο Ιόνιο πέλαγος ?

Πετρέλαιο στο Ιόνιο πέλαγος ?

0
petrelaio

Το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου που έχει βρεθεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο βρίσκεται στον Πατραϊκό Κόλπο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”.

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση εμπιστευτικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή που εκτείνεται από τον Πατραϊκό Κόλπο ως το Ιόνιο Πέλαγος (Κεφαλλονιά, Ιθάκη Λευκάδα).

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εν λόγω θαλάσσια περιοχή “κρύβει” κοιτάσματα που φτάνουν τα 200 εκατομμύρια βαρέλια.
Ενδεικτικό του μεγέθους είναι ότι ο Πρίνος στην Καβάλα έχει δώσει στα 25 χρόνια λειτουργίας του 125 εκατομμύρια βαρέλια.
Η πιθανότητα ανακάλυψης και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος είναι 11%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό δεδομένου πως το ιδανικό είναι 20%.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ίδιο έγγραφο χαρτογραφεί και το κοίτασμα του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μεγέθους μεταξύ 9 και 27 εκατομμυρίων βαρελιών, με μέση πιθανότητα ανακάλυψης 11%.
Παλιότερες γεωτρήσεις στην περιοχή είχαν υπολογίσει ποσότητα μεταξύ δύο και τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών, χωρίς ωστόσο το γεωτρύπανο να φτάσει σε βάθος μεγαλύτερο των 2320 μέτρων. Τα κοιτάσματα εκτιμάται ότι βρίσκονται σε βάθος πέραν των 3500 μέτρων.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα κοιτάσματα που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο -πέραν των προαναφερθέντων, εκείνο στην Ήπειρο και της Λεκάνης του Ηροδότου, νότια και ανατολικά της Κρήτης ως τη Βόρειο Αφρική και το Καστελόριζο αντίστοιχα- είναι ικανά να καλύψουν ως το ένα τρίτο των

econews – http://www.econews.gr

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη
Επόμενο άρθροΑπάντηση του κ. Κώστα Δρακονταειδή