Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας: Σημαντικές αρρυθμίες στην εκτέλεση του έργου

Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας: Σημαντικές αρρυθμίες στην εκτέλεση του έργου

0
pasok

pasok

Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας.

Κλιμάκιο την Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε πρόσφατα το εργοτάξιο ανέγερσης του νέου νοσοκομείου και είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο μηχανικό του έργου, κ. Λουκά Ηλιαδάκη. Πρόκειται για μια εγκατάσταση με συνολική επιφάνεια κτιρίου 15.783m2, αποτελούμενο από τέσσερα επίπεδα και με συνολική δυναμικότητα 123 κλίνες.

Η δημοπράτηση του νέου Νοσοκομείου της Λευκάδας προϋπολογισμού 36.000.000 ευρώ, εγκρίθηκε επί θητείας στο Υπουργείο Υγείας του Ανδρέα Λοβέρδου και με την μέριμνα του τότε βουλευτή Λευκάδας, Σπύρου Μαργέλη, με την υπ’αριθμ. 1049/22-06-2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσου  Αποστολόπουλου. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε σε κοινοπραξία με την εταιρεία ΙΜΕΚ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομείο προβλέπεται να στεγάσει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εξωτερικά Ιατρεία, Παθολογικές Μονάδες, Χειρουργείο, Μαιευτική, Μονάδα Ψυχιατρικού Τομέα, Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας κ.ά. Επίσης, στη σχετική μελέτη περιλαμβάνονται εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ανεξάρτητου κτιρίου Ε.Κ.Α.Β., δύο θυρωρεία, συνεργείο επισκευής ασθενοφόρων και παρεκκλήσι.

Από την αναλυτική ενημέρωση που μας έγινε, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

    • Η υλοποίηση του έργου φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση. Αν λάβουμε υπόψη την απαίτηση παράδοσης του έργου 48 μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες.

  • Βασική προϋπόθεση για την παράδοση του έργου, είναι να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως όλες οι απαραίτητες υποδομές, ώστε να διεξαχθούν με επιτυχία οι προβλεπόμενες δοκιμές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατασκευής της αποχέτευσης του Νοσοκομείου στο πίσω μέρος του εργοταξίου, διαδικασία που έχει “κολλήσει”’, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.  

  • Ενώ οι οικοδομικές, μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, καθώς και η προμήθεια – εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού έχουν προχωρήσει, ελάχιστα έχουν γίνει σε σχέση με τη στελέχωση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας.

Θυμίζουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την Πρωταπριλιά του 2015, πως θα «διορίσει» άμεσα 4.500 μόνιμους υπάλληλους στην Υγεία. Η αλήθεια βέβαια είναι, πως το 2015 δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη στο ΕΣΥ. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, υποσχέθηκε εκ’ νέου 10.000 προσλήψεις.

Αν τελικά κάποιες από αυτές πραγματοποιηθούν, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • 985 από αυτές αφορούν εγκεκριμένες από το 2014 θέσεις που δεν έχουν γίνει ακόμα.
  • 2.500 αφορούν θέσεις που ενέκριναν τον Αύγουστο του 2015 και προκηρύσσουν με ένα χρόνο καθυστέρηση.
  • 760 αφορούν Γιατρούς και προκηρύσσονται με 2 χρόνια καθυστέρηση.
  • Οι προσλήψεις που προβλέπεται να γίνουν μέσω ΟΑΕΔ, περίπου  5.000, έχουν καθυστερήσει 2 χρόνια και όταν γίνουν, θα αφορούν προσωπικό με καθαρές αποδοχές κάτω των 400 ευρώ. Προσωπικό, που δεν μπορεί να προσφέρει σε κρίσιμες θέσεις, δεν μπορεί να κάνει βάρδιες ή να καλύψει εφημερίες, άρα και να ανακουφίσει το σύστημα εκεί που πραγματικά πονάει.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν αξιοποίησε την προκήρυξη του 2014, δεν έχει διορίσει κανένα μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, τις είδη από καιρό προγραμματισμένες προσλήψεις, παρουσιάζοντάς αυτές ως νέες. Δυστυχώς όμως αυτά τα ψέματα έχουν δραματικές συνέπειες στο σύστημα:

(Α) Η απουσία γιατρών και προσωπικού οδήγησε σε κλειστές ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων.

(B) Η ραγδαία μείωση του προσωπικού και η έλλειψη υλικών – αναλωσίμων, οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις καθημερινά, παρά τις φιλότιμες, τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών και  των εργαζομένων σε αυτά.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα, πως με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και με Υπουργό Υγείας τον κ. Κουρουμπλή, ο κ. Βαρουφάκης δεν εκταμίευσε τα 11 δις ευρώ που ήταν διαθέσιμα από το ΤΧΣ, με αποτέλεσμα η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγκαστεί να πάρει τα αποθεματικά των ταμείων, για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις. Μαζί με τα αποθεματικά εξαφανίστηκαν και οι πιστώσεις που είχαν προβλεφθεί για τις 4.500 θέσεις εργασίας στην Υγεία. Αυτά τα χρήματα ακόμη δεν έχουν επιστραφεί.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Πολάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκάδα, εξήγγειλε κι αυτός προσλήψεις. Δήλωσε, πως με την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου, η δημόσια υγεία στο νησί, πραγματικά περνάει σε ένα άλλο επίπεδο. Μόνο που δεν μας εξήγησε ακριβώς, πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι προσλήψεις, αλλά και από πού θα καλυφθεί το συνολικά αυξημένο λειτουργικό κόστος του νέου νοσοκομείου.  

Η επισήμανση του κ. Υπουργού ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτεί μετά από πολλά χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία, προφανώς και δεν είναι επιχείρημα που δίνει λύση στην υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και που μπορεί να εγγυηθεί την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας που υπάρχουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε παρόχους υγείας, ενώ την ίδια στιγμή «τρέχουν» νέα χρέη ύψους 35-40 εκατ. ευρώ το μήνα, για το 2016. Με βάση μάλιστα τα τελευταία στοιχεία (Ιανουάριος 2016) του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), οι οφειλές προς τα μέλη του που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, ανέρχονται περίπου σε 760,3 εκ. ευρώ.

Από τον Γενάρη του 2015 η πολιτική της Κυβέρνησης  Σύριζα/ΑΝΕΛ ταυτίζεται κυρίως με παρεμβάσεις κομματικού ελέγχου και διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας, ενώ παρά τις εξαγγελίες, μειώθηκε δραματικά το προσωπικό, διευρύνθηκαν οι ανισότητες, μειώθηκε η χρηματοδότηση και  αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γεννιούνται αβίαστα τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Είναι σε θέση ο Δήμος Λευκάδας να συνδράμει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών, ώστε το νέο νοσοκομείο να παραδοθεί έγκαιρα;
  2. Μπορεί η Πολιτεία να εγγυηθεί πως με την παράδοση του έργου, θα έχει ολοκληρωθεί και η στελέχωση του νέου νοσοκομείου, ώστε να είναι αυτό έτοιμο να παρέχει τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες του στους πολίτες;

04/10/2016, N.E. Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΒίντεο και φωτογραφίες από την συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Επόμενο άρθροΠρογραμματική σύμβαση για ανασκαφή & ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης