Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Πιπερόριζα – Ginger (Zingiber officinalis)

Πιπερόριζα – Ginger (Zingiber officinalis)

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης.

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ (παλαιότερη ελληνική ονομασία ζιγγίβερη ή ζιγίβερις είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinalis (Ζιγγίβερις η φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά. Το είδος αυτό δίνει το όνομα στην ομάδα φυτών Zingiberaceae, την  ίδια δηλαδή όπου ανήκει και το κάρδαμο, η galanga και ο κουρκουμάς.

Ετυμολογία

Η προέλευση της λέξης τζίντζερ είναι αντιδάνειο από το αγγλικό όνομα του μπαχαρικού, προερχόμενο αρχικά από την Ταμίλ γλώσσα: ίντζι βερ . Ο βοτανικός όρος για τη ρίζα στην Ταμίλ γλώσσα είναι βερ έτσι ονομάζεται ρίζαίνζι ή ίνζι βερ Η ελληνική ζιγγίβερις συναντάται ως ginginer στη μεσαιωνική λατινική και εν συνεχεία στην παλιά αγγλική gingifere, την οποία ύστερα η γαλλική ονομάζει gingembre και καταλήγει στα αγγλικά ginger.

Η  αρχική της ονομασία υπέστη διάφορες αλλαγές στην γλώσσα της κάθε χώρας, ανάλογα με τους επικρατούντες κανόνες ευφωνίας, και έτσι θα την  συναντήσετε με τις  ακόλουθες ονομασίες : ginger στα αγγλικά, zenzero στα  ιταλικά, gingembre στα  γαλλικά, ingwer στα γερμανικά, jengibre στα ισπανικά, zencefil στα τούρκικα.

Σύμφωνα με κάποιους άλλους μελετητές της  ετυμολογίας, η λέξη zingiber προέρχεται από το  αραβικό zind-schabil, που  σημαίνει ρίζα. Εξ’ αλλου, το φυτό παρουσιάζεται με διαφορετικές μεταξύ τους ονομασίες ακόμη και στις  χώρες στις οποίες καλλιεργείται.

Καταγωγή

Κατάγεται από την  Άπω  Ανατολή και  καλλιεργείται στην Νότια Ασία, την Ανατολική Αφρική αλλά και στην Καραϊβική.

Από το 1585, η πιπερόριζα της Τζαμάικα ήταν το πρώτο ανατολίτικο μπαχαρικό το οποίο καλλιεργήθηκε στο Νέο Κόσμο (στην Αμερική και Ωκεανία) και στη συνέχεια έγινε εισαγωγή στην Ευρώπη.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έφτασε στην Δύση μέσω της Ελλάδας, όπου την έφεραν οι επιζήσαντες στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιστρέφοντας στην πατρίδα μετά το πέρας των μεγάλων εκστρατειών.

Η Ινδία έχει την πρωτιά στην παραγωγή (περίπου 30% – 50% της παγκόσμιας παραγωγής γίνεται στην Ινδία), αντικαθιστώντας την Κίνα, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση παραγωγής (~20.5%). Ακολουθεί η Ινδονησία (~12.7%), το Νεπάλ  (~11.5%) και η Ταϊλάνδη (~10%).

Σήμερα, η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Kαραϊβική.

Περιγραφή

Το  φυτό της  πιπερόριζας, αποτελείται από ένα  κονδυλώδες  ρίζωμα με χαρακτηριστική καφέ φλούδα στο εξωτερικό του, ενώ εσωτερικά έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και αναδύει χαρακτηριστικό πικάντικο και  λεμονοειδές άρωμα..

Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα από μητρικές φυτείες με μήκος 3-5 εκατοστά, βάρος 15-20 γραμμάρια και τουλάχιστον έναν βλαστοφόρο οφθαλμό και κάθε χρόνο μπορεί να φτάσει σε ύψος ως 1 μέτρο και 20 εκατοστά από οφθαλμούς στα ριζώματα του φυτού. Οι βλαστοί της πιπερόριζας είναι συμπαγείς, κυλινδρικοί, όρθιοι και περικλείονται από μεμβρανώδη κολεό

Τα φύλλα που προκύπτουν είναι μυτερά, λεία και μακριά, με μήκος περίπου 1,5 με 2,5 εκατοστά και πλάτος 8 με 15 εκατοστά, ενώ ο μίσχος τους αναπτύσσεται αντιδιαμετρικά, κατ’ εναλλαγή των πλευρών. Τα άνθη αναπτύσσονται εσωτερικά σε κωνοειδείς ταξιανθίες οι οποίες αποτελούνται από σειρές πράσινων βράκτιων φύλλων. Εσωτερικά κάθε βράκτιου προκύπτουν λουλούδια με ποικιλία χρωμάτων όπως άσπρα, κίτρινα και πορτοκαλί.

Ο καρπός της  πιπερόριζας είναι μια  κάψα, που  χωρίζεται σε 7  εσωτερικά διαμερίσματα που περιέχουν πολυάριθμους σπόρους.

Tι περιέχει
Το τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία, όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. τζίντζερ
Ενέργεια: 80 kcal / Λιπαρά: 0,4 γρ. / Yδατάνθρακες: 18 γρ. / Φυτικές ίνες: 2 γρ. / Πρωτεΐνες: 2 γρ. / Mαγνήσιο: 43 mg / Xαλκός: 2 mg / Kάλιο: 415 mg / Φώσφορο: 34 mg / Aσβέστιο: 16 mg /Nάτριο: 13 mg / Bιταμίνη C: 5 mg / Φυλλικό οξύ: 11 μg

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ

Από τα αρχαία χρόνια η πιπερόριζα χρησιμοποιείται στις ιατρικές παραδόσεις της Ασίας (π.χ. Ινδία και Κίνα), των Ελλήνων και των Αράβων, συνήθως σε αφεψήματα, βάμματα ή μίγματα αιθερίων ελαίων. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εσωτερικές χρήσεις του τζίντζερ

Βελτιώνει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος

Oι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς ιδιότητες του τζίντζερ. Τείνει να συσσωρεύεται στην γαστρεντερική οδό, διευκολύνοντας την λειτουργία του εντέρου. Διεγείρει το πάγκρεας αυξάνοντας τα ένζυμα που συμμετέχουν στην πέψη και ενισχύει την απορρόφηση των τροφών. Επίσης, μπορεί να ανακουφίσει από την  κοιλιακή διάταση, τον τυμπανισμό, τις στομαχικές διαταραχές και τους κολικούς.

Βοηθάει στην πρόληψη των εντερικών προβλημάτων

Λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης προλαμβάνει τις αλλαγές στην εντερική χλωρίδα.

Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της δυσπεψίας και της ναυτίας

Πρόκειται για την καλύτερη θεραπεία ενάντια στη ναυτία, από οποιονδήποτε λόγο και αν προέρχεται. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ναυτία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδίου (με πλοίο, αυτοκίνητο, λεωφορείο κλπ). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπείες, τις εγκύους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης (σε αυτή τη περίπτωση, η θεραπεία δεν πρέπει να είναι μακροχρόνια) καθώς και για μετεγχειρητική ναυτία.

Aν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Tο ίδιο κάντε αν έχετε ναυτία.

Θεραπεύει το έλκος και ταυτόχρονα αποτρέπει την ανάπτυξή του.

Λόγω της αντιβακτηριακής του δύναμης, εξαλείφει τα βακτήρια Helicobacter Pylori τα οποία εκκρίνουν αμμωνία. Το τζίντζερ είναι εξαιρετική φυσική θεραπεία για την γαστρίτιδα και τον περιορισμό των υπερβολικών στομαχικών οξέων.

Μειώνει τη διάρροια και την δυσκοιλιότητα

Εξαλείφει τα επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμούς όπως η  E. Coli, η οποία προκαλεί διάρροια στα παιδιά και γαστρεντερίτιδα. Ταυτόχρονα αυξάνει την εντερική περίσταλση, η οποία προωθεί τις εντερικές κινήσεις σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.

Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις

Είτε πρόκειται για ανακοπή, θρόμβωση, στηθάγχη του θώρακα.

Η λήψη υψηλής δοσολογίας Ginger (πάνω από 10g ημερησίως) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων), διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβοξάνης κατά 37%. Το Ginger μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης (και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερόλης) όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις capsaicin (καψαϊκίνη) και shogaol, που περιέχονται στο Ginger, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Μπορεί να βοηθήσει στο διαβήτη
.

Η Πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με βάση το αποτέλεσμα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ένα συστατικό της ασιατικής ρίζας αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης της γλυκόζης των μυών. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος των επιπλοκών για τα άτομα με διαβήτη μειώνεται.

Προωθεί την καλή κυκλοφορία στα άκρα

Περιορίζει τους πόνους στα πόδια ή αλλά συμπτώματα στα δάχτυλα που προκαλούνται από την  ασθένεια Raynaurd.

Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο. Ο πόνος και η φλεγμονή συχνά είναι αλληλένδετα και το τζίντζερ φημίζεται για τις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Οι μελέτες δείχνουν ό,τι μπορεί να ανακουφίσει όσες πάσχουν από τις κράμπες της περιόδου. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τις ημικρανίες, τους μυϊκούς πόνους και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια, ερευνητικές ομάδες αποφάσισαν να μάθουν εάν ασκούν την ίδια δράση και στους ανθρώπους, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «The Journal of Pain», συμμετείχαν 74 ενήλικοι οι οποίοι έκαναν ασκήσεις που στόχο είχαν να τους προκαλέσουν μυϊκό πόνο και φλεγμονή. Επί 11 ημέρες οι εθελοντές, είτε έτρωγαν 2 γραμμάρια πιπερόριζα την ημέρα, είτε μια ανενεργό ουσία. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική.

Πίνοντας ένα τσάι με ένα μικρό κομμάτι της ρίζας τζίντζερ, είναι ένας εύκολος τρόπος για να απαλλαγείτε από τους πονοκέφαλους, που σας ταλαιπωρούν.  Εάν από την άλλη πονάνε οι μύες σας, τότε γεμίστε τη μπανιέρα και προσθέστε ένα-δυο σταγόνες έλαιο τζίντζερ και μουλιάστε για 20 λεπτά.

Δρα κατά των καρκινικών κυττάρων
Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη στον καρκίνο του μαστού, βρέθηκε ότι η πιπερόριζα σκότωσε πολλά από τα καρκινικά κύτταρα και επιβράδυνε την ανάπτυξη άλλων.

Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.  

Οι πολλές εφαρμογές και χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνουν την θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες.

Αποτελεσματικό κατά της γρίπης

Η Ημερήσια κατανάλωση του τζίντζερ μπορεί να σας προφυλάξει από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Αυτό το φυτό είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, χρώμιο και μαγνήσιο, τα οποία διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πίνοντας ένα τσάι με τζίντζερ και λεμόνι σε καθημερινή βάση, θα σας βοηθήσει να μείνετε υγιείς σε κάθε εποχή του έτους. Το τζίντζερ μειώνει τον πυρετό, τη ρινική συμφόρηση και τους πόνους στις αρθρώσεις που προκαλούνται λόγω της γρίπης. Αν έχετε κάποιο κρύωμα, μειώνει την πίεση στο στήθος που προκαλείται από την συσσώρευση βλεννογόνων. Αυτό ισχύει και για όσους πάσχουν από ιγμορίτιδα και ρινική συμφόρηση.

► Για το κρυολόγημα

  • Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Aφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. Mπορείτε, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ.
  • Τρίψτε λίγο τζίντζερ και αναμείξτε το με 6 φλιτζάνια βραστό νερό, το χυμό ενός λεμονιού και 1/3 του φλιτζανιού μέλι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί κι, αν θέλετε, προσθέστε επιπλέον το αγαπημένο σας φακελάκι τσάι.

►  Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη: Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις

► Για κράμπες και χιονίστρες: Σε 100 ml ελαιόλαδο, προσθέστε 1 κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, ανακατέψτε το, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και αφήστε το εκεί για 2 εβδομάδες. Kάθε φορά που έχετε κράμπα ή χιονίστρες, κάντε εντριβές με το λάδι από τζίντζερ, γιατί διεγείρει την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει τα συμπτώματα.

Θεραπεύει την χρόνια κόπωση

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Το άτομο αισθάνεται πάντα κουρασμένο και αδύναμο παρά τον επαρκή ύπνο και την ξεκούραση.

Μειώνει τη συσσώρευση λίπους

Μια μελέτη το Σεπτέμβριο του 2011, αξιολόγησε τον αντίκτυπο του τζίντζερ στην απορρόφηση λίπους. Αρουραίοι έλαβαν ημερήσιες δόσεις πιπερόριζας για οκτώ εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή διευκόλυνε την πέψη του λίπους και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές, εμπόδισαν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.

Με τη προσθήκη του τζίντζερ στη διατροφή σας, μπορείτε εύκολα να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων και να χάσετε μερικά κιλά. Αυτό το μπαχαρικό, προωθεί τον κορεσμό, πράγμα που σημαίνει ό,τι θα τρώτε λιγότερο και θα αισθάνεστε χορτάτοι.

Εξωτερικές χρήσεις του τζίντζερ

Για τον πονόδοντο: μασήστε μια πολύ λεπτή φέτα.

Μειώνει την κακοσμία του στόματος

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος. Το τζίντζερ αναζωογονεί το στόμα μετά από τα γεύματα και καθώς αυξάνει την παραγωγή σάλιου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που έχουν πάντα ξηρό στόμα

Δυνατό αφροδισιακό

Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα ισχυρό αφροδισιακό για χιλιάδες χρόνια. Έχει την ικανότητα να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και είναι εξαιρετικά εφιδρωτικό, με αποτέλεσμα να έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει σεξουαλική επιθυμία και να αυξήσει τα επίπεδα της λίμπιντο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Κίνδυνοι και παρενέργειες πιπερόριζας

Mπορεί από τις περισσότερες έρευνες να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για την επίδραση αυτού του φυτού στον οργανισμό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη του.

Όποιος πάσχει από πέτρα στη χολή θα πρέπει να απέχει από την κατανάλωση της ρίζας, ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός στη χοληδόχο κύστη.
Επίσης, για τις εγκυμονούσες συνιστάται να μην καταναλώνουν τη ρίζα, καθώς  η Πιπερόριζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έναρξη του τοκετού.

H κατανάλωσή του, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.

Πιθανές παρενέργειες:
Αιμορραγία, εξάνθημα, άσχημη γεύση στο στόμα, ερυγή, μετεωρισμός, αέρια, απόφραξη εντέρου, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, καούρα, ναυτία, μειωμένα επίπεδα σακχάρου
Πώς μπορείτε να καταναλώσετε το τζίντζερ

Για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από όλες τις ιδιότητες του τζίντζερ, θα πρέπει να μάθετε για τους διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσής του.

Ωμή ρίζα

Αρχικά πλύνετε και καθαρίστε το καλά. Στη συνέχεια, τρίψτε το ή κόψτε το σε κύβους για να το προσθέσετε σε σούπες, σάλτσες ή  βραστά (με αυτό το τρόπο δεν το τρώτε ωμό). Θα μπορούσατε να μουλιάσετε μια αποξηραμένη ρίζα σε νερό, ζωμό ή χυμό και να την προσθέσετε στις συνταγές σας. Μπορεί επίσης να είναι συνοδευτικό στο σούσι καθώς και σε άλλα εξωτικά πιάτα.

Πίκλα

Το ξίδι χρησιμοποιείται συχνά για τη παρασκευή πίκλας από τζίντζερ.

Ξεφλουδίστε το, κόψτε μικρές φέτες, αλατίστε το και αφήστε το σε ένα μπολ για 1 ώρα. Στεγνώστε τις φέτες με χαρτί κουζίνας και βάλτε τες σε ένα δοχείο. Αναμείξτε ξίδι από ρύζι και ζάχαρη και βράστε τα, ρίχνοντας το ζεστό μείγμα στις φέτες τζίντζερ. Αφήστε να κρυώσουν και δείτε πώς το χρώμα τους θα αλλάξει σε ροζ.

