Αρχική Life Style Το Μεγανήσι των κροίσων

Το Μεγανήσι των κροίσων

0

Μπορεί να είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του Ιονίου και άγνωστο σε πολλούς, ωστόσο σύντομα θα γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το Μεγανήσι που σε μικρό χρονικό διάστημα θα «φιλοξενεί» τις εξοχικές κατοικίες των κορυφαίων ονομάτων της ελίτ του παγκόσμιου jet set.

Γαλανά νερά, δαντελωτές ακτές, βράχοι με ειδυλλιακή θέα και καταπράσινες πλαγιές ήταν η μαγευτική εικόνα που καταγράψαμε με το φωτογραφικό φακό της «Espresso» στο «διαμάντι» του Ιονίου. Περπατήσαμε σε χώρους όπου σε λίγο καιρό δεν θα είναι προσπελάσιμοι για τους «κοινούς θνητούς», συνομιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν αναλάβει την ανάπλαση της βραχώδους εκτάσεως και μάθαμε ποιοι VIP ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εκεί μόνιμη εξοχική κατοικία. Πρόκειται για μια ήσυχη περιοχή, περίπου 3.500 στρεμμάτων, που ανήκει στην εταιρεία GAMX. Οι δύο μέτοχοί της είναι ο πασίγνωστος Βρετανός επιχειρηματίας Τζέικομπ Ρότσιλντ, αλλά και ένας Ελληνας που κατέχει το 26%.


Τα 2.700 στρέμματα καταλαμβάνουν το νοτιότερο και ομορφότερο κομμάτι του νησιού. Τα υπόλοιπα 750 είναι η συνολική έκταση ενός μικρού νησιού που υπάγεται στο Μεγανήσι και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτό. Οι αγορές των εκτάσεων ξεκίνησαν από το 2004 και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Το δύσβατο της περιοχής ανάγκασε πολλούς κατοίκους να προχωρήσουν στην πώλησή τους αφού δεν μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν. «Στην περιοχή η οικογένειά μου είχε 147 στρέμματα τα οποία παραχώρησε αφού λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους δεν μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε» λέει στην «
Espresso» ο πρώην ιδιοκτήτης και νυν επιστάτης των έργων, για λογαριασμό της εταιρείας GAMX, Σπύρος Αργυρός.

Τι όμως θα κατασκευαστεί στο Μεγανήσι και γιατί θα μετονομαστεί σε… νησί των Κροίσων; «Θα δημιουργηθούν 16-18 βίλες για άτομα με πολύ υψηλό οικονομικό και κοοινωνικό προφίλ. Η κάθε βίλα θα είναι 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι περιβάλλοντες χώροι της θα φτάνουν και θα ξεπερνούν τα 100 στρέμματα» λέει στην «Espresso» ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην περιοχή Πάνος Κονιδάρης που συνεχίζοντας προσθέτει: «Οι περισσότερες από αυτές έχουν βρει ήδη ιδιοκτήτες, παρ’ ότι δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εργασίες ανοικοδόμησής τους».

Η βίλες θα χτιστούν από πέτρα, ενώ θα περιέχουν ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Η χλιδή θα κυριαρχήσει, ενώ θα υπάρχουν όλες οι ανέσεις και οι τεχνικές υποδομές που θα εξασφαλίζουν την ποιοτική διαμονή των κατοίκων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα έχουν την υπογραφή του Σαντιάγο Καλατράβα και άλλων μετρ του είδους, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέμβαση στην όμορφη φύση της περιοχής.

Εκτός όμως από τις λιγοστές επαύλεις που θα διατεθούν στα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου οικονομικού, καλλιτεχνικού και πολιτικού στερεώματος, θα δημιουργηθούν και άλλες εγκαταστάσεις. «Θα γίνουν ακόμη ένα ξενοδοχείο που θα διαθέτει μόνο σουίτες, δύο μαρίνες, ελικοδρόμιο, αλλά και μια φάρμα που θα έχει έκταση 150 στρέμματα» μας αναφέρει ο Πάνος Κονιδάρης και τονίζει: «Γύρω από τη μία μαρίνα θα φτιαχτούν μεζονέτες που θα πωλούνται ή θα νοικιάζονται σε φίλους των ανθρώπων που θα μένουν σε κάποια από τις τεράστιες βίλες. Στη φάρμα θα υπάρχουν οικολογικά προϊόντα, όπως κρέας, γάλα και αβγά».
         
Στο μικρότερο νησί η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα γήπεδο του γκολφ, ενώ θα υπάρχει και ένα διαχειριστικό κέντρο που θα αναλάβει τη συντήρηση, αλλά και την ασφάλεια όλων των κτιρίων, είτε αυτά έχουν νοικιαστεί είτε πουληθεί. Τριάντα άτομα θα είναι το μόνιμο προσωπικό, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο αριθμός τω
ν εργαζομένων θα αυξάνεται κατά πολύ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και οι όλοι οι χώροι θα «σαρώνονται» από προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο ανεπιθύμητων επισκεπτών. Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, θα χρησιμοποιηθεί το γνωστό σε όλους μας σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου C4I που αγοράστηκε από την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο δρόμος που θα οδηγεί στις βίλες των επωνύμων, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες εργασίες. «Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ με τον όποιο συναντήθηκα μου έδειξε ένα πλάνο με το πώς θα διαμορφώσει την περιοχή. Προορίζεται για υψηλό επίπεδο τουρισμού. Τα μεγαλύτερα κτίσματα θα πουληθούν, ενώ ορισμένα θα νοικιάζονται. Αυτή τη στιγμή φτιάχνεται με χρήματα της εταιρείας ο δρόμος που θα οδηγεί και θα διέρχεται από το συγκρότημα. Το κόστος του θα φτάσει τα τρία εκατ. ευρώ και θα ανήκει στο δήμο. Το νησί μας θα βοηθηθεί από τη συγκεκριμένη επένδυση. Θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί ο τουρισμός. Συμφωνήσαμε να γίνουν οι βίλες αφού μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στο φυσικό κάλλος της περιοχής. Και όντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία που να μας δείχνει το αντίθετο» μας αναφέρει ο δήμαρχος του Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος.

Αυτοί που… έκλεισαν θέση και όσοι «έφαγαν» πόρτα!

Μπορεί ακόμη οι βίλες να μην έχουν χτιστεί και να υπάρχουν μόνο κάποιες μακέτες με το πώς θα είναι διαμορφωμένες, ωστόσο πολλοί πάμπλουτοι επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και άλλοι επώνυμοι με διαπρεπή πορεία στον επαγγελματικό τους χώρο έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να αποκτήσουν τη δική τους εξοχική κατοικία στο ελληνικό νησί. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς επισκέφτηκαν με πολυτελείς θαλαμηγούς και ελικόπτερα την τοποθεσία για να δουν από κοντά την περιοχή που θα περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες τους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, αλλά και ο γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδας Παύλος μαζί με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ. Υποψήφιοι ως ιδιοκτήτες των επαύλεων είναι ο πρίγκιπας της Αγγλίας Κάρολος, η διάσημη ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν, αλλά και ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ανις Καπούρ. Κάποια από τα παραπάνω ονόματα είναι στενοί φίλοι του Τζέικομπ Ρότσιλντ, ενώ οι βίλες δεν πρόκειται να διατεθούν σε άτομα που έχουν μόνο πολλά χρήματα. Εκτός από την οικονομική επιφάνεια, ο μελλοντικός ιδιοκτήτης θα πρέπει να διαθέτει και «βαρύ» όνομα. Αλλωστε, οι κατοικίες προς πώληση είναι λίγες και εκεί θα πρέπει να μείνουν οι… καλύτεροι.

Πριν από λίγο καιρό μία από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες της ποπ μουσικής ζήτησε να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, η απάντηση όμως που έλαβε ήταν αρνητική. Το ίδιο συνέβη και με έναν Γερμανό μεγαλοεπιχειρηματία που όσο και αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να πάρει θετική απάντηση. Το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν το δικό τους «σπιτάκι» έχουν εκφράσει επίσης ένας Αγγλος λόρδος που βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στο Μεγανήσι με μια θαλαμηγό μήκους 115 μέτρων, τέσσερις γνωστοί επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ, αλλά και πολυεκατομμυριούχοι από την Ιταλία. Ενδιαφέρον όμως έχει δείξει και το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο Ελληνες μεγιστάνες των οποίων τα ονόματα αποτελούν σήμα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ
Φωτ.: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

Πηγή : ESPRESSO

 

Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις για τα 159 χρόνια της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας
Επόμενο άρθροΠερίπατος στην Αγία Κυριακή (βίντεο)