Αρχική Ειδήσεις Κοινή συνέντευξη τύπου Δημάρχου-Αντιπεριφερειάρχη για το θέμα της άμμου

Κοινή συνέντευξη τύπου Δημάρχου-Αντιπεριφερειάρχη για το θέμα της άμμου

0

drakod-xalikias

Δήμαρχος Λευκάδας: “Για το θέμα της άμμου σε χρόνο ρεκόρ τρέξαμε όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει σε ενάμησι χρόνο”.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η κοινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κύριου Χαλικιά με τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Δρακονταειδή για το θέμα της άμμου.
Το παρών μεταξύ άλλων έδωσε και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Θοδωρής Βερύκιος.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Χαλικιάς έκανε μια αναδρομή μέσω εγγράφων, φτάνοντας στην σημερινή κατάσταση, ενώ διευκρίνισε ότι η άδεια εναπόθεσης της άμμου στην περιοχή “Γυράπετρα” είναι μέχρι Μάη 2014 καθώς μετά θα πρέπει να αναζητηθεί λύση.
Επίσης υπογράμμισε ότι ακόμα και αν η υπό έκδοση ΚΥΑ παραχωρεί την άμμο στο νησί η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη και το πρόβλημα μεταφοράς της δεν θα λυθεί άμεσα.
Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι ότι άσχετα με το αν θα μείνει εδώ η άμμος η οποιαδήποτε λύση δεν θα είναι εύκολη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε ότι το θέμα της άμμου σέρνει μια ιστορία, ” παραλάβαμε μια κατάσταση που περιέγραψε ο περιφερειάρχης”, συμπλήρωσε.
Στόχος μας είναι να αφαιρέσουμε  κάθε επιχείρημα από όσους ήθελαν να πάρουν την άμμο ή ένα τμήμα από την Λευκάδα. Ωστόσο οι απαραίτητες ενέργειες θα έπρεπε να έχουν γίνει και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή , όμως η κριτική δεν είναι αυτοσκοπός, δήλωσε.

 

Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός όπως ανέφερε, ότι για πρώτη φορά ο Δήμος ότι είναι σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια, κάτι που δεν υπήρχε με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Επίσης είπε  ότι είναι σε συνεχείς συσκέψεις με την Κτηματική Υπηρεσία, για την αντιμετώπιση του προβλήματος για να συμπληρώσει ότι σε χρόνο ρεκόρ 2 μηνών έτρεξαν πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και ενάμισι χρόνο.
“Εύχομαι το υπουργείο να μην σκέφτεται να την εκποιήσει (την άμμο) θα μας βρει απέναντι του και μέσω νομικών μέσων, αλλά και με την κοινωνία μπροστά όχι για τοπικιστικούς λόγους αλλά γιατί η άμμος είναι η ιστορία μας, ανέφερε με νόημα.

 

Επίσης υπογράμμισε ότι με έγγραφο στις 9-10-2014, ζήτησαν για πρώτη φορά από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας επίσημα να παραμείνει η άμμος στην Λευκάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ” δεν μας ενδιαφέρει να μείνει η άμμος στον Δήμο, αλλά στην Λευκάδα.”
Όταν βγει η άμμος ακολουθεί το μείζον θέμα για την μεταφορά με οικονομικό αντίκτυπο, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι ι με συνεννόηση με το υπουργείο και εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, θα λυθεί.
“Θεωρούμε ότι διαχειριστήκαμε το θέμα με πολύ γρήγορο και καλό τρόπο.”, κατέληξε.

verykios-synenteyxi
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Θεόδωρος Βερύκιος ο οποίος υπογράμμισε ότι για να γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες θα έπρεπε να γνωρίζει η Περιφέρεια σε ποιον ανήκει η άμμος και παρέτρεψε την Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει σε μελέτες, κάτι που βρήκε αντίθετο τον κύριο Δρακονταειδή ο οποίος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μοντέλο “να περιμένουμε να δούμε”, δοκιμάστηκε και είναι αποτυχημένο, διότι μπορεί προϋπόθεση είναι να υπογραφεί η ΚΥΑ, όμως μετά θέλει μελέτες και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Μάλιστα είπε ότι ετοιμάζονται δυο μελέτες προσάμμωσης για περιοχή Καμίνια-Πευκούλια με μηδέν ευρώ.

 

“Ακόμα και αν δοθεί όλη η άμμος δωρεάν χρειάζονται μελέτες και για αυτό ο Δήμος προχωρά και στην Ακτομηχανική Μελέτη για να αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα δήθεν γραφειοκρατίας και να φανεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Ακούστε την συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε σήμερα ζωντανά από τον Prisma 95,1 

Προηγούμενο άρθροΑλλαγή των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής προτάσεων για το ΕΠ Αλιείας 2007-2013
Επόμενο άρθροΑνακύκλωση πλαστικού