Αρχική Ειδήσεις Επιστολή επαγγ. Τσουκαλάδων στο Δημοτικό Συμβούλιο: Ως πότε θα είμαστε το αποπαίδι...

Επιστολή επαγγ. Τσουκαλάδων στο Δημοτικό Συμβούλιο: Ως πότε θα είμαστε το αποπαίδι του Δήμου;

0

Το ζήτημα ύδρευσης των Τσουκαλάδων συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16-08-2017 καθώς σε αυτό διαβάστηκε επιστολή επαγγελματιών την οποία και ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Γκογκάκης.

Η επιστολή αναφέρει:
Στην σημερινή σας συνεδρίαση και με τους αριθμούς 3-4 θέματα, υπάρχει εισήγηση στην δημοτική αρχή προς το σώμα, για αποδοχή ένταξης κάποιων περιοχών του δήμου μας, σε έργα βελτίωσης της ύδρευσης που παρείχατε και είναι και υποχρέωση της πολιτείας.
Ασφαλώς και γνωρίζετε το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωρίο μας, πρόβλημα που φέτος είναι ιδιαίτερα οξυμένο από τις αρχές του Ιούνη.
Δυο φορές το τοπικό συμβούλιο Τσουκαλάδων, με παρέμβαση του πρόεδρου κοινοποίησε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο και αντιπροσωπεία των κατοίκων του χωριού, συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου και παρά τις προσπάθειες και υποσχέσεις για βελτίωση της παροχής νερού το πρόβλημα παραμένει και με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου γίνεται μεγαλύτερο.
Η διακοπή υδροδότησης τις νυχτερινές ώρες δεν είναι λύση.
Πέστε μας που αλλού εφαρμόζεται και αν στις περιοχές θα προτείνετε για έργα στην ύδρευση, αντιμετωπίζουν τόσο οξύ πρόβλημα.
Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής όπως το χωριό μας, είναι επιθυμητή στην τοπική και κεντρική εξουσία, αυτή όμως η ανάπτυξη κοντεύει να γίνει κατάρα για εμάς τους επαγγελματίες και τους απλούς κατοίκους του χωριού.
Ισότητα και ισονομία για όλους και όχι επιλεκτικά διακηρύσσει το σύνταγμα μας.
Φαίνεται όμως πως αυτό δεν ισχύει για μας. Τα ρολόγια μετρούν αέρα και οι περισσότερες δεξαμενές γεμίζουν με νερό που κουβαλάμε με βυτία.
Ρωτάμε λοιπόν ευθέως την δημοτική αρχή και τις παρατάξεις που συγκροτούν το δημοτικό συμβούλιο, τι μέτρα άμεσα πρόκειται να πάρετε; Γιατί υπάρχει το πρόβλημα μόνο στο χωριό μας; Μέχρι πότε θα κλείνουμε την δεξαμενή την νύχτα για να έχουν νερό κάποιες περιοχές του χωριού για λίγες ώρες;
Μονίμως η δικαιολογία δεν υπάρχουν κονδύλια διαψεύδεται, αφού τώρα βρήκαμε 384.000 ευρώ για τον Κάλαμο-Καστό και 484.000 ευρώ για την κατάσταση κεντρικών αγωγών ύδρευσης στην οδό αναπαύσεως, περιοχής Αγίας Μαρίνας-Ιωάννη.
Δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα των εν λόγω έργων, αλλά ένα ολόκληρο χωριό αγνοείται παντελώς.
Γιατί το δημοτικό συμβούλιο θα συναινέσει στα παραπάνω έργα και θα αγνοήσει τελείως την αναγκαιότητα βελτίωσης της ύδρευσης στο χωριό μας;
Οι Τσουκαλάδες μέχρι πότε θα είναι ο φτωχός συγγενής ή το αποπαίδι του Δήμου;

Τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Κώστα Σέρβου

Με αφορμή την επιστολή των επαγγελματιών τουρισμού στους Τσουκαλάδες και την έλλειψη νερού τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας Κώστας Σέρβος.

Ο κύριος Σέρβος απαντώντας στο ερώτημα αν η Λευκάδα έχει νερό ή όχι, αν έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό ή όχι στην Λευκάδα με αφορμή την επισκευή βλάβης από συνεργάτες του συνδέσμου ύδρευσης και αναφορές του δημοτικού συμβούλου κ. Γληγόρη στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας του μάλιστα να επανορθώσει.

Επίσης αναφέρθηκε και στην συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Κώστα Αραβανή στον Prisma 91,6 και τον ισχυρισμό του ότι η Λευκάδα δεν έχει νερό ακόμα και στον αστικό ιστό της πόλης, ζητώντας να αναφέρει κάποιος που δεν έχει νερό στο σπίτι του.

«Είναι άλλο κάποιες φορές κάποιες περιοχές να μην έχουν περιοδικά και άλλο να λέμε ότι όλο το νησί δεν έχει νερό», ανέφερε.

Επίσης αναφέρθηκε και στην απάντηση ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας για την έλλειψη νερού, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη.

Ο ίδιος θύμισε ότι σε περιοχές που διαχρονικά είχαμε προβλήματα φέτος δεν υπάρχουν, όπως είναι η Απόλπαινα, το Φρύνι με εξαίρεση τις ημέρες που δεν υπήρχε η γεώτρηση, στην Κατούνα τα προβλήματα είναι ελάχιστα, καθώς σε Κάβαλο, Νικιάνα, Δρυμώνα, Αθάνι, Πόρος, καθώς και η πόλη της Λευκάδας με ικανή παροχή και πίεση.

Οι βλάβες είναι αναπόφευκτες ωστόσο, καθώς υπήρξε βλάβη σε κεντρικό αγωγό και έμεινε ο Σύβρος για τέσσερις μέρες χωρίς νερό.

Για τους Τσουκαλάδες ο κύριος Σέρβος είπε ότι από το 1990 μέχρι τώρα έχουν δοθεί 360 οικοδομικές άδειες, άρα λοιπόν οι ανάγκες από ότι είχε προγραμματιστεί έχουν αυξηθεί κατά πολύ, καθώς σήμερα οι Τσουκαλάδες παίρνουν νερό 30 κυβικά την ώρα, που σημαίνει ότι οι αντλίες δίνουν νερό 20 ώρες το 24ωρο.

Αν θεωρήσουμε ότι το κάθε άτομο έχει μέση κατανάλωση 200  λίτρα την μέρα, αυτά τα 600 κυβικά είναι για 3.000 ανθρώπους για λελογισμένη χρήση.

Ωστόσο η απαιτήσεις του χωριού είναι παραπάνω από 600 κυβικά την ημέρα που δίνουμε μέσω αντλιών και υφιστάμενου δικτύου.

Την ώρα που οι εισροές είναι 32 κυβικά την ώρα έπειτα από μέτρηση διαπιστώθηκε ότι οι απαιτήσεις ήταν 45 κυβικά την ώρα και αυτό κάπως ισορροπείται με το κλείσιμο της δεξαμενής τις έξι νυχτερινές ώρες.

Για αυτό και κλείνει η δεξαμενή, ωστόσο και αυτό το μέτρο δεν φτάνει, ενώ με παρέμβαση η δημοτική αρχή έκοψε δυο παράνομες παροχές, που ήταν σημαντικές και όχι απλές.

Ο δήμος σκέφτεται να κάνει άμεσες παρεμβάσεις σε λίγο καιρό, καθώς σε συνδυασμό με το κλείσιμο της δεξαμενής η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Επίσης θα γίνουν παρεμβάσεις και στο αντλιοστάσιο και στον αγωγό, καθώς άμεσα θα γίνει μελέτη για αντικατάσταση τμήματος ή ολόκληρου του αγωγού, καθώς και να ζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς η το ένα γίνει ή το άλλο δεν θα φτάνει καθώς οι απαιτήσεις ανεβαίνουν καθημερινά.

Όσον αφορά το του υποθαλάσσιου του Καλάμου, είπε ότι είναι ένα υπερ-ώριμο έργο που έχει συζητηθεί από παλιά, έχουν παρθεί αποφάσεις και θα γίνει προσπάθεια να γίνουν και τα δυο.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΕπτανησιακή Συνομοσπονδία: Μήνυμα συμπαράστασης στην Κεφαλονιά
Επόμενο άρθροΤον Λετονό γίγαντα Davis Rozitis απέκτησε η Δόξα Λευκάδας