Αρχική Ειδήσεις Συνέντευξη Κώστα Μίχου

Συνέντευξη Κώστα Μίχου

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κώστας Μίχος : «Είμαι περήφανος για τις ρίζες μου, για τις Λευκαδίτικες καταβολές μου!»  

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας και εικαστικός Κώστας Δ. Μίχος, μιλάει, αποκλειστικά στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας», και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κάτσενο.

Πνεύμα ανήσυχο, πρόσωπο  πολυσχιδές, ταλαντούχο, που καταπιάνεται με πολλές μορφές έκφρασης. Πάνω απ όλα είναι ένα άτομο που ψάχνει και ψάχνεται μέσα από την γραφή και την τέχνη. Εκφράζει μια νέα γενιά με το βλέμμα στραμμένο στις αρχές και αξίες του έθνους μας. Άτομο με αναζητήσεις, απόψεις και ιδέες.

Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας και εικαστικός Κώστας Δ. Μίχος, μιλάει,  σήμερα, αποκλειστικά στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας», και τονδημοσιογράφο Σωτήρη Κάτσενο, Σε μια πρώτη επαφή και  γνωριμία με το κοινό του νησιού μας με αφορμή το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νίκας»   και φέρει τον  τίτλο  «TitBits».

Ο ίδιος μου εκμυστηρεύτηκε ότι θεωρούσε  καθήκον και υποχρέωσή τουνα επικοινωνήσει με τους συμπατριώτες του και πως ήταν μια σκέψη που τον ταλάνιζε καιρό. Ήθελε όμως να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τη δουλειά του πριν από αυτή την αναγκαία συνάντηση  γνωριμία τους. Μια υπαρξιακή ανάγκη απέναντι στις ρίζες και τις καταβολές του.

Όπως αναφέρει με υπερηφάνεια έλκει την καταγωγή του, από την πλευρά της μητέρας του από το νησί μας, το γένος Μιχελή, ενώ από την πλευρά του πατέρα του από την Ζαβέρδα  της Αιτωλοακαρνανίας.

«Άρα μέσα στη ψυχή μου και την οντότητά μου,  συνυπάρχουν και τα δύο αυτά  στοιχεία που αναπόδραστα  έχουν επιδράσει το έργο μου. Από τη μια η παράδοση  της Ζαβέρδας και από την άλλη η επτανησιακή Λευκαδίτικη κουλτούρα. Στοιχεία που προσπαθώ να τα ταιριάξω αρμονικά . Το κοινό στοιχείο  το υγρό στοιχείο,  η θάλασσα,  το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Όπως και η ευαισθησία στα χρώματα» μας λέει.

Ο Κώστας Μίχος είναι μια πολύ αξιόλογη περίπτωση στο χώρο της τέχνης. Δεν περνάει απαρατήρητη. Είναι ένα πρόσωπο που θέλει να  αφήσει το στίγμα του στα πολιτιστικά δρώμενα καθώς διαθέτει ένα αστείρευτο ταλέντο  που, συνεχώς, καλλιεργεί και αναδεικνύει στο έργο του. Το καλό είναι ότι μπορεί και ανανεώνεται Βρίσκεται σε μια συνεχή δίνη προοδευτικής διάθεσης. Η κίνηση είναι το στοιχείο του.

Ο συγγραφέας και εικαστικός Κώστας Μίχος αρνείται τα πολλά λόγια. Είναι φειδωλός, σχεδόν, δωρικός. «Μιλάει η δουλειά μου θα μας πει  όπως και κάθε καλλιτέχνη και αφού την εκθέτουμε στο κοινό υπόκειται αναγκαστικά στην όποια κριτική»

Είναι στιγμές όμως που ξεχειλίζει από υπερηφάνεια. Είναι εκείνες οι στιγμές όταν αναφέρεται στις ρίζες του. Στις Λευκαδίτικες καταβολές του  αφού είναι εγγονός του αείμνηστου Φ. Μιχελή. Μιας  οικογένειας μελισσοκόμων  από το Δράγανο, οι πρώτοι που   ασχολήθηκαν επαγγελματικά  με το μέλι και την τυποποίησή του.

Μάλιστα μελετώντας κανείς το βιβλίο του «TitBits» διαπιστώνει, όπως παραδέχεται ο ίδιος συγγραφέας, ότι  «έχει κληρονομήσει  κάτι από τις αρετές των εντόμων εκείνων με τα οποία ασχολούνταν οι συγγενείς του εδώ και πολλές δεκαετίες. Άλλα και την αγάπη  για τη Δημοτική τη Ρεμπέτικη μουσική από τον πατέρα μου».

Είναι ένας εκκολαπτόμενος, άοκνος εργάτη του πνεύματος. «Όπως οι μέλισσες,  με ταπεινότητα  συλλέγουν το νέκταρ έτσι και γω στο βιβλίο μου,  βάλθηκα να ερευνώ παλιά αρχεία συλλέγοντας ένα αξιοσημείωτο μέρος της φιλολογικής τους αμβροσίας, το οποίο παραθέτω εκλαϊκευμένο, προσιτό κι εμπλουτισμένο με σημειώσεις που διευκολύνουν την ανάγνωση και την κάνουν ενδιαφέρουσα».

Και προσθέτει με έμφαση: «Είναι αλήθεια ότι το περιεχόμενο του βιβλίου προβληματίζει, μορφώνει και είναι ευανάγνωστο. Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Σε όποια σελίδα κι αν ανοίξει κάποιος θ’ αποκομίσει σύντομη και συμπυκνωμένη γνώση, ιδιαίτερα μάλιστα, εύπεπτη για τους παραθεριστές, τους ταξιδιώτες και σε όσους γενικά δεν θέλουν να χάνουν τον χρόνο τους».

Συγκεκριμένα στο βιβλίο του παρουσιάζεται υλικό από τις επιφυλλίδες διαφόρων αθηναϊκών εφημερίδων που δημοσιεύθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 1860-1917. Το περιεχόμενο και η θέση που είχε αυτή η ύλη μέσα στα δημοσιευθέντα έντυπα υποδεικνύουν ότι προοριζόταν για την τέρψη και τη φιλομάθεια των παλαιών εκείνων αναγνωστών.

Παράλληλα εδώ και χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Έχει μαθητεύσει κοντά   στο μεγάλο  δάσκαλο, Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών αείμνηστο Χρόνη Μπότσογλου από τον οποίο έχει πάρει πολλές επιρροές.

Μέχρι σήμερα έχει  κάνει ατομικές εκθέσεις αλλά και έχει μετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ έργα του έχουν φιλοξενηθεί  σε μεγάλες γκαλερί στην Αθήνα και μέσα στο χρόνο σχεδιάζει μια ακόμη ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Στους άμεσους στόχους του είναι, το επόμενο καλοκαίρι , να εκθέσει  έργα του -πίνακες και γλυπτά –  στην Αίθουσα Τέχνης  «Θ. Στάμος», στη Λευκάδα κάτι που θεωρεί ιδιαίτερη τιμή.

Να σημειώσουμε ότι κατά καιρούς άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά φιλολογικά περιοδικά.

Ο συγγραφέας  είναι παράλληλα Βαλκανιολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου παιδαγωγικής κατεύθυνσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι γεγονός ότι ο Κώστας Μίχος είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πνευματική και καλλιτεχνική προσωπικότητα που με το χρόνο  έχει να μας δώσει πολλά και σημαντικά έργα. Έργα ψυχογραφικά,  ερευνητικά έργα που μυρίζουν Ελλάδα κι αποπνέουν το άρωμα  της Λευκαδίτικης γης ,αλλά και των αρχών και αξιών της Ζαβέρδας που υπεραγαπά και επιλέγει να ξεκουράζεται και να εμπνέεται.

Καλοτάξιδη, λοιπόν, η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του συμπατριώτη μας Κώστα Μίχου με την ελπίδα στο μέλλον να μας χαρίσει κι άλλα ανάλογα έργα.

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»  

Προηγούμενο άρθροΘανάσης Καββαδάς: «500.000 ευρώ εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έργα αγροτικής οδοποιίας στις κοινότητες Καλαμιτσίου, Τσουκαλάδων, Κατούνας και Αλεξάνδρου»
Επόμενο άρθρο“ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ ΛΕΥΚΑΔΑΣ” της Κωνσταντίνας Κούρτη