Αρχική Ειδήσεις Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κλείσιμο των παιδικών χαρών

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κλείσιμο των παιδικών χαρών

0

Το θέμα σφραγίσματος των παιδικών χαρών συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 12-05-2017, με την κυρία Καρφάκη να κάνει λόγο για ένα σοβαρό θέμα, καθώς αφορά και τους γονείς με χαμηλά οικονομικά εισοδήματα, εφάμιλλο με τις υπηρεσίες μιας κοινωνικής δομής.

Η κυρία Καρφάκη ανέφερε ότι ισχυρισμός που ακούγεται και ειπώθηκε και από την συνέντευξη του αντιδήμαρχου Θανάση Περδικάρη στον Prisma 91,6, ότι έκλεισαν για λόγους ασφάλειας, δεν ισχύει καθώς τις παιδικές χαρές μας τις έκλεισε ο εισαγγελέας μέσω τρίτων, επειδή δεν πιστοποιήσαμε την ασφάλεια και όχι επειδή δεν έχουν.

Η ίδια μάλιστα είπε ότι πέρασε πολλές φορές από την παιδική χαρά δίπλα στο εστιατόριο «Μαργαρίτα» και δεν βρήκε εκτός από ένα δάπεδο δεν μπόρεσε να βρει από τι κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά.

Η κ. Καρφάκη, θέλησε να μάθει αν ο φορέας που τις έλεγξε, πιστοποίησε εγγράφως τους κινδύνους που υπάρχουν, καθώς το 2009 μπορεί να ήταν αυστηρές οι προδιαγραφές για να αντικατασταθούν πολλές ωστόσο το 2014, οι προδιαγραφές ήταν πολύ απλές και ζητούσαν τον έλεγχο των παιχνιδιών, καθώς και θέματα ασφάλειας.

Η ίδια, θέλησε να μάθει αν αυτά που έπρεπε να γίνουν το 2014, πριν εισηγηθούν οι επιτροπές το σφράγισμα τους έγιναν από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Στην τοποθέτηση του ο Βασίλης Αραβανής, έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο γεγονός, με τον ίδιο να αναφέρει, ότι Πανελλαδικά οι παιδικές χαρές δεν είναι ασφαλείς και σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Όπως είπε είναι εύκολο στην προκειμένη στιγμή να κάνει κριτική στην δημοτική αρχή, ωστόσο δεν θα το κάνει, καθώς το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και μέσα από αυτό το θέμα αναδεικνύεται η ανάγκη ανεξαρτητοποίησης και ισχυροποίησης των Δήμων και η απεμπλοκή τους καθώς και αυτονομία τους από το κεντρικό κράτος, καθώς οι δήμοι είναι αυτοί που αυθεντικά εκπροσωπούν τους πολίτες, λέγοντας η δημοτική αρχή να κάνει ότι μπορεί, ώστε ο οποιοσδήποτε πρώην καποδιστριακός Δήμος να έχει μια ασφαλή παιδική χαρά.

Ο Θωμάς Καββαδάς έκανε λόγο για πολιτικό ζήτημα, καθώς όπως είπε έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση που καταλήγει στο να πτωχεύσει η χώρα μας και μας βάζουν προδιαγραφές ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας σου να κόψεις τον λαιμό σου να τις φτιάξεις.

Ο αγώνας και η διεκδίκηση ξεκινάει στο πως θα απεμπλακούμε από αυτά τα δεσμά, είπε, γιατί είναι ζήτημα που πρέπει να δούμε ποιος είναι πραγματικά ένοχο και αυτή είναι η βαρβαρότητα του συστήματος.

Στην τοποθέτηση του ο Κώστας Γληγόρης είπε ότι το θέμα των παιδικών χαρών είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων που θέτει η κάθε δημοτική αρχή.

Οι παιδικές χαρές, βάση νομοθεσίας πρέπει να κατασκευαστούν και αυτό είναι λογικό με τον ίδιο να διαβάζει ένα μικρό απόσπασμα για μια παρέμβαση που έκανε ο δήμος Συκεών  σε 38 παιδικές χαρές.

Η κάθε δημοτική αρχή έχει κάποιες προτεραιότητες, εμάς για παράδειγμα προτεραιότητα μας είναι να καλέσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με κόστος 5.000 ευρώ,  κάναμε μια έκθεση με κόστος 6.000, απλά πράγματα.

Οι παιδικές χαρές θα έπρεπε να έχουν κλείσει από τότε και σήμερα θα είχαμε 5-6 πιστοποιημένες παιδικές χαρές.

