Αρχική Top Stories Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Κάβαλο!

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Κάβαλο!

0

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Κάβαλο!

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Την Δευτέρα, στις 25 του Ιούλη και ώρα 20.30 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Κάβαλο

Το νέο βιβλίο του  ΚαβαλισάνουΠρωτοπρεσβύτερου, Πατέρα Γεράσιμου Ζαμπέλη με τίτλο : «Κάβαλος το χωριό μας» παρουσιάζεται το βράδυ της Δευτέρας 25 Ιουλίου 2022 , στις 20.30 στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο συγγραφέας,στον ξακουστό Κάβαλο  και στον προαύλιο χώρο του «Κοντομίχειου Λαογραφικού Μουσείου, (πρώην Δημοτικό Σχολείο Καβάλου).

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν για τον συγγραφέα και το έργο του ο Πρωτ. Παναγιώτης Ζαβιτσάνος, Διευθυντής «Οίκου Πρόνοιας Λευκάδας», ο κ. Παναγιώτης Σκληρός, πρώην Δήμαρχος Λευκάδας, ο κ. Ιωάννης Ξ. Λιβιτσάνος, Θεολόγος – Πρωτοψάλτης και την εκδήλωση θα συντονίζει ο υπογράφων.

Λίγα λόγια από καρδιάς

Ο Κάβαλος, λοιπόν, το βράδυ της Δευτέρας γιορτάζει! Φοράει τα καλά του! Φιλόξενος, όπως πάντα, περιμένει όλους εσάς να σας δεχτεί στη ζεστή αγκαλιά του, σ’ ένα ταξίδι μνήμης και χρόνου! Μέσα σ’ ένα εκπληκτικό όσο και επιβλητικό τοπίο της φύσης! Εξάλλου, ο τόπος μας είναι ο κήπος της καρδιάς μας, που καταδεικνύει τους αδιάρρηκτους δεσμούς μας με τον γενέθλιο τόπο μας!  

 

Μια τομή στον τόπο και στον χρόνο

Το νέο βιβλίο «Κάβαλος το χωριό μας» του άξιου ΚαβαλισάνουΠρωτοπρεσβύτερου Πατέρα Γεράσιμου Ζαμπέλη, είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στον γενέθλιο τόπο του. Ένα βιβλίο, που υπηρετεί έναν διπλό σκοπό, (ή ανάγκη αν προτιμάτε). Από τη μια ο συγγραφέας του εκπληρώνει μια βαθύτερη επιθυμία του ν’ αναδείξει και να τιμήσει αυτόν τον τόπο κι από την άλλη οι αναγνώστες, ανεξάρτητα απ’ τους δεσμούς που μπορούν να έχουν μ’ αυτόν τον τόπο, βρίσκουν την ευκαιρία να μάθουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία αλλιώς θα ήταν αδύνατο να τα μάθουν ή το πολύ – πολύ θα τα μάθαιναν κατά τρόπο αποσπασματικό και ατελή.    

Οι ιδιαίτεροι δεσμοί και οι αναμνήσεις

Ας μου επιτραπεί, στο σημείο αυτό, αγαπητοί μου αναγνώστες, να σημειώσω ότι η ψυχοπνευματική λειτουργία της μνήμης, βασικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης , εξάλλου τι θα ήμασταν δίχως αυτή την αλήθεια, αποτελεί κατά τη γνώμη μου κομβικό στοιχείο του νέου βιβλίου του συγγραφέα, καθώς ο αξιολογότατος και πολυγραφότατος Πατέρας Γεράσιμος Ζαμπέλης απλώνει τη συγγραφική του δουλειά μέσα από μια μνημονική αναδρομή σε πρόσωπα, τόπους και έργα της βιοτήςτου και όχι μόνο!

Τέλος, κατά την άποψή μου, το βιβλίο «Κάβαλος το χωριό μας», θέλει να μυήσει, να δώσει, ν’ αποτελέσει κίνητρο για μια εκ βαθέων γνωριμία με τον θρυλικό και ξακουστό Κάβαλο, το χωριό μας, που αν τον γνωρίσεις, αναλαμβάνεις κι ένα μεγάλο χρέος  το να τον προστατεύσεις και να τον διατηρήσεις! Γιατί στις ταραγμένες και γεμάτες αβεβαιότητα εποχές που ζούμε συμβαίνουν πολλά κι αφύσικα πράγματα κι οφείλουμε όλοι να έχουμε τις κεραίες μας σ’ εγρήγορση, να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και δεκατέσσερα!  

Κι όπως λέει κι ο ποιητής,

«Είναι μνήμη η ζωή, μνήμη κι ο χρόνος.

Μνήμη και συναισθήματα οι φίλοι,

οι γνωστοί, οι συγγενείς, οι αγαπημένοι.

Μνήμη, όλοι παρόντες και απόντες».

Ελάτε, λοιπόν, εκλεκτοί μου αναγνώστες, επισκέπτες και φίλοι του Καβάλου, την Δευτέρα 25 του Ιούλη, στις 20.30, στον όμορφο Κάβαλο να σμίξουμε, όλοι μαζί,σε μια ξεχωριστή συνάντηση ζωής! Σας περιμένουμε!!!    

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροΦωτορεπορτάζ από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμφιλοχία
Επόμενο άρθροΠερί παράκαμψης Αμφιλοχίας και άλλων έργων