Αρχική Top Stories Απονομή Βραβείων Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

Απονομή Βραβείων Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

0

vraveyseis 2015 EEE01

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, διοργάνωσε στον γεμάτο ιστορία χώρο της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), την 3η τελετή Απονομής των Βραβείων Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της ΕΕΕ κα Ελένη Κονοφάου που καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και  έκανε μια σύντομη αναδρομή στη δομή της Ένωσης, στη δημιουργία των Μουσικών Συνόλων, του τμήματος Χορού και Θεάτρου, στις εκδηλώσεις που έγιναν και που έχουν προγραμματιστεί, καθώς επίσης και για την προσπάθεια λειτουργίας Ηλεκτρονικής Ιόνιας Βιβλιοθήκης . Κλείνοντας η κα Κονοφάου ανέφερε ότι η ΕΕΕ στηρίζει την υποψηφιότητα της Κέρκυρας ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 και ότι η σκέψη όλων των Επτανησιών είναι στο νησί της Λευκάδας με την ελπίδα να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο εγκέλαδος στο νησί μας.

Τα Βραβεία συνοδεύτηκαν όπως και στις προηγούμενες απονομές με συλλεκτικούς αναμνηστικούς φακέλους από τα ΕΛΤΑ που φέρουν το προσωπικό γραμματόσημο του κάθε βραβευμένου.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουμπλής.

Πριν τις απονομές των Βραβείων παρουσιάστηκε το ποιητικό δρώμενο “Άστραψε φως κι εγνώρισε ο νιος τον εαυτό του“, από τους Γιώργο Βλάχο, Κατερίνα Γεωργάκη και Πέτρο Γάλλια σε σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια.

Στην συνέχεια απονεμήθηκαν τα Βραβεία.

Βραβεύτηκαν :

Από την Κέρκυρα η Βίκυ Λέανδρος και ο Έκτορας Μποτρίνι
Από τους Παξούς ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και ο Σπύρος Κατσίμης

Από τη Λευκάδα ο Ηλίας Λογοθέτης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης (Το βραβείο παράλαβε η κόρη του κα Μαρία Σκλαβενίτη)

Από την Κεφαλονιά ο Θάνος Ασκητής και ο Άκης Τσελέντης
Από την Ιθάκη ο Ιωάννης Καραντζής και ο Κωνσταντίνος Ροσσόλυμος

Από την Ζάκυνθο η Μάυρα Βαγιωνή-Στασινοπούλου και ο Δήμος Φλεμοτόμος (Το βραβείο παρέλαβε κατασυγκινημένη η μητέρα του)

Από τα Κύθηρα ο Μηνάς Κορωναίος και ο Μανώλης Καλοκαιρινός.

Βραβεύτηκε επίσης ο εμπνευστής  και ευεργέτης του Φεστιβάλ των Παξών John Gough. Το βραβείο παρέλαβε η κα Φαίη Λυγνού.

Ο Ηλίας Λογοθέτης πληθωρικός όπως πάντα με χιούμορ και άνεση καταχειροκροτήθηκε. Το βραβείο απέμεινε ο κος Σπύρος Αρβανίτης. Ξεκίνησε απαγγέλλοντας  “Χαίρε και συ της Ρούμελης γειτόνισσα, ω Λευκάδα, του αρματολού φωλιά”  και έκλεισε λέγοντας:

Ευχαριστώ πάρα πολύ τα Επτάνησα, γιατί θα τολμούσα να πω σαν τον Όμηρο  με διεκδικούν όλα τα Επτάνησα. Ευχαριστώ πολύ την Επιτροπή, αλλά κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τη Γενέθλια Γη που με έκανε αυτό που είμαι.”

Το βραβείο του Σπύρου Σκλαβενίτη ιδρυτή της γνωστής αλυσίδας των σούπερ μάρκετ που βρίσκεται πάντα στο πλευρό του νησιού μας σε κάθε όμορφη, αλλά κυρίως δύσκολη στιγμή του, παρέλαβε η κόρη του κα Μαρία Σκλαβενίτη που τόνισε ότι ο αείμνηστος πατέρας της πέρασε και στα τέσσερα παιδιά του την αγάπη του για το νησί και αισθάνονται πάνω από όλα Λευκαδίτες .  Το βραβείο απένειμε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Στην 1η Απονομή Βραβείων της ΕΕΕ είχαν βραβευτεί από τη Λευκάδα ο Νάνος Βαλαωρίτης και Ελωνόρα Φιώρου και στη 2η ο Γιάννης Πολίτης και ο Σπυρίδων Φλογαϊτης.

Βιογραφικά:

Ηλίας Λογοθέτης

Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Τελείωσε με υποτροφία τη Σχολή του Μεγάλου Δασκάλου και Σκηνοθέτη ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ.
Με την καθοδήγησή του βούτηξε στα βαθειά νερά του Παγκόσμιου Θεάτρου και έπαιξε σημαντικά έργα, επωμιζόμενος την ευθύνη ερμηνειών μεγάλων ρόλων, σε έργα Μπέκετ, Πίντερ, Σαίξπηρ, Ιονέσκο και άλλους Συγγραφείς.
Οφείλει πρωτίστως στο Δάσκαλό του την πίστη του στη Θεατρική Τέχνη και την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε στα πρώτα του βήματα.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ υπήρξαν μεγάλα γεγονότα στη θεατρική του πορεία. Η ερμηνεία του στον ΤΙΤΟ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ  και ο ρόλος του ΣΠΟΥΝΕΡ στην Νεκρή Ζώνη του ΠΙΝΤΕΡ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ είναι σταθμοί στη Θεατρική του περιπέτεια. Είχε την ευτυχία να γνωρίσει τον Γιάννη Χρήστου και να τραγουδήσει σύνθεσή του στις μεγάλες στιγμές του Θεάτρου Τέχνης και την μεγάλη τύχη να παίξει τη ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ  του Μέγιστου Ευρωπαίου Συγγραφέα ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ και να τον βλέπει να παρακολουθεί την παράσταση.
Στο μυαλό του κυρίαρχη μορφή είναι ο Γιάννης Τσαρούχης η ιερή αυτή μορφή που είχε την  ευτυχία να τον ντύσει θεατρικά.  Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, Τάσος Ψαρράς, Γιάννης Σμαραγδής, Ανδρέας  Θωμόπουλος, Κώστας Φέρρης, Kώστας Βρεττάκος, Γιάννης Διαμαντόπουλος Στέλιο Παυλίδη. Βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στη ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ και στα ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΕΛΗΔΟΝΑΣ.
Η συμμετοχή του στην Ταινία του Λάκη Παπαστάθη ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ ήταν σημαντική. Το ανέβασμα του ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ είναι το μέγιστο γεγονός στην καλλιτεχνική του προσπάθεια να πλησιάσει τα ιερά και τα σπάνια της ελληνικής δραματουργίας.

Σπύρος Σκλαβενίτης

Ο Σπύρος Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1927. Ήταν το τρίτο – κατά σειρά γέννησης – από τα τέσσερα παιδιά (Δώρα, Γιάννης, Σπύρος και Νάσος) της οικογένειας τού Γεράσιμου Σκλαβενίτη και της Μαρίας Βερροιώτου.
Το 1936, ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, η οποία αναζητούσε μία νέα αρχή, καθώς το 1935 η εμπορική επιχείρηση του πατέρα του χρεωκόπησε. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής, έχασε διαδοχικά τον πατέρα και τη μητέρα του και αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Γιάννη. Μετά την Απελευθέρωση, εργάστηκε σε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και ως φύλακας στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ αργότερα, ως μικροπωλητής στην οδό Αθηνάς, διέθετε μπαχαρικά και λεμόνια. Παράλληλα, συσκεύαζε μαζί με τα αδέλφια του μπαχαρικά σε καρτέλες, τα οποία διαθέτει σε παντοπωλεία, με την επωνυμία “ΜΑΚΑΟ”.
Το 1954, ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του Γιάννη και τον συνεταίρο του Μιλτιάδη Παπαδόπουλο την εταιρεία «Σ. Σκλαβενίτης & Σία Ο.Ε.», η οποία είχε ως δραστηριότητα τη χονδρική πώληση τροφίμων σε παντοπωλεία, τη συσκευασία και τη διάθεση μπαχαρικών σε καρτέλες. Το 1960, παντρεύτηκε τη Μαριάνθη Τρούκη, με την οποία θα αποκτήσουν 4 παιδιά: την Μαρία, τον Γεράσιμο, τον Στέλιο και την Βίκυ. Το 1967, δημιούργησε με τους συνεταίρους του την «ΤΗΛΕΞΥΠ», την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα και το 1971 – το πρώτο σούπερ μάρκετ της Επιχείρησης, στο Περιστέρι. Τα επόμενα χρόνια ο Σπύρος – με την πολύτιμη βοήθεια του αδελφού του Γιάννη και του φίλου του Μιλτιάδη –  οδήγησε την Επιχείρηση στην ανάπτυξη  και την καταξίωση. Οι αξιοζήλευτες πωλήσεις που πέτυχαν τα Καταστήματα κατέστησαν την Επιχείρηση “μήλον της έριδος” για πολλούς ξένους πολυεθνικούς Ομίλους. Σε όλες τις προτάσεις εξαγοράς, ο Σπύρος Σκλαβενίτης απάντησε αρνητικά, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Επιχείρηση πρέπει να παραμείνει ελληνική για να συνεχίζει να στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς, τους Έλληνες βιοτέχνες και γενικότερα, την εθνική οικονομία.
Όταν έφυγε από τη ζωή, στις 9 Μαρτίου 2006, η Επιχείρηση διέθετε 36 καταστήματα και απασχολούσε 6.050 Εργαζομένους.
Η προσφορά του στο λιανεμπόριο και γενικότερα, στην ελληνική κοινωνία ήταν και είναι ανεκτίμητη.

(Πηγή βιογραφικών: http://www.enosieptanision.gr/)

Σκλαβενίτη Χρυσούλα

Προηγούμενο άρθροΔείτε τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΑπάντηση του Αντιπεριφερειάρχη στον Βουλευτή Λευκάδας