Στην απάντηση του ο δήμαρχος κ. Δρακονταειδής, είπε ότι οι παιδικές χαρές στην Λευκάδα είναι 41, θεωρητικά βαφτισμένες ως παιδικές χαρές, καθώς κατά τα άλλα με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι χώροι με άτακτα τοποθετημένα όργανα.

Ως δημοτική αρχή, προσπάθησαν ότι επικίνδυνο υπήρχε μέσα σε αυτές να ξηλωθούν, αφήνοντας τα υπόλοιπα όργανα όπως ήταν.

Υπάρχει μια πιστοποιημένη παιδική χαρά στην πλατεία Σάντα που πιστοποιήθηκε επί θητείας τους, η οποία μαζί με την πλατεία κόστισε περίπου 250.000 και αυτό το λέει καθώς η αποκατάσταση των παιδικών χαρών είναι εξαιρετικά κοστοβόρα διαδικασία.

Ο λόγος που ο δήμος προέβη στο σφράγισμα τους έγινε καθώς ήρθε το δεύτερο με τρίτο χαρτί του εισαγγελέα. Η πιστοποίηση και κίνηση καταγραφής των παιδικών χαρών ξεκίνησε μετά από μερικούς μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους με συγκεκριμένη διαδικασία.

Αυτό που έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή με βάση τον Νόμο το έπραξε, καθώς και μέσα στο 2017 για παιδικές χαρές λιμενικό ταμείο και δήμος βάζουν 100.000 ευρώ, με τις 46.000 αφορούν παρέμβαση στην περιοχή της Μαργαρίτας, καθώς παιδική χαρά δεν σημαίνει μόνο όργανα, αλλά το πρώτο και βασικό μέλημα είναι η περίφραξη.

Στην παιδική χαρά στην Μαργαρίτα, είπε ότι τα συρματοπλέγματα δεν είναι ασφαλή με βάση τον νόμο, αλλά και τα όργανα τα οποία βάση τον νόμο δεν είναι ασφαλή.

Οι επόμενες δυο που θα φτιαχτούν και κοστίζουν 25.000 η καθεμία είναι μία σε κάθε δημοτική ενότητα, μία Λαζαράτα και μια Καρυά.

Όσον αφορά τον Δήμο Συκεών που είπε ο κ. Γληγόρης, είπε ότι ο δήμος δεν έβαλε αυτό το ποσό από δικούς του πόρους, προγράμματα που να αφορούν παιδικές χαρές δεν υπάρχουν στο ΕΣΠΑ, άρα  μιλάμε για την ανάγκη να φτιαχτούν από δικούς μας δήμους.

Επίσης ο δήμος Συκεών δεν έχει το πρόβλημα απορριμμάτων και ύδρευσης, άρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Περδικάρης είπε ότι μέχρι τα τέλη του 2017, το υπουργείο εσωτερικών είχε χορηγήσει 365 σήματα καταλληλότητας σε παιδικές χαρές σε όλη την επικράτεια.

Εμείς έχουμε κατ’ ευφημισμόν 41 παιδικές χαρές με τις περισσότερες χωρίς περίφραξη, είπε,  ενώ διάβασε απόσπασμα της απάντησης τους στον εισαγγελέα, όπου το 2014 δεν υπήρχε καταγραφή των παιδικών χαρών του δήμου Λευκάδας, καθώς και συμπεράσματα της καταγραφής του 2015.

Ο έλεγχο που έγινε από τον διαπιστευμένο φορέα κατέγραψε ένα προς ένα τα κατάλληλα και ακατάλληλα όργανα σε κάθε παιδική χαρά, αφαίρεσαν μερικά όργανα, ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο αυτό.

Στο θέμα υπάρχει και ευθύνη της προηγούμενης αυτοδιοικιτικής ζωής, με πόση ευκολία από το 2009 και μετά δηλώναμε ένα χώρο παιδική χαρά τοποθετώντας απλά μερικά όργανα.

Από το 2009 τι έκανε η πολιτεία;, που είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έδωσαν στους Δήμους για να συνεχίσουν; Που είναι η ΚΕΔΕ;

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία σε αυτό το ζήτημα, είμαστε όλοι υπόλογοι και δεν κάναμε τίποτα όταν παλιά είχαμε χρήματα, τοποθετώντας μόνο όργανα με 50.000, όσο θα κοστίσει μια σύγχρονη όπως της Μαργαρίτας, με φωτισμό, δάπεδο, κόστιζαν σε χωριά μόνο και μόνο για να μπουν πέντε όργανα.

Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετώπισαν ψύχραιμα ένα πρόβλημα της κοινωνίας, καθώς σε αυτό δεν χωράνε λαϊκισμοί.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθρο​Tο Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας φιλοξενεί την παράσταση «Η Τραπεζαρία»
Επόμενο άρθροΔελτίο Τύπου της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας