Αρχική Άλλες ειδήσεις Τι είναι η τριστέτσα και ποιες απαγορεύσεις ισχύουν

Τι είναι η τριστέτσα και ποιες απαγορεύσεις ισχύουν

0

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ενημερώνει παραγωγούς, διακινητές και καταναλωτές για το θέμα της διακίνησης καρπών εσπεριδοειδών με ποδίσκο (κοτσάνι) και φύλλα υπενθυμίζοντας ότι αυτό απαγορεύεται από την Κοινοτική νομοθεσία.

Η τριστέτσα είναι η πιο σημαντική και καταστρεπτική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή έχοντας σαν αποτέλεσμα την καταστροφή εκατομμυρίων δένδρων μέχρι σήμερα, στη Λατινική Αμερική, την Καλιφόρνια, την Ισπανία και άλλες χώρες.

Η ίδια η λέξη, σημαίνει θλίψη.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δένδρα, όταν προσβληθούν από την ασθένεια αυτή, προκαλεί θλίψη και γι΄ αυτό ονομάσθηκε έτσι

Ένα από τα προληπτικά μέτρα αποτελεί και η απαγόρευση διακίνησης καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Οι καρποί εσπεριδοειδών που διακινούνται – εμπορεύονται (ΟΚΑΑ, μανάβικα, Λαϊκές Αγορές, Σουπερ Μάρκετ, σημεία λιανικής-χονδρικής πώλησης) από τον τόπο παραγωγής σε άλλες περιοχές θα πρέπει εάν φέρουν φύλλα και ποδίσκους, υποχρεωτικά να συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Δεν απαιτείται Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φύλλα και ποδίσκοι.

Είναι σκόπιμο, οι παραγωγοί & οι διακινητές  εσπεριδοειδών  να  ενημερώσουν   τους   καταναλωτές   ότι   η   διακίνηση   των συγκεκριμένων καρπών χωρίς ποδίσκο & φύλλα απορρέει από την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία έτσι ώστε να μην θεωρούν ότι οι καρποί αυτοί δεν είναι φρέσκοι ή ξενικής προέλευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία μας

Πληροφορίες Σούνδια Δήμητρα

Τηλ: 2645360749 

Λευκάδα  18/1/2018

Προηγούμενο άρθροΤο πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας
Επόμενο άρθροΚαταγγελία της δημοτικής παράταξης “Μεγανήσι-Μαζί στο μέλλον”