Κρυσταλλοποίηση

Βράστε το σε νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε το και σε μια κατσαρόλα προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας νερό και τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη και βάλτε το να βράσει. Αφήστε το να βράσει μέχρι εξατμιστεί όλο το νερό.

Αφέψημα

Η πιο κοινή εναλλακτική για την κατανάλωση του τζίντζερ είναι σε μορφή αφεψήματος. Είναι όμως ελαφρώς πικρό. Θα χρειαστείτε περίπου 85 ml τζίντζερ, 700 ml νερό και μια γλυκαντική ουσία της επιλογής σας (όπως η στέβια, το μέλι, σιρόπι σφένδαμου ή μαύρη ζάχαρη). Πλύνετε και στεγνώστε καλά τη ρίζα, καθαρίστε από τη φλούδα και κόψτε τη σε λεπτές φέτες. Βράστε νερό, προσθέστε το τζίντζερ και αφήστε το να βράσει για μερικά λεπτά.

Άλλη μια επιλογή είναι να βάλετε τη ρίζα σε ένα μπολ και να ρίξετε καυτό νερό μέχρι να το καλύψετε. Αφήστε το έτσι για 5 λεπτά.  Σε κάθε περίπτωση στραγγίξτε και πιείτε το. Αρκετοί άνθρωποι προσθέτουν και φέτες από λεμόνι ή χυμό από λεμόνι, κυρίως όταν έχουν κάποιο κρύωμα.

Στις σαλάτες

Aν θέλετε να δώσετε στη σαλάτα σας πιο πικάντικη γεύση και περισσότερες ευεργετικές ουσίες, προσθέστε μερικά κομματάκια πιπερόριζας. Tαιριάζει υπέροχα με τις πράσινες σαλάτες που συνοδεύονται από ντρέσινγκ με λεμόνι.
Φτιάξτε βινεγκρέτ με τριμμένο τζίντζερ, χτυπώντας το με ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Ό,τι πρέπει για τις σαλάτες σας

Βάλτε το στα smoothies χτυπώντας το στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάστε το με πορτοκάλι, ρόκα, καρύδια, αχλάδι και γιαούρτι.

Ψιλοκόψτε το και προσθέστε το στις σαλάτες σας με προσοχή στην ποσότητα, γιατί έχει έντονη και καυτερή γεύση.

Στα φαγητά 

Kοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι για 4 φιλέτα κοτόπουλου σοτάρετε ελαφρά με 5 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 πολύχρωμες πιπεριές και 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, καθώς και μία λεπτή φέτα ψιλοκομμένο τζίντζερ. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα φιλέτα και τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Tο κοτόπουλο με τζίντζερ συνοδεύεται θαυμάσια με ρύζι.

Mπιφτέκια: Zυμώνετε τον κιμά με όλα τα υλικά της συνταγής σας και προσθέσετε μία κουταλιά τζίντζερ σε σκόνη ανά κιλό κιμά.
 Aρακάς-φασολάκια: Προσθέτετε 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα μία φέτα τζίντζερ (φρεσκοτριμμένο) ανά κιλό λαχανικών.
Αν σας αρέσει η ασιατική κουζίνα και μαγειρεύετε curry (πιάτα που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, κρέας, πουλερικά ή ψάρι, σκέτα ή σε συνδυασμό με λαχανικά), το τζίντζερ είναι απαραίτητο συστατικό στα ντουλάπια σας. Τρίψτε τζίντζερ και προσθέστε το για έξτρα γεύση και οφέλη.

Σούπες: Δώστε καυτερή γεύση στις σούπες σας, προσθέτοντάς το στο ζωμό τριμμένο

Στα γλυκά

Mπορείτε να βάλετε τριμμένο τζίντζερ σε διάφορα γλυκά, όπως σε κουλουράκια, μπισκότα και κέικ.

