Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ξεκινούν από αύριο οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Ξεκινούν από αύριο οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

0
petrelaio

petrelaio

Στην Πάτρα το νορβηγικό πλοίο “Nordic Explorer”.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η ξενάγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ευάγγελου Λιβιεράτου και του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, στο νορβηγικό πλοίο “Nordic Explorer”, που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Πάτρας προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή από το Ιόνιο μέχρι τη νότια της Κρήτης.

Από την πλευρά της Νορβηγικής Εταιρίας P.G.S. που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει τις έρευνες, ο υπεύθυνος Τζέιμσον Ρόμπιρσον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Πατραϊκός κόλπος “κρύβει” σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων».

O Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Λιβιεράτος τόνισε πως: «Είναι μια σημαντική μέρα γιατί, στο κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, έρχεται μια αισιόδοξη νότα ότι η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να προγραμματίζει, μπορεί με ήπιους τόνους, χωρίς κραυγές, φωνές και φαντασιώσεις, να στήνει μεγάλα προγράμματα, και να τα φέρνει σε πέρας», επισήμανε .

Εκτιμάται ότι χρονικά οι έρευνες θα διαρκέσουν 4 μήνες περίπου ενώ τα έσοδα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να αγγίξουν τα 150δις ευρώ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να ξεπεράσουν.

Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος, κατέπλευσε στο παλιό λιμάνι της Πάτρας προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει κοντά στο σταθμό επιβατών, στο ύψος του Αγίου Διονυσίου.

Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα, τόσο για τη χώρα, όσο και συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

pic6

Πηγή: newsplus

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΑΟ Καρυάς- ΠΑΣ Μεγανησίου 4-1