Αρχική Top Stories Ερώτηση του Βουλευτή Γιώργου Αμυρά για τον ΧΑΔΑ Λευκάδας

Ερώτηση του Βουλευτή Γιώργου Αμυρά για τον ΧΑΔΑ Λευκάδας

0

to-potami

Γιώργος Αμυράς

Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αθήνα, 17.10.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τι γίνεται με την ανεξέλεγκτη χωματερή της Λευκάδας;»

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάποιος που επισκέπτεται τη Λευκάδα είναι μία ανεξέλεγκτη χωματερή ακριβώς δίπλα από την είσοδο του λιμανιού και τη μαρίνα του νησιού. Τους λόγους που παραμένει σε λειτουργία ο συγκεκριμένος Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) ζητά να μάθει με ερώτηση του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Η περιοχή του ΧΑΔΑ βρίσκεται στις παλιές Αλυκές Λευκάδας, μία παραθαλάσσια περιοχή η οποία είναι ενταγμένη και στο δίκτυο Natura 2000. Ο κ. Αμυράς τονίζει στην ερώτησή του πως η κατά διαστήματα επιχωμάτωση των θαμμένων σκουπιδιών αποτελεί πρόχειρη και ανεπαρκής λύση μπροστά στο πρόβλημα της υποβάθμισης του φυσικού τοπίου και στον κίνδυνο για την υγεία τον πολιτών τόσο από την ίδια τη χωματερή όσο και από τις συχνές πυρκαγιές που ξεσπούν στο νησί εξαιτίας της.

Η Λευκάδα, ένα πανέμορφο νησί με σπουδαία ιστορία και πλούσια φυσικά αποθέματα, αδικείται από αυτήν την εικόνα που υποβαθμίζει και τις τουριστικές της δυνατότητες. Ο κ. Αμυράς ρωτά τους Υπουργούς ποιος σχεδιασμός υπάρχει στη διαχείριση των σκουπιδιών του νησιού και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  • Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

 

 

Θέμα: Το χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης χωματερής στη Λευκάδα.

Κύριοι Υπουργοί,

στις παλιές Αλυκές Λευκάδας, μία παραθαλάσσια περιοχή, η οποία είναι ενταγμένη και στο δίκτυο Natura 2000, υπάρχει εδώ και χρόνια ως «ανοικτή πληγή» μια ανεξέλεγκτη χωματερή. Η εν λόγω χωματερή βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την μαρίνα της Λευκάδας και σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και σχολικά συγκροτήματα της πόλης δημιουργώντας προβλήματα περιβαλλοντικά και δημόσιας υγείας και δίνοντας μία κάκιστη εικόνα στην είσοδο του νησιού.

Η ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων αλλά και οι συχνές πυρκαγιές που ξεσπούν στην περιοχή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη χωματερή. Η πρόχειρη και ανεπαρκής λύση που δίνεται μέχρι στιγμής από τους αρμόδιους φορείς σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους και το περιβάλλον είναι η κατά διαστήματα απλή επιχωμάτωση των θαμμένων σκουπιδιών.

Είναι κοινή παραδοχή όλων μας αλλά πρωτίστως των κατοίκων ότι θα πρέπει να δοθεί επιτέλους μία οριστική λύση σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των πολιτών και την υποβάθμιση του φυσικού τοπίου ενός νησιού που συμβάλει τόσο σημαντικά στον τουρισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  • Για ποιους λόγους παραμένει αυτή η τουλάχιστον προβληματική κατάσταση στη συγκεκριμένη ΧΑΔΑ της Λευκάδας;
  • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί η συγκεκριμένη ΧΑΔΑ στη Λευκάδα και πότε θα εκλείψουν οριστικά;
  • Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για τη διαχείριση των σκουπιδιών του νησιού και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Αθήνα, 17.10.2016        Ο Ερωτών Βουλευτής
                                  Γιώργος Αμυράς, Β΄ Αθήνας

Προηγούμενο άρθροΗ δημοτική διαδικτυακή πύλη του Δήμου δεν είναι προσωρινά προσβάσιμη
Επόμενο άρθροΕμφάνιση του Απόλλωνα Καρυάς στην 8η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην Ροδαυγή Άρτας