Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Video Art Festival 2010, στην Λευκάδα

Video Art Festival 2010, στην Λευκάδα

0

http://mylefkada.fatcow.com/2010/June/2_black.png

Μια σημαντική ευκαιρία θα έχουν οι μαθητές της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης φέτος το καλοκαίρι.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Animation Workshop (εργαστήριο δημιουργίας animation) παιδιών ηλικίας 7 – 9 ετών, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival 2010, στην Λευκάδα

Παρασκευή 23 Ιουλίου | Σάββατο 24 Ιουλίου

Η 6η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων “Athens Video Art Festival 2010”, περιοδεύοντας στην Ελληνική περιφέρεια με την συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς παρουσιάζεται για πρώτη φορά 23 – 24 Ιουλίου στην Λευκάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδας, που εκπροσωπεί την χώρα μας διεθνώς, αφιερωμένο στον ψηφιακό πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις των πλέον πρωτοποριακών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης. 

Η παρουσίαση του γεγονότος εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Λευκάδας για το καλοκαίρι του 2010, στοχεύοντας στην ανάδειξη, εξέλιξη και εξάπλωση του σύγχρονου πολιτισμού και την επικοινωνία των ψηφιακών τεχνών μακριά από τα αστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της απήχησης, της δυναμικής, αλλά και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του περιεχομένου και των δράσεων του Φεστιβάλ,  θα υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί workshop (animation), στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά Α βάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα ηλικίας (7 – 9 ετών), φτιάχνοντας την πρώτη animation δημιουργία τους.

Με αυτό το workshop οι μαθητές της Λευκάδας, θα «ταξιδέψουν» μαζί με έμπειρους animators από την βασική αρχή της δημιουργίας του σχεδίου έως τη σύνθεση της κίνησης.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον Ψηφιακό Πολιτισμό μέσα από την άμεση επαφή τους με ψηφιακές μορφές τέχνης, όπως το Animation.

Θέλοντας να δώσουμε μια επιπλέον έμφαση σε θέματα οικολογίας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης,τα σκίτσα των workshop θα παρουσιάζουν και αυτά με την σειρά τους έναν οικολογικό χαρακτήρα απόλυτα εναρμονισμένο με τη φετινή θεματική ενότητα «Feel Free To Feel Green».

Το συγκεκριμένο animation workshop θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημαρχείου την Παρασκευή 23 Ιουλίου και ώρα 11:00 – 12:00, και το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 18:00 – 19:00. Το μέγιστο των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν είναι 25 παιδιά ανά τμήμα.

Αναλυτικότερα,

Τίτλος Workshop: «ΖΩΝΤΑΝΕΥΩ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ»

Οι μαθητές της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα οι μαθητές ηλικίας 7 – 9 ετών,  θα συμμετάσχουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για τις μαθησιακές ανάγκες  και την ηλικία τους animation workshop διάρκειας 45’ λεπτών.

Θα ξεκινήσουμε το workshop προβάλλοντας σε παιδιά διάφορα είδη κινουμένου σχεδίου. Στην συνέχεια θα γίνει μια επίδειξη πώς φτιάχνονται τα κινούμενα σχέδια
χρησιμοποιώντας σκίτσα, το ένα μετά το άλλο, ώστε η διαδικασία να γίνει κατανοητή.

Με την βοήθεια digital tablets σε υπολογιστή θα σχεδιαστούν πάνω σε μια κενή σελίδα κάποια σκίτσα. Μετά, σε μια καινούρια κενή σελίδα θα σχεδιάσουμε ένα δεύτερο σκίτσο, μετά ένα τρίτο κ.λ.π. Μετά από καμιά δεκαριά σχέδια θα πατήσουμε PLAY και ξαφνικά τα σκίτσα θα ζωντανέψουν. Έτσι θα δούμε για παράδειγμα στην οθόνη ένα ψάρι να πηδάει έξω από το νερό και να ξαναμπαίνει μέσα, προκαλώντας τεράστιο κύμα. (SPLAAASH!!!!)

Με αυτό τον τρόπο θα αποκαλύψουμε το μυστικό της κινούμενης εικόνας στα παιδιά. Στην συνέχεια τα παιδιά θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο σε φύλλα χαρτιού. Θα πρέπει να σχεδιάσουν σκίτσα το ένα μετά το άλλο. Μόνο που αντί να είναι στον υπολογιστή και να πατήσουν PLAY θα πάρουν στα χέρια τους τις σελίδες και θα τις γυρίσουν πολύ γρήγορα.

Έτσι θα δημιουργήσουν το δικό τους κινούμενο σχέδιο.

Το κινούμενο σχέδιο αποτελεί την πιο προσφιλή προσλαμβάνουσα των παιδιών αυτής της ηλικίας αλλά και μια από τις πιο παλιές αλλά και πιο ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικά μορφές ψηφιακής τέχνης.
Οι ψηφιακές τέχνες είναι εξ ορισμού συνυφασμένες με ένα ακαδημαϊκό και ερευνητικό περιβάλλον, το οποίο και οδήγησε στην «γέννηση» και εξέλιξή τους.
Σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που μέσα από ένα αναβαθμισμένο σύστημα Παιδείας σμιλεύεται και μαθαίνει να ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις των καιρών, αλλά και να τις χρησιμοποιεί με έναν εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο, τόσο για την επικοινωνία με τους άλλους, όσο και για ανάπτυξη σε προσωπικό επίπεδο.

Επιμέλεια workshop Oval Image (Πέτρος Παπαδόπουλος – Ζίνα Παπαδοπούλου)
 

Athens Video Art Festival 2010 Showreel from Happy Artists on Vimeo.

Προηγούμενο άρθρο2η Έκθεση Τουριστικών Προορισμών
Επόμενο άρθροΟ Εραστής της θάλασσας