Αρχική Top Stories Μια υπέροχη εξόρμηση με τον ΕΟΣ Πρέβεζας στην Ευρυτανία

Μια υπέροχη εξόρμηση με τον ΕΟΣ Πρέβεζας στην Ευρυτανία

0

Συνεπείς στο ραντεβού μας με τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Δεκεμβρίου 2017 βρεθήκαμε στην Ευρυτανία.

Το όμορφο χωριό του Προυσού μας υποδέχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Ακολουθώντας το πρόγραμμα ανεβήκαμε μέσω μιας σύντομης διαδρομής στη Μαύρη Σπηλιά, η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής.

Κατόπιν, μας υποδέχτηκε το πολυβραβευμένο Αλλαντοποιείο “Στρεμμένου”, μια τοπική επιχείρηση που άρχισε να λειτουργεί το 1992 και είναι η μοναδική μονάδα στην Ελλάδα που παράγει προϊόντα φυσικής ωρίμανσης, δίχως να γίνεται πρόσμιξη συντηρητικών. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι εμπλουτισμένα με φυσικά αρώματα και συνταγές που τα κάνουν περιζήτητα εντός και εκτός Ελλάδος. Στη μονάδα παράγονται εξαιρετικά αλλαντικά όπως προσούτο, σαλάμι αέρος, μπέικον καπνιστό, χοιρομέρι, λουκάνικα.

Τελευταία στάση της πρώτης ημέρας η εντυπωσιακή Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας, το προσκύνημα της θαυματουργής εικόνας και η επίσκεψη στο μουσείο που βρίσκεται στο μοναστήρι. Η εικόνα της Παναγίας κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).

Τα μέλη του ΕΟΣ Πρέβεζας διανυκτέρευσαν στο χωριό “Προυσός” και νωρίς το πρωί της Κυριακής έφτασαν στο χωριό “Τόρνος” όπου χωρίστηκαν σε δυο ομάδες με διαφορετικές διαδρομές. Η μεγάλη ομάδα ακολούθησε ανηφορική πολύωρη διαδρομή με στόχο την κορυφή “Τριανταφυλλιά” στα 1.817 m, όπου είχε πέσει και φρέσκο χιόνι από την προηγούμενη νύχτα.

 

Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ειδυλλιακές διαδρομές εντός του χωριού “Τόρνος” με καταρράκτες και ποτάμια και με μεγαλύτερο αξιοθέατο το “Μικρό Πανταβρέχει”.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους κατοίκους του Τόρνου για την φιλοξενία τους και την καλοσύνη τους. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το πόσο αγαπούν τον τόπο τους και πώς αναδεικνύουν τις ομορφιές του.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Παναγιώτη Παλαίο που μας καθοδήγησε στην ανεύρεση των μονοπατιών που τόσο λεπτομερώς έχει σηματοδοτήσει και που μας άνοιξε το λαογραφικό μουσείο του συλλόγου που φιλοξενείται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού.

Φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου, Βαγγέλης Τόκας.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Νίκου Δουβίτσα για τον αγώνα με τον Πρωτέα Βούλας
Επόμενο άρθροΠέφτουν τα πρώτα χιόνια στην ορεινή Λευκάδα!