Για κέικ, κουλουράκια και μπισκότα χρησιμοποιήστε ανά 3½ φλιτζάνια αλεύρι 1½ κουταλιά τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή σε σκόνη). Aν, μάλιστα, στα γλυκά αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα ζάχαρης με μέλι, θα αναδειχθεί περισσότερο το άρωμα του τζίντζερ.
Στη Γερμανία και στην Αυστρία η πιπερόριζα χρησιμοποιείται σε μπισκότα, όπως τα λεμπκούχεν (γερμ. Lebkuchen), ζαχαρωμένη σε καραμέλες, σε ζεστά ροφήματα, όπως σε τσάι πιπερόριζας στο οποίο συχνά προστίθεται κατά τη βράση κανέλα ή και πορτοκάλι, αλλά και σε λικέρ και ποτά ειδικά το χειμώνα, όπως στο παραδοσιακό Glühwein.

Οι Τζαμαϊκανοί χρησιμοποιούν πιπερόριζα στο καρύκευμα τζερκ (αγγλ. jerk) ή σε μαρινάτες για ψήσιμο στα κάρβουνα, κάνουν μπύρα και τη χρησιμοποιούν στο τσάι. Επίσης αποτελεί βασικό άρωμα σε συνταγή Τζαμαϊκανικού κέικ (αγγλ. cut cake), ενώ συχνά προστίθεται και στο κλασικό μίγμα μπαχαρικών για γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Ποτά

Παρασκευάζεται ανθρακούχο ρόφημα πιπερόριζας (γνωστό ως μπύρα πιπερόριζας < αγγλ. ginger ale)  και μπύρα από πιπερόριζα.

Μπύρα από πιπερόριζα παρασκευάστηκε αρχικά στην Αγγλία στα μέσα του 18ου αιώνα και στην συνέχεια έγινε διάσημη στην Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά. Η μπύρα αυτή απόκτησε μεγαλύτερη φήμη στις αρχές του 20ου αιώνα.  Στα Ιόνια νησιά η μπύρα πιπερόριζας έγινε διάσημη από το Βρετανικό στρατό το 19ο αιώνα κατά την περίοδο του Ιονικού Κράτους. Σήμερα στην Κέρκυρα η μπύρα πιπερόριζας παρασκευάζεται ως τοπικό ποτό με την ονομασία  τσιτσιμπίρα.

Στην Γαλλία παρασκευάζεται λικέρ με πιπερόριζα ενώ στην Αγγλία η πιπερόριζα χρησιμοποιείται στη παρασκευή είδους κρασιού το οποίο ονομάζεται «πράσινο κρασί πιπερόριζας» και πωλείται παραδοσιακά σε πράσινα μπουκάλια. Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στην παρασκευή ζεστού καφέ ή τσαγιού.

Στην Καραϊβική η πιπερόριζα είναι διάσημο μπαχαρικό για μαγειρική αλλά και για τη δημιουργία εποχιακών ποτών όπως το σορέλ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικά κόκκινο ποτό από τα ροδοπέταλα ιβίσκου, το οποίο, αφού αρωματιστεί με πιπερόριζα και μπαχάρι, γλυκαίνει με ζάχαρη και ρούμι.

Ξένες κουζίνες

Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας η φρέσκια πιπερόριζα είναι ένα από τα κύρια συστατικά στην προετοιμασία φαγητών με λαχανικά και φακές. Η πιπερόριζα αποξηραμένη και αλεσμένη, σε μορφή σκόνης, χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικά φαγητά. Φρέσκια και αποξηραμένη πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε καφέ ή τσάι, ιδιαίτερα το χειμώνα.

Στην Ινδία είναι ένα από τα βασικά συστατικά σε μίγματα μπαχαρικών, όπως το κάρυ και το γκαράμ μασάλα.

Στο Μπανγκλαντές η φρέσκια πιπερόριζα σε κομμάτια χρησιμοποιείται ως βάση σε φαγητά με κρέας, όπως κοτόπουλο, μαζί με κρεμμυδάκια και σκόρδο.

Στη Βιρμανία η πιπερόριζα αποκαλείται γχιν και επίσης χρησιμοποιείται στην τοπική κουζίνα αλλά και σε παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων. Στη Βιρμανία υπάρχει και πιάτο με σαλάτα το οποίο αποκαλείται γχιν-θοτ και αποτελείται από τριμμένη πιπερόριζα διατηρημένη σε λάδι με μια ποικιλία από ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Στην Ινδονησία η πιπερόριζα χρησιμοποιείται ευρέως στην τοπική κουζίνα και ένα ποτό το οποίο ονομάζεται γεντάνγκ ζαχέ παρασκευάζεται από πιπερόριζα και ζάχαρη από φοίνικα.

Στην Μαλαισία η πιπερόριζα ονομάζεται χαλιά και χρησιμοποιείται στην τοπική κουζίνα και ειδικά στις σούπες.

Στις Φιλιππίνες παρασκευάζεται ένα τσάι που ονομάζεται σαλαμπάτ. Στο Βιετνάμ φρέσκα κομμάτια πιπερόριζας χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στο τοπικό φαγητό με γαρίδες κανχ κχοάι μο.

Στην Κίνα κομμένη πιπερόριζα σε φέτες ή ολόκληρη χρησιμοποιείται σε μεζέδες με ψάρια και κρέας, ενώ χρησιμοποιείται και στην παρασκευή τσαγιού με βότανα. Οι κινέζικες μπομπονιέρες γίνονται με ζαχαρωμένη πιπερόριζα. Στην Ιαπωνία η πιπερόριζα συμπληρώνει φαγητά από τόφου και νουντλς, αλλά στο τσουκεμόνο (ιαπωνικό τουρσί) το ιαπωνικό γκάρι είναι τουρσί από πιπερόριζα.

Στην Κορέα χρησιμοποιείται η πιπερόριζα στο παραδοσιακό φαγητό κίμτσι.

Οι Άραβες αποκαλούν την πιπερόριζα ζανχαμπίλ και σε κάποιες περιοχές της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στο τσάι και στο γάλα. στα χαουάιι , μπαχαράτ και ρας ελ χανούτ Μαρόκο).

3 εύκολες συνταγές με τζίντζερ

Χυμός τζίντζερ
Yλικά (για 2 άτομα)
• 4 καρότα  • 1 μήλο   • 4 εκ. ρίζας τζίντζερ
Εκτέλεση
Kαθαρίστε τα υλικά και βάλτε τα σε έναν αποχυμωτή. O χυμός αυτός ενδείκνυται για κρυολογήματα και ναυτίες.

Σαλάτα με κύβους χαλούμι και πιπερόριζα
Yλικά (για 2 άτομα)
• 100 γρ. χαλούμι  • 3 μέτριες ντομάτες  • 5 φύλλα ρόκας και 5 φύλλα μαρούλι
• 2 λεπτές φέτες τζίντζερ  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη   • 2 κουταλιές λεμόνι
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε το τζίντζερ και κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Kόψτε, επίσης, τις ντομάτες σε ροδέλες και το χαλούμι σε κύβους. Bάλτε τα σε ένα γυάλινο μπολ. Προσθέστε τη ρόκα, το μαρούλι, τη ρίγανη, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Aνακατέψτε και σερβίρετε.

Σούπα με τζίντζερ
Yλικά (για 2 άτομα)
• 2 πατάτες  • 2 καρότα  • 2 μέτρια κομμάτια τζίντζερ  • 2 κλωνάρια σέλινο
• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μάραθο
• 2 κουταλιές λεμόνι  • 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα   • Aλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Bάζετε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και το τζίντζερ να βράσουν για 20-25 λεπτά με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του βρασίματος, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύετε. Σερβίρετε τη σούπα με ψιλοκομμένο μάραθο, δυόσμο, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.
https://el.wikipedia.org/

Πηγές:
http://medlabgr.blogspot.com
http://meygeia.gr/
http://www.vita.gr/
Plant foods in the management of diabetes mellitus: Spices as beneficial antidiabetic food adjuncts. Int J Food Sci Nutr. 2005 Sep;56(6):399-414.
Zingiberis rhizoma: a comprehensive review on the ginger effect and efficacy profiles.Phytomedicine. 2005 Sep;12(9):684-701.
USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.clickatlife.gr/
http://jenny.gr/
medlabnews